Després d'aprovar una Llei d'Habitatge que permet regular els preus del lloguer i de prometre la construcció de 184.000 habitatges socials, el govern de Pedro Sánchez va anunciar aquest dijous que el govern espanyol invertirà 1.300 milions d'euros per fabricar 15.000 habitatges industrialitzats cada any. Però què són aquests habitatges, de què es fan, quant costen i quins avantatges tenen en comparació amb l'habitatge d'obra?
Tot i que de sobte amb l'anunci de Sánchez soni a idea innovadora, l'habitatge industrialitzat existeix des de finals del segle XVIII, quan es van començar a fer construccions de fusta que es podien muntar, desmuntar i portar a un altre lloc, com de fet va passar amb l'església de Santa Maria de Chicago. Algunes colònies britàniques a Austràlia i Àfrica es van fabricar amb estructura de fusta tancada amb xapa i anys després el vidre i l'acer van començar a guanyar protagonisme en construccions prefabricades com el Palau de Cristall de Londres, primer gran edifici prefabricat industrialment.
Després de la Segona Guerra Mundial, molts països europeus i sobretot els Estats Units van necessitar construir cases a un ritme elevat pels veterans que tornaven de la guerra. Les cases prefabricades van ser una alternativa ràpida, que després es desenvoluparia cada cop més tecnològicament.
L'essència de la fabricació industrial d'habitatge és fer servir les dinàmiques industrials per a la construcció, és a dir, muntar procediments eficients i metòdics, amb una aportació òptima de la tecnologia, que permetin construir més ràpidament un habitatge. El fet d'emprar tècniques en sec i l'especialització en cada pas del procés facilita la velocitat. A les fàbriques es poden construir o bé els murs, o bé els mòduls o fins i tot l'habitatge sencer.
En la meitat de temps
Miguel Gascón, director general de Mas House, empresa de Barcelona, explica que poden fabricar cases en la meitat de temps que la construcció habitual i que es pot arribar a estalvis del 40%. "Els processos s'allarguen per qüestions administratives", explica, ja que un cop està el terreny delimitat els municipis han de donar unes pautes de com i exactament a on es pot construir. "Alguns municipis no tenen arquitecte, hi ha un per tota la comarca, i això fa que pot trigar molt a aprovar-se el permís d'obra", diu Gascón. Un cop construïda una casa prefabricada, "a primera vista una persona que no en sap no la pot distingir d'una d'obra", completa.
La seva empresa fabrica i ven 30 cases cada any a Catalunya amb una facturació d'uns 7 milions i mig d'euros, però aviat obrirà a València i té la intenció de vendre 150 habitatges més a l'any a Espanya repartits entre 50 a València, 50 a Sevilla i 50 a Madrid. Podrà gairebé quadruplicar la facturació, però són plans que ja tenia molt abans de saber els plans de Sánchez, dels que rezela. "Caldrà veure a qui van aquests ajuts i si les empreses tenen capacitat per construir tot això. També falta mà d'obra per fer-ho", diu.
Al mateix web de l'empresa, com succeeix en d'altres, es pot demanar al moment un pressupost per a un habitatge. El cost és de 1.200 euros per metre quadrat, de forma que un habitatge de 100 metres quadrats costa 120.000 euros. A Barcelona, el preu mitjà d'un habitatge és de 4.000 euros per metre quadrat, quasi quatre vegades més, però en cas de les prefabricades s'hi ha d'afegir el preu de finca.
Després, cal afegir el preu de l'arquitecte, que pot rondar els 20.000 euros, i en acabat el que costi el terreny, si és que s'ha de comprar, que depèn molt de la zona. A Pallejà, posa com exemple, un terreny de 500 metres quadrats pot costar uns 80.000 euros, per la qual cosa, sumant-ho tot, el cost seria d'uns 200.000 euros per una casa prou gran, cosa que podria suposar un estalvi d'al voltant del 30% en comparació amb altres cases d'obra nova.
Al web del despatx d'arquitectura Ecosystem House, es pot obtenir un pressupost d'una casa de 100 metres quadrats amb pàrquing per uns 238.000 euros d'acer o de fusta, i la mateixa aplicació fa el càlcul en obra tradicional, que puja a 258.700, mateix cost que tindria en formigó prefabricat o acer reforçat.
Sánchez va dir al seu anunci que l'habitatge industrialitzat representa menys del 5% del total d'habitatges que es construeixen a Espanya. Si es van finalitzar 82.000 habitatges l'any 2024, estaríem parlant d'uns 4.100 habitatges industrialitzats. Però el darrer estudi del sector d'Alimarket va xifrar en un 2% l'edificació prefabricada, amb un total de 1.585 l'any 2023. Arribar a 15.000 habitatges industrialitzats cada any a Espanya suposaria multiplicar gairebé per 10 aquesta xifra, un increment que serà simultani al que ha de viure la construcció de lloguer protegit, per la qual cosa una part es podria fer de manera industrial, que permet també construir blocs.
Hi ha una àmplia diversitat de construcció industrialitzada. En el cas de Mas House, fan servir el framing d'acer galvanitzat, que permet construir ràpidament i en sec a partir de perfils d'acer que es demanen als proveïdors (en el seu cas Perfiles Madrid) i que un cop arriben al terreny es munten com a estructura central, que després serà revestida de diverses capes on ja sí que espot fer servir formigó armat, membranes aïllants, xapes i altres aïllants tèrmics. Es fa sobre una base també de formigó o ciment. Es tracta d'un procés sostenible que redueix l'ús de combustibles fòssils en la construcció i permet una elevada eficiència energètica gràcies al bon aïllament tèrmic.
Tot i que la construcció industrialitzada s'associa molt al nostre imaginari a les cases de fusta i al metall, existeix també la construcció industrialitzada amb formigó armat, que es munta amb blocs de formigó prèviament fabricats. La construcció industrialitzada es classifica, a més de per materials, pel tipus d'elements que es fan servir. N'hi ha d'unidimensionals, quan el que es munta sobre el terreny són els perfils. La tècnica bidimensional és quan les peces que arriben a l'obra tenen ja dues dimensions i poden arribar a tenir fins i tot els conductes d'aigua i de calefacció per dins. Els mòduls 3D industrialitzats són aquells que arriben ja totalment muntats al terreny, és a dir, amb terra, paret i sostre com un mòdul fet a fàbrica.
Entre les empreses més conegudes que es dediquen a l'habitatge industrialitzat a Espanya hi ha Aedas Homes, que factura 1.000 milions i dedica una petita part del negoci a la fabricació industrial d'habitatge. L'empresa es va aliar amb la catalana Arquima per fer habitatge prefabricat. Ecosystem House, Hormipresa, amb una facturació de 50 milions anual, són altres referents catalans. "Tot són empreses petites", diu Gascón, de Mas House, que detecta un interès creixent per aquestes construccions, però dubta que el sector pugui adaptar-se al creixement anunciat per Sánchez.