El govern d'Espanya ha quantificat el primer pagament de l'impost als denominats "beneficis extraordinaris" de la banca i les empreses energètiques en 1.454,5 milions d'euros. Així ho ha confirmat aquest dimarts la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Montero ha detallat que el gravamen energètic va recaptar 817,4 milions, mentre que el que va haver de fer front el sector bancari assoleix els 637,1 milions. Unes quantitats que les principals companyies afectades per aquest nou tribut temporal han hagut d'abonar en el primer període de pagament que va finalitzar aquest dilluns.

Les xifres avançades per la ministra d'Hisenda aquest dimarts indiquen que la recaptació anual superarà els 2.900 milions, en línia amb el previst per l'Executiu. En aquest sentit, Montero ha destacat que aquest import és "bastant assumible" per a uns sectors que han reportat beneficis milionaris, per la qual cosa, segons el seu parer, en cap cas "no pot considerar-se confiscatori".

De la mateixa manera, Montero ha assegurat que els sectors han de fer front a l'impost "compten amb el suport de manera clara del Govern". No obstant això, la ministra ha demanat a les companyies que "davant beneficis històrics facin un petit esforç i contribueixin per a ajudar als ciutadans del seu país". Montero ha recordat també que el rescat a la banca que en el seu moment "van haver d'assumir" els ciutadans.

Permetran finançar polítiques per a "protegir la majoria social"

Així mateix, ha fet una crida a les grans companyies financeres i energètiques a "acostar l'espatlla". Montero ha defensat que aquests dos nous tributs, al costat de l'impost de solidaritat per a grans fortunes, pretenen avançar en la "justícia fiscal" i la lluita contra la desigualtat. En aquest sentit, ha assenyalat que permetran finançar ajudes i polítiques "per a protegir la majoria social" i ha posat l'exemple de la rebaixa d'impostos energètics, de l'IVA per als aliments bàsics o el xec de 200 euros per a famílies vulnerables.

Sobre els recursos que les patronals bancàries i energètiques han posat davant l'Audiència Nacional contra els gravàmens impulsats pel Govern, la ministra d'Hisenda no ha fet referència ni esment. Sí que es va pronunciar fa a penes uns dies, l'Audiència Nacional, rebutjant la suspensió cautelar sol·licitada per Repsol de l'ordre del Ministeri d'Hisenda que desenvolupa els models per a la declaració i pagament anticipat dels impostos temporals per a les empreses energètiques i els bancs.

Els impostos "no són fruit d'una improvisació, sinó que formen part d'un model fiscal coherent", ha remarcat Montero. Unes mesures amb les quals pretenen avançar en "la justícia fiscal", que és "l'oposat al que defensen les forces conservadores" quan aposten per la baixada d'impostos de forma generalitzada. L'autoliquidació definitiva dels nous tributs, amb el pagament del 50% restant, es presentarà de l'1 al 20 de setembre.