Si és vostè dels matiners i ja ha presentat la declaració de la renda, però li sorgeix el dubte o, fins i tot, té la certesa que ha comès algun error o s'ha deixat alguna cosa, no es preocupi, encara hi ha temps per rectificar sense cap cost addicional per recàrrec o sanció. Això sí, no es pot demorar, ja que el termini de gràcia que dona Hisenda acaba l'últim dia de la campanya, és a dir, l'1 de juliol. Òbviament, si l'error ha sortit a favor de l'Administració fiscal, caldrà abonar la diferència. Però traspassada aquesta frontera temporal, s'acaba la benevolència del fisc i podria incórrer-se, gairebé amb tota seguretat en algun tipus de sanció que, depenent de la gravetat, pot ser lleu o no tan lleu.
Cosa que no significa que a partir del pròxim 1 de juliol ja no es puguin solucionar els errors. De fet, es poden rectificar els de les quatre últimes declaracions de la renda, sempre que l'Agència Tributària (AEAT) no hagi descobert el lapsus i hagi fet algun tipus de requeriment o comunicació mostrant el seu desacord amb la liquidació presentada pel contribuent. Llavors, les coses ja segueixen un altre camí.
Encara que és obvi, el primer que es recomana per evitar-se l'estrès d'haver de negociar amb Hisenda és ser molt cautelós i revisar bé les dades. Inútil, perquè se n'acaben cometent, per la qual cosa l'Agència Tributària, que vol evitar aquest tipus de situacions que suposa un excés de gestió, llança campanyes per minimitzar els errors. Fonts de l'Agència Tributària assenyalen a ON ECONOMIA que es fan "missatges habituals en dades fiscals" que recorden l'obligació de tributar els lloguers, monedes virtuals, les rendes de l'exterior i, enguany, s'hi afegeixen les operacions de joc en línia. "S'ofereixen en la descàrrega inicial de dades fiscals en Renda Web i únicament pretenen recordar la necessitat de declarar determinades rendes", assenyalen a l'AEAT.
Com a novetat, aquest any s'han afegit "avisos preventius" després de la presentació de la declaració de la renda: "En certs supòsits, l'Agència oferirà avisos i enviarà cartes en període voluntari a contribuents que han presentat la declaració, modificant la informació facilitada per l'AEAT. Si el contribuent considera que el declarat és correcte, lògicament, no ha de fer modificacions. Però, si creu que va cometre algun error o omissió, té l'opció de modificar-la i evitar-se amb això el pagament d'interessos i eventuals sancions", assenyalen.
Rectificació o complementària
Però si l'error s'ha detectat malgrat aquestes alertes i d'haver fet molta atenció a omplir els impresos de la renda, i ja s'ha acabat la campanya, encara hi ha maneres de minimitzar l'efecte. I quines coses es poden considerar errors? Ja que qualsevol cosa, des de xifres, càlculs com a percentatges, omissions d'ingressos o deduccions, sigui en el tram estatal o autonòmic; però també errors o omissions en les dades personals, com a adreça, noms i cognoms, DNI, nombre de fills. Qualsevol.
Una segona consideració és com actuar depenent de qui ha sortit perjudicat per l'error: vostè o l'Agència Tributària. En cas que el contribuent descobreixi que ha pagat per IRPF més del que realment li correspon o que se li torna menys del que té dret, es presenta una proposta de rectificació i, si surt a favor d'Hisenda, caldrà fer una declaració complementària. En ambdós casos, es podrà operar a través d'internet, a Renda WEB, en l'apartat de Modificar una declaració presentada. En la complementària, només fa falta modificar els imports i el sistema fa les operacions automàticament.
Sancions i recàrrecs
Fins aquí, què fer si hi ha un error. Però, què passa amb les sancions i recàrrecs? Doncs que la celeritat i la demostració de bona voluntat a Hisenda són les claus per minimitzar el cost. En tot cas, des de l'AEAT matisen que amb les noves instrucció d'Hisenda sobre el dret a l'error, "no s'aplicarien en supòsits de no perjudici econòmic i sempre que hi hagi un historial de compliment". Dit això:
Declaració no presentada en termini és a tornar, però es presenta abans d'un requeriment de l'AEAT la sanció pot consistir en una multa de 100 euros, a reduir en un 40% sempre que l'ingrés dels 60 euros restants es faci en període voluntari de pagament de la sanció, i no es recorri aquesta sanció.
Si la declaració no presentada és a ingressar, però es presenta abans d'un requeriment de l'AEAT, s'abona un recàrrec de l'1% de la quantitat deguda a Hisenda, més un punt addicional per cada mes de retard en presentar-la em respecto al final del termini voluntari de presentació de la declaració (1 de juliol). Si es presenta passat un any, el recàrrec passa a ser del 15% i s'apliquen interessos de demora pel període transcorregut des de l'endemà al terme dels 12 mesos posteriors a l'acabament del termini establert per a la presentació fins al moment en què l'autoliquidació o declaració s'hagi presentat.
En ambdós casos, la presentació de la declaració fora de termini, tant si el resultat és a tornar, com a ingressar, es realitza a través de Renda Web a la seu electrònica de l'Agència. I, per realitzar l'ingrés del deute, el contribuent pot fer-ho mitjançant pagament electrònic, amb càrrec en compte, o pagament amb targeta de crèdit/dèbit. Marcar l'opció de Document per ingressar en Banc/Caj. Posteriorment, haurà d'acudir a l'entitat per realitzar l'ingrés. A més, pot demanar un ajornament del pagament.
Amb expedient obert
Però tot es complica si Hisenda ja ha detectat l'error o omissió. Així, des d'Hisenda cal assenyalar que si finalment no es presenta la declaració i s'inicia una comprovació de l'AEAT que dona lloc a una regularització, es pot aplicar una sanció que habitualment seria del 50% si no supera els 3.000 euros i que es pot reduir en un 30% per conformitat (no recórrer la liquidació) i en un 40% addicional si es paga en el termini de pagament voluntari establert per a la sanció -o en el termini establert en l'ajornament que en el seu cas es va concedir-, i no es recorre la liquidació ni la sanció.
José María Mollinedo, secretari de Gestha (tècnics d'Hisenda), posa èmfasi en les diferències segons es consideri si la conducta és fraudulenta, que seran tipificades com a molt greus. Així, si per l'ocultació d'ingressos o factures falsejades, la quota falsejada no supera els 3.000 euros, o no es produeixi una correcta anotació comptable, serà considerada falta greu, amb una sanció que pot arribar al 50% de la quota impagada.
Les conductes ja considerades fraudulentes, molt greus, són entre d'altres, no portar la comptabilitat o els llibres fiscals de registre, portar comptabilitats paral·leles, seients o anotacions falses, o emetre factures falses que superin el 20% de la quota descoberta; així com utilitzar testaferros per ocultar la identitat, la sanció de la qual pot elevar-se del 50% al 100% de la quota. Però es pot arribar a una sanció del 150% si hi ha agreujants, com una comissió reiterada d'aquestes conductes, en funció de la quantia del perjudici econòmic a Hisenda o la no emissió de factures als clients (per cobrar en negre), si supera el 20% de la facturació. En aquest cas, la cosa s'agreuja en funció de la quantia i pot suposar un delicte penal amb presó.