L'empresa pública l’Energètica ha preseleccionat dos projectes per comprar els seus primers parcs solars sobre terreny. En total, sumen una potència de 6,34 MWp, i l’operació de compra ascendiria a 4 milions d’euros, segons ha informat la companyia energètica en un comunicat. Es tracta del parc que l’empresa catalana Rubau Energia ha instal·lat a Vidreres (la Selva) i del que el grup públic belga Aspiravi ha desenvolupat a Sant Fruitós de Bages (el Bages). Els parcs, a més, compten amb el vistiplau dels Ajuntaments dels municipis on s’ubiquen.
Tots dos projectes han superat els requisits tècnics i econòmics i ara se sotmetran a una auditoria preventiva que és l’última passa abans de validar l’operació. Si superen aquest pas, serien els primers parcs solars sobre terreny de què disposarà L’Energètica. Al procés de compra per crida pública s’hi han presentat 6 projectes, que superen els 20 MWp i els 13 milions d’euros en conjunt. La resta d’ofertes han quedat descartades per no complir amb el criteri de rendibilitat econòmica mínima establert a les bases del procediment.
Dos parcs solars que sumen 7 hectàrees
El parc solar promogut per Rubau Energia a Vidreres té una potència pic de 3,4 MWp i ocupa 2,36 hectàrees, amb 4.872 panells fotovoltaics. Està ubicat en l’emplaçament d’una antiga pista de motocròs abandonada, a tocar de l’autovia C-35. L’empresa ha ofert a L’Energètica adquirir el 100% del projecte, per valor de 2,9 milions d’euros. El parc s’ha acabat de construir aquest mes d’octubre i es preveu que se n’autoritzi l’explotació el primer trimestre de l’any que ve.
En el cas de la instal·lació promoguda pel grup Aspiravi a Sant Fruitós de Bages té una potència pic de 2,94 MWp i ocupa 4,65 hectàrees, amb 4.896 panells. Està situat al costat de l’autopista C-16. És l’única instal·lació fotovoltaica de Catalunya que va obtenir retribució específica a la subhasta estatal del 2022, i ha obert un 25% de la inversió a la participació dels veïns, amb una recaptació de 600.000 euros. En aquest cas, Aspiravi ha ofert a L’Energètica adquirir un 45% de les participacions del projecte, per 1,13 milions d’euros. El parc es va acabar de construir a l’agost i se’n preveu l’autorització d’explotació abans del pròxim 15 de desembre.