El 2025, l'edat legal de jubilació ordinària s'incrementa dos mesos respecte a la de 2024, situant-se en 66 anys i 8 mesos, quan la persona compti amb menys de 38 anys i 3 mesos cotitzats. Així i tot, en cas de disposar de 38 anys i 3 mesos o més cotitzats, serà possible jubilar-se amb 65 anys. La jubilació representa un punt important en la vida laboral de qualsevol treballador, ja que deixa de treballar després d'anys fent-ho i els dubtes sobre ella també són molts. Es poden cobrar simultàniament dues pensions? La Seguretat Social manté que sí, que és possible fer-ho. Ara bé, no és senzill, ja que és necessari complir alguns requisits específics de cada Règim de la Seguretat Social.

Quan serà possible cobrar dues pensions? Accedir a dues pensions de jubilació resultarà possible sempre que aquestes provinguin de dos règims diferents, alguns dels més comuns són el Règim General i el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), encara que també hi ha l'opció de combinar altres règims, com el Règim dels Treballadors del Mar o el de Mineria del carbó.

En concret, la Seguretat Social distingeix que accedir a dues pensions pressuposa un període mínim de 15 anys en el fet que s'hagi cotitzat a cada un d'aquests règims, sent dos de 15 anys, els previs a la sol·licitud, i estant la persona afectada d'alta o en una situació assimilada a aquestes circumstàncies en els règims en qüestió.

Què passa en cas de pluriactivitat?

En cas de pluriactivitat, on l'empleat es troba treballant sota dos règims diferents i de manera simultània, la base de cotització d'ambdós s'agrupa. És a dir, si algú cotitza en el Règim General amb una base de 1.200 euros i, alhora, en el Règim Especial de Treballadors Autònoms amb una base 1.000 euros, la suma total de la seva base de cotització ascendirà als 2.200 euros. Per contra, és necessari tenir en compte que la Seguretat Social estableix un límit màxim per a la base de cotització conjunta.

En cas que no es compleixin els requisits d'ambdós règims, la Seguretat Social s'assegurarà que les cotitzacions hagin pogut ser validades, procedint a la convalidació de la pensió corresponent amb el règim en el qual se li hagi donat alta en el moment de la definició de la jubilació. En cas que el règim no hagi pogut validar l'accés a la pensió corresponent, s'haurà de tenir en compte l'altre. En cas que cap dels dos règims hagi pogut validar els requisits, les cotitzacions d'ambdós règims se sumen a efectes de poder determinar la pensió en el règim en què l'interessat tingui un nombre superior d'anys cotitzats.

Per tant, una persona amb 15 anys cotitzats en el Règim General i 12 en el RETA es podrà haver jubilat en Règim General, amb 27 anys cotitzats. I d'aquesta manera, la Seguretat Social maximitza l'accés a una pensió, alhora que les cotitzacions prèvies no es perden.

Finalment, cal recordar que es poden percebre fins a dues pensions, però aquesta quantitat mai no podrà superar el límit màxim que s'estableix des de la Seguretat Social. El 2024, la màxima quantitat de pensions arriba als 3.175,04 euros mensuals, la qual cosa equivaldria a 44.450,56 euros anuals. Això assegura que, encara que una persona obtingui fins a dues pensions, la suma total d'aquestes mai no supera un límit màxim.