Ernest Sánchez, cofundador i soci director de Nuclio Holding, creu que Catalunya compta amb molt de talent i, a més, té la capacitat d’atraure’n de l’estranger, però adverteix que no té totes les condicions que calen per fer-ho, per la qual cosa insta les administracions a posar-hi remei. Mirant a la Unió Europea, li demana que sigui més proactiva, àgil i ràpida.


Sánchez, que també és cofundador i soci d’Encomenda Capital Partners, fons de capital risc que inverteix en start-ups tecnològiques, ha fet aquestes valoracions a la segona entrega de FOCUS ON, els debats sobre el futur de l’economia i l’empresa catalana d’ON ECONOMIA. En el diàleg, titulat ‘Talent català, reptes globals’, l’emprenedor i inversor ha compartit impressions amb Mercè Conesa, directora general de Barcelona Global, i Oriol Amat, president de l’Observatori de la Pime de Pimec.

El debat ha començat parlant dels reptes globals, i concretament, de les mesures del president dels Estats Units: “Donald Trump llença una amenaça i espera unes respostes de manera immediata, i l'endemà recula en funció del grau de resposta que hi ha hagut. A Europa ens esperem, actuem d'una manera més reactiva”. Sánchez espera que això canviï, “que a nivell de la Unió Europea es produeixi una reacció més proactiva, que les administracions siguin flexibles per poder prendre decisions d'una manera àgil”.

Tanmateix, creu que “la característica fonamental de la UE és que és lenta”, perquè “no parem de legislar i de sobreprotegir”. “Està molt bé, tenim una sèrie de drets que rauen a ser curosos en certes coses cap a la societat (...) però no podem passar-nos la vida legislant o posant normes i burocràcia” mentre als EUA prenen decisions ràpidament i fins i tot amb Trump “fent un xou com si fos un combat de boxa”.

“Entre poc i massa. A Europa, les empreses tenen veritables problemes burocràtics de velocitat. Muntar una companyia aquí no té la mateixa velocitat que muntar-la als Estats Units. No pot ser que una companyia trigui tres mesos a poder operar a nivell comunitari quan estem parlant d'un mercat comú”, ha lamentat.

Pel que fa a la cursa de la intel·ligència industrial, Sánchez creu que “fem tard a nivell industrial”, perquè “la IA ha requerit grandíssimes inversions” que altres països ja han fet. “Aquesta tecnologia està disponible, però tenim una dependència dels Estats Units o països que han invertit més”. No obstant això, veu una llum per a Catalunya: “Tenim hubs, i hi ha molt bones oportunitats, per exemple, el hub de tecnologia relacionada amb les ciències de la salut és molt fort, fruit de què tenim una indústria farmacèutica forta”. Això sí, adverteix de la “manca de fluïdesa de capital”.

Les oportunitats i l'aposta pel talent

Respecte a les oportunitats de les empreses catalanes, el soci director de Nuclio apunta que han de mirar altres mercats, perquè “hi ha oportunitats d'internacionalització cap a altres mercats que tenen certs graus d'obertura amb la Unió Europea”, però afegeix que necessiten l’impuls del sector públic, ja que a Europa les empreses no compten amb el capital privat que sí tenen als EUA.

Una altra oportunitat és l’atracció de talent. Per a Sánchez, Barcelona n’és un imant, però s’han de posar millors condicions: “Hi ha molt talent, fins i tot americà, que ve a Barcelona a treballar i a viure. Això és una oportunitat per atreure talent i s'ha d'aprofitar. L'important és posar les coses fàcils”.

En aquest sentit, el sou és un dels frens: “Això no pot ser tot sol i bon menjar i què bé es viu a Barcelona perquè està molt bé aquest reclam, però al final hi ha una realitat: si aquí em paguen 1.500 euros i al Regne Unit em paguen 4.500, doncs home, potser que me n'hi vagi perquè amb això no puc ni emancipar-me”. Un altre fre és l’habitatge: “Necessitem crear unes estructures lògiques i racionals perquè la gent s’hi pugui guanyar la vida i pugui accedir a un habitatge”.

Referint-se al sector digital, Ernest Sánchez ha assegurat que aposten pel “talent de després, és a dir, la formació contínua, el reciclatge de les persones, per nosaltres és un dels ingredients bàsics”. El sector, de fet, genera “molt bones oportunitats, amb les aplicacions que pot tenir dins de les diferents indústries”.

Seguint amb el sector que millor coneix, creu que pot ser “agent provocador” dels canvis que necessita l’economia catalana per ser més tecnològica. “Sí que és cert que la nostra indústria és petita, però tenim un impacte molt clar en l'economia, en la part de la catalització dels canvis en els models productius”, ha afegit.

També per al canvi de model, Sánchez ha assegurat que “tenir el MWC i l’ISE a Barcelona” és clau, perquè “ens dona l’oportunitat de dinamitzar molts sectors”. “Barcelona té una plaça que ja fa molts anys que es va començar clusteritzant i dinamitzant, som un dels primers hubs europeus, perquè hi va haver des de l'inici una pressió molt forta de les entitats privades per crear clústers. Barcelona Global és fruit d'una d'elles, el Tech Barcelona... Tot això ha generat un fort impacte en l'economia”, ha conclòs.

Pots veure tot el debat a continuació: