Aquest dimecres és el dia D en què entren en vigor els aranzels de Donald Trump amb els quals ha desfermat una guerra comercial que pot conduir a la recessió. De moment, les borses internacionals s’han despertat amb pèrdues, però en cap cas superiors al 5%: a Àsia, el Nikkei de Tòquio registrava en la primera hora una caiguda del 4,28%, mentre que el Hang Seng de Hong Kong es deixava l'1,94%, si bé la borsa de Shanghai es mantenia en positiu, però pels pèls. A Europa, s’imposen les pèrdues en els primers compassos, amb els futurs de l’Euro Stoxx50, índex en què cotitzen les companyies europees de més capitalització, que es desplomava el 4,10%; Frankfurt, el 3,96%, i Londres, l'1,8%.

Donald Trump ha decidit elevar els aranzels a la Xina fins al 104% a partir d’aquest dimecres per les suposades “represàlies” de Pequín. El president nord-americà va amenaçar a començaments de setmana que, si la Xina no retirava la seva bateria d'aranzels recíprocs del 34% abans de dimarts, implementaria a partir de les 00.00 hores de dimecres una altra partida del 50% addicional que elevaria els gravàmens fins al 104%.

Trump ha assegurat que està negociant amb molts països de cara a un acord comercial, i ha afegit que la Xina també desitja assolir un tracte, però no sap com començar-lo". La "finestreta única" és un procés bonic i eficient! La Xina també vol arribar a un acord, però no sap com iniciar-lo. Esperem la seva trucada. Passarà!", ha afegit. També aquest dimarts, les autoritats xineses han expressat la seva "ferma condemna" al que han titllat de "naturalesa xantatgista" dels Estats Units.

Dels 18.600 milions d'euros que les empreses espanyoles van exportar als Estats Units l'any passat, 14.880 (80%) estan afectats directament pels aranzels imposats per l'Administració Trump a la Unió Europea. El 2 d'abril van revelar que totes les vendes procedents d'Europa estaran gravades amb un 20% d'aranzels, que s'eleva al 25% per a l'acer i l'alumini i els automòbils. Així ho ha reconegut aquest dimarts el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en la seva compareixença després del Consell de Ministres, que ha aprovat aquest dimarts el pla de crèdits valorat en 14.000 milions, aprovat per contrarestar l'efecte als sectors espanyols.

A més de l'aranzel general del 20% que ja apliquen els EUA a la UE, alguns productes ja comptaven amb una tarifa especial, com és el cas de l'acer i l'alumini, vehicles, vins, productes agrícoles, semiconductors, productes energètics i farmacèutics. En concret, els Estats Units apliquen des del 12 de març passat un aranzel del 25% a l'acer i l'alumini, amb un impacte que Brussel·les estima en 28.000 milions de dòlars. La Casa Blanca també va anunciar un aranzel del 25% als països que comprin petroli o gas de Veneçuela, que en principi va entrar en vigor el 2 d'abril. A més, des de la mitjanit del 3 d'abril passat, els Estats Units van posar en marxa un aranzel del 25% a les importacions d'automòbils.

La regió del planeta més penalitzada pels aranzels és l'Àsia. A banda de la Xina, al Vietnam se li aplica un 46%; Taiwan, 32%; Corea del Sud, 25%, i al Japó, un 24%.

Corea del Sud centrarà els seus esforços a aconseguir una reducció dels aranzels imposats pels Estats Units en les properes negociacions bilaterals, segons va confirmar aquest dimecres un funcionari del govern sud-coreà. Les declaracions es produeixen després de la primera trucada telefònica entre el president interí sud-coreà, Han Duck-soo, i Donald Trump, feta dimarts. Els mandataris van tractar un ampli ventall de temes, com ara el comerç bilateral, la cooperació en construcció naval, possibles acords energètics, la seguretat regional i la situació a Corea del Nord.