El sector de l'energia, tant el d'electricitat com el del gas i el del refinament del petroli, van pujar l'any passat els seus preus per sobre del que es van encarir els seus costos, la qual cosa implica un augment dels seus beneficis de manera extraordinària, segons un estudi realitzat pel Banc d'Espanya donat a conèixer aquest dilluns. El gabinet d'estudis ha analitzat com s'han comportat els principals sectors (deixant fora a la banca) durant els períodes 2021 i 2022, quan es va produir un fort augment dels costos -especialment industrials-, però també en un període més ampli entre 2019 (abans de la pandèmia) i 2022. Encara que el sector energètic ha aprofitat la conjuntura per generar beneficis extraordinaris (que el Govern ha fet tributar el sector amb un impost extraordinari), la majoria dels sectors han optat per traslladar de forma íntegra l'augment dels costos als seus clients. El que implica que no han compartit la càrrega, ja que molts sectors podrien haver optat per no traslladar de forma completa l'encariment dels seus costos, retallant els seus marges; és a dir, guanyant menys diners per cada unitat venuda.

Així, l'informe estableix que al sector de l'energia elèctrica i el gas i el del refinament, en ambdós períodes (2021-2022 i 2019-2022), "els preus de venda van créixer més que els seus costos unitaris (ajustats). Això mateix ocorre, encara que de forma més moderada, en el període curt (2021-2022) en relació amb altres branques, com la del transport i emmagatzemament i la de l'hostaleria". No obstant això, la translació dels costos als preus ha estat generalitzada, segons l'estudi del Banc d'Espanya, que conclou que "els resultats [de l'anàlisi] indiquen que en la majoria dels principals sectors econòmics s'hauria produït una translació molt elevada, pràcticament completa (en termes absoluts), tant en el període curt (respecte a 2021) com en comparació amb la situació existent el 2019. Això és així perquè la variació dels costos en la majoria dels sectors es troba molt pròxima a la dels preus de venda.

Amb referència als sectors de transport i emmagatzemament i el d'hostaleria, el Banc d'Espanya considera que aquesta translació elevada dels costos als preus podria deure's que la forta recuperació de la demanda experimentada el 2022 en ambdós sectors, després de l'aixecament de les restriccions a la mobilitat introduïdes per frenar la pandèmia, el que hauria pressionat sobre els preus de venda. En el període llarg (comparant amb 2019), són, a més de la de l'energia elèctrica i el gas i la del refinament, les branques del comerç a l'engròs i de la construcció aquelles en les quals els preus de venda van augmentar en gran manera, en comparació amb l'avanç dels costos de producció unitaris. En tot cas, el diferencial entre la variació de preus i costos en hostaleria i transport és molt més moderat que el que s'observa en l'energia i el refinament.

El Banc d'Espanya incideix en el fet conegut dels sectors més exposats a l'ús de l'energia van patir un impacte més gran en l'augment dels seus costos per l'alt preu registrat, tant en l'electricitat com en el gas i el petroli, durant l'any passat. Així, l'estudi assenyala que la branca de la indústria de transformació dels metalls i en la de la indústria química, ambdues amb un ús molt intensiu de l'energia en els seus processos productius, es va registrar un augment dels costos unitaris més intens que en la resta dels subsectors manufacturers. En aquesta mateixa línia, als sectors de l'energia i el refinament de petroli es va observar un fort augment dels costos de producció unitaris, a causa que, en ambdós casos, el seu principal cost són matèries primeres relacionades amb els béns energètics, i per això són també les branques en les quals aquests costos tenen un pes relatiu més gran.

Alimentació

No obstant això, els preus també es van disparar a certs sectors on l'energia no té un impacte tan directe en els seus processos productius, segons assenyala l'estudi del Banc d'Espanya. I cita la indústria alimentària i la tèxtil, que haurien experimentat increments substancials dels seus costos de producció unitaris el 2022, malgrat no figurar entre aquelles en les quals les despeses d'energia tenen un pes més elevat en els seus costos. Això seria indicatiu que aquests sectors utilitzen altres matèries primeres els preus de les quals també haurien augmentat notablement, en part a conseqüència de l'encariment de l'energia, pressionant significativament a l'alça els seus costos de producció.

En sentit contrari, crida també l'atenció el sector del transport i emmagatzemament, en el qual, encara que els costos energètics són rellevants, no només no s'hauria registrat un augment dels costos unitaris, sinó que fins i tot s'haurien reduït lleument entre 2021 i 2022. El Banc d'Espanya ho explica, almenys en part, perquè en moltes de les empreses que es dediquen al transport s'haurien beneficiat, el 2022 -una vegada eliminades les restriccions a la mobilitat- d'un increment extraordinari de la seva activitat, donant lloc a una reducció dels costos fixos unitaris que els hauria permès absorbir l'augment dels costos de l'energia (de tipus variable) que es va produir en aquest període.

En qualsevol cas, els analistes del Banc d'Espanya adverteixen que cal tenir en compte que alguns dels índexs de preus que s'han utilitzat a l'informe poden contenir errors de mesurament, per la qual cosa els resultats quantitatius de l'anàlisi han de ser presos amb certa cautela.