La campanya de la renda de 2024 s'obrirà aquest dimecres 2 d'abril. Els contribuents interessats a passar el tràmit impositiu poden accedir a l'esborrany de l'impost de la renda a les persones físiques (IRPF) que elabora l'Agència Tributària i que posa a disposició dels ciutadans amb obligació de pagar el gravamen.
L'obtenció de l'esborrany és un tràmit que Hisenda especifica al seu portal web. Per a la campanya d'aquest any ja ha publicat una ordre en la qual determina quines seran les formes d'accés a l'esborrany de la renda. Es tracta de l'Ordre HAC/242/2025, de 13 de març. En la norma es concreten que hi ha quatre modalitats possibles.
En el seu article 9, aquesta ordre especifica que seran admesos els següents sistemes electrònics d'identificació, autenticació i firma:
- Certificat electrònic reconegut
- Cl@ve Mòbil (inclou Cl@ve PIN)
- Número de referència. Un codi de sis caràcters compost per lletres i números
- eIDAS, d'acord amb el previst al Reglament (UE) núm. 910/2014 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de juliol de 2014, relatiu a la identificació electrònica i els serveis de confiança en les transaccions electròniques al mercat interior
El número de referència, un tràmit fàcil
Si ens centrem en el número de referència, la seva obtenció és senzilla i evita que el contribuent hagi de recórrer a mètodes d'identificació que cal sol·licitar en l'administració. El número de referència podrà sol·licitar-se per mitjans electrònics, a través d'Internet en l'adreça electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, https://sede.agenciatributaria.gob.es/.
L'Agència Tributària determina que, per obtenir el número de referència, els contribuents hauran de comunicar el seu número d'identificació fiscal (NIF) i la data de caducitat del seu document nacional d'identitat (DNI) o el número de suport del seu número d'identitat d'estranger (NIE). Això, tret d'en el cas que el document nacional d'identitat (DNI) sigui de caràcter permanent (data de caducitat 01/01/9999), en el cas del qual s'haurà de comunicar la data d'expedició o, en el cas que sigui un número d'identificació fiscal (NIF) que comenci amb les lletres K, L, M, i en determinats supòsits de NIF permanents, s'haurà de comunicar la data de naixement.
La importància de la casella 505 de la declaració
A més, s'haurà d'aportar l'import de la casella 505 de la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'exercici precedent. A la campanya d'aquest any es referirà a la declaració de 2023. Aquesta casella correspon a la 'Base liquidable general sotmesa a gravamen'; és a dir, no correspon al resultat final de la declaració. La xifra de la casella 505 s'haurà d'introduir sense signes i separant els decimals amb una coma. Si l'any anterior el contribuent no va ser declarant de l'IRPF, s'haurà d'aportar un codi internacional de compte bancari espanyol (IBAN) en el qual figuri el contribuent com a titular el 31 de desembre de 2024.
El número de referència no és sempre el mateix, per la qual cosa, Hisenda ja ha avisat que des del 12 de març de 2025 les referències obtingudes durant la campanya de l'exercici 2023 deixen de tenir efecte.
Una altra de les advertències de l'Agència Tributària és que si s'ha obtingut una referència des de l'app, en obtenir-ne una de nova a través del navegador, revocarà l'anterior, per la qual cosa hauràs d'identificar-te de nou al dispositiu mòbil. Recorda que únicament serà vàlida l'última referència generada, sigui mitjançant l'APP o des de la pàgina web d'Hisenda.