Aquest divendres entrarà en vigor la nova llei d'habitatge, aprovada en el Consell de Ministres el passat 27 d'abril de 2023 i inclosa en el BOE aquest dijous. La nova mesura regularà diferents àmbits del sector immobiliari i està molt centrada en la part del lloguer, ja que compta amb ajuts a l'accés a l'habitatge, regulació de desnonaments o la limitació dels preus dels arrendaments en zones tensades.
Una de les claus de la nova llei és que els propietaris dels immobles seran els encarregats de pagar els honoraris de les agències immobiliàries. En concret, la nova mesura assenyala que "les despeses de gestió immobiliària i els de formalització del contracte aniran sempre a càrrec del llogater", independentment de si són persones físiques o jurídiques, assenyala el text.
"S'acaba així amb les abusives despeses i honoraris immobiliaris que impedeixen a moltes persones, especialment als i les joves, accedir a un habitatge pel desemborsament inicial que suposa. El servei immobiliari es presta al propietari, i, per tant, serà aquest el que hagi d'assumir les despeses que l'esmentat servei generi", puntualitza el document.
Límits a la pujada del preu del lloguer
Més enllà d'aquesta mesura, la llei d'habitatge imposarà nous límits a la pujada del preu del lloguer a tot Espanya, permetrà rebaixar la figura de gran tenidor d'habitatge de deu a cinc immobles en determinats casos i impedirà a aquests propietaris de desnonar inquilins vulnerables sense un acte de conciliació o arbitratge previ.
En concret, la nova llei d'habitatge manté el límit del 2% per a aquest any en la pujada del lloguer i l'eleva fins al 3% el 2024 per a, abans del 31 de desembre de l'any que ve, crear un nou índex de referència aplicable al territori al marge de l'IPC. D'altra banda, la llei permetrà rebaixar de deu a cinc immobles el concepte de grans tenidors i estendrà a les persones físiques les restriccions per a llogaters contemplades en zones tensades.
A més, la nova llei introdueix una bateria de mesures per dificultar els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat econòmica, especialment quan el llogater sigui un gran tenidor d'immobles. D'aquesta manera, els desnonaments no podran realitzar-se sense una hora i una data predeterminada.
Habitatge assequible
S'introdueix el concepte d'habitatge assequible, incentivat com a figura necessària per incrementar l'oferta a curt termini. Es tracta d'atorgar beneficis de caràcter fiscal o urbanístics a canvi que els habitatges de titularitat privada, incloses les entitats del tercer sector (associacions, fundacions), es destinin al lloguer a preus reduïts per a aquelles persones el nivell d'ingressos del qual no els permet accedir a un habitatge a preu de mercat.
La llei també contempla l'impuls de l'habitatge protegit de lloguer a preu limitat. S'estableix un percentatge mínim del 50% per a habitatge de lloguer dins del terra de reserva per a habitatge protegit. A més, s'incrementen els percentatges de reserva de sòl per a habitatge protegit, del 30% al 40% al sòl urbanitzable (actuacions de nova urbanització), i del 10% al 20% en sòl urbà no consolidat (actuacions de reforma o renovació de la urbanització). La norma també preveu recàrrecs d'entre el 50% i el 150% en l'impost de béns immobles (IBI) per als habitatges buits durant més de dos anys, a fi d'impulsar el lloguer.