El sindicat que dirigeix Pepe Álvarez, UGT, considera necessari deslligar l'aprovació legal de la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals i les mesures per reformar el control horari, amb un sistema digitalitzat més eficient i facilitar la intervenció de la Inspecció de Treball amb un increment considerable de les sancions per a les empreses incomplidores. El secretari general de l'organització de treballadors ha proposat que el Ministeri aprovi el paquet de mesures del control horari sense esperar a la "presumible" tramitació en el Parlament de l'avantprojecte de la rebaixa de la jornada laboral.

Així, Álvarez ha aclarit aquest dimecres que les mesures pactades per fer un control horari més "efectiu", mitjançant instruments digitals, han d'implementar-se "més enllà del debat parlamentari" de la rebaixa de l'horari setmanal a 37,5 hores. "El Govern té instruments actualment per implementar-les i acabar amb milions d'hores extres, moltes de les quals no s'abonen als treballadors", ha assenyalat. En qualsevol cas, el sindicalista considera convenient que la posada en marxa de les mesures per reforçar el control horari s'ha de fer amb un acord, per afavorir aquelles empreses que compleixen. "No s'ha d'afectar la marxa d'aquells sectors en els quals és difícil mesurar els horaris", ha matisat. Tanmateix, ha insistit que a ple segle XXI hi ha prou mètodes per fer un control de les hores treballades.

La reducció legal de la jornada laboral de les actuals 40 hores setmanals a 37,5 hores -un compromís pactat entre el PSOE i Sumar- s'està complicant amb dures acusacions entre els Ministeris de Treball i el d'Economia. La vicepresidenta segona va declarar fa diversos dies que la ingerència del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, és "gairebé de mala persona". Aquest dimecres ha reiterat les seves acusacions i des d'Economia han respost taxativament: "És fals que el Ministeri d'Economia hagi bloquejat la tramitació urgent de la reducció de la jornada laboral, al contrari, atesa la seva transcendència i importància, ha disposat que pugui ser tractat en la primera reunió de la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics en la que sigui possible".

Una vegada acabat aquest divendres el tràmit d'audiència pública per valorar l'avantprojecte de llei fruit del pacte entre el Ministeri de Treball i els sindicats, s'esperava que aquest dimarts s'aprovarà l'avantprojecte en el Consell de Ministres per ser remès al Consell Econòmic i Social (CES) i iniciar el seu tràmit parlamentari. Però no ha estat així, la qual cosa mou UGT a separar la posada en marxa de mesures de control horari de la tramitació parlamentària d'una futura rebaixa de la jornada.

Foc d'artificis

Encara que el secretari general del sindicat prefereix no entrar en la baralla dins del Govern de coalició, considera que les suposades "baralles" dins del Consell de Ministres són "focs d'artificis". Insisteix que el Ministeri encarregat de negociar amb els agents socials les mesures laborals és el de Treball i, per tant, pacta els textos en nom del Govern en ple. Amb aquesta premissa, Álvarez entén que l'acord firmat amb els sindicats és un acord del Govern i no del Ministeri de Treball. "Els acords que hem firmat amb el Ministeri de Treball han estat complets pel president de Govern" i ha matisat, que Sánchez no ha dit res respecte al pacte. "Que no hagi parlat sobre això no és un mal símptoma", ha remarcat.

No obstant això, el secretari general d'UGT ha assenyalat que si el text que surt del Consell de Ministres no és el pactat amb el Ministeri de Treball, retiraran el seu suport i el pacte quedarà invalidat. "Tret de si sortís del Consell de Ministres amb l'aval de la CEOE, una cosa que considero gairebé impossible," ha remarcat. Però si no és així, no "li donaran suport", s'ha mostrat taxatiu.

El problema, segons la seva opinió, no està en els debats dins del Govern de coalició -que no haurien de saltar a un pla públic, segons el sindicalista-, sinó en un futur tràmit parlamentari. Per això, UGT continuarà amb els contactes que va iniciar abans de Nadal amb els grups parlamentaris per obtenir el seu suport en el tràmit parlamentari. Fonts del sindicat assenyalen a ON ECONOMIA que cap grup no s'oposa a la reducció de la jornada, encara que algun -en relació amb el Partit Popular- han declarat que haguessin preferit que el text hagués estat fruit d'un pacte a tres bandes, inclosos els empresaris.

Mobilitzacions

Però si finalment no s'aprova la reducció de la jornada laboral, amb les matisacions lògiques fruit d'un debat parlamentari, UGT adverteix que mobilitzaran els treballadors. "La reducció s'ha convertit en un clamor i compte amb un ampli suport dels treballadors", ha assenyalat el sindicalista.

I no precisament contra el Govern. Fa setmanes que Álvarez adverteix que la rebaixa de les hores treballades no té a veure amb la ideologia i que molts treballadors que voten la dreta donen suport a la mesura. Per aquesta raó, les mobilitzacions es destinarien focalitzaran en aquests partits. "Serem implacables amb els indocumentats en aquesta matèria. Si no canvien el discurs, actuarem de manera clara contra els que difongui falòrnies sobre els desavantatges de la rebaixa de la jornada", ha assenyalat.