El president de l'Argentina, Javier Milei, ha intentat desmarcar-se aquest dilluns de l'escàndol de la criptomoneda fraudulenta després que durant el cap de setmana convidés les seves xarxes socials a invertir en el token (fitxa o moneda digital) '$LIBRA', que en realitat era una moneda mem i mancava del respatller de l'economia real. "Jo no el vaig promocionar, només el vaig difondre", ha declarat, després de remarcar que els qui "van participar" ho van fer "voluntàriament". "Si vos vas al casino i perds plata, dic, quin és el reclam?", ha qüestionat en una entrevista amb la cadena de televisió argentina TodoNoticias.
En aquest sentit, ha agregat que "per voler ajudar un argentí" es va menjar "un cachetazo". "És un problema entre privats perquè aquí l'Estat no juga cap rol, que això quedi clar", ha asseverat l'inquilí de la Casa Rosada en abordar aquest assumpte per primera vegada des de la polèmica publicació que va mantenir fixada quatre hores abans que la moneda virtual es desplomés.
Milei va encoratjar els seus seguidors de X i Instagram a invertir en '$LIBRA' amb l'enllaç d'un projecte que en teoria anava a donar suport a les pimes a l'Argentina. "El tuit està plantejat en aquest format, on explico que estic difonent que això és per fondejar els argentins que fan projectes i no tenen accés a finançament", ha explicat. En ser preguntat sobre si es va penedir i per això va esborrar la publicació, ha manifestat que "al mig passen un munt de coses", ja que algunes persones van començar a dir que li havien hackejat el compte. "La qual cosa és fals, jo no tinc res per ocultar, no vaig fer gens dolent (...) No m'amagaré darrere d'aquesta excusa. És clar que el tuit ho vaig publicar jo. Per això el vaig fixar", ha asseverat.
Eliminació del 'tuit'
Tanmateix, davant de l'onada de "comentaris negatius" i "davant del dubte", va decidir esborrar el tuit, si bé ell "mai no esborra les publicacions. "En aquest context, com s'estava generant soroll, davant del dubte, vaig dir: 'Me'n vaig, m'he de córrer'", ha precisat respecte dels motius pels quals va decidir eliminar-lo. Respecte dels qui es van veure perjudicats per la compra de la criptomoneda, ha assegurat que és "fals" que hi hagi 44.000 damnificats: "El primer que cal entendre és que allà hi havia moltíssims bots (...) En el millor dels casos es tracta de 5.000 persones", ha afirmat, asseverant que les probabilitats "que hi hagi argentins és molt, molt remota".
"Els argentins et diria que no crec que n'hi hagi més de cinc. La majoria són nord-americans i xinesos", ha dit. Al seu torn, ha assegurat que "són persones hiperespecialitzades en aquests elements" i que, "ateses les dificultats que implicava participar en aquest esdeveniment, havies d'estar molt interioritzat". "No és tema menor", ha conclòs.
El principal grup parlamentari opositor argentí, Unió per la Pàtria (UxP), va anunciar en la vigília que presentarà una sol·licitud d'obertura de judici polític contra el mandatari, a qui han atribuït l'estafa, denunciant la seva "enorme gravetat" i que es tracta d'un "escàndol sense precedents". Fins al moment no hi havia hagut a penes reacció des del Govern i els partits que basen suport a Milei, amb l'excepció de la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, que va capgirar la situació per presentar a Milei com a víctima, assegurant que el 'Criptogate' és una maniobra per "intentar baixar el president".