El turisme esclata i demana amb insistència al govern central que prengui una decisió a nivell estatal sobre els pisos turístics. "Cal contenir aquest descontrol que hi ha hagut", assegurava aquest dimarts el president de Meliá i d'Exceltur (patronal hotelera). Gabriel Escarrer comentava les últimes propostes que s'han plantejat, com la de Barcelona, on l'alcalde, Jaume Collboni ha pres la decisió de no renovar les llicències i que desapareguin els habitatges turístics. O a Madrid, on Rita Mestre, la regidora de l'Ajuntament de Madrid en representació de Mas Madrid, ha proposat d'imposar una taxa de tres euros.
Escarrer, que no ha volgut parlar concretament de cap d'elles, creu que el govern de Pedro Sánchez ha de reflexionar sobre "el model turístic que volem com a país" i legislar a nivell nacional. Ja que les competències turístiques estan transferides a les comunitats autònomes i en cada una s'actua d'una manera diferent. Sigui com sigui, el president de Meliá i d'Exceltur urgia a adoptar mesurades, perquè està convençut que el model actual dels pisos turístics "no és el model que volem" a Espanya.
Comentava que, en no estar regulat, els pisos turístics porten "en molts casos, molta economia submergida". Però també "disturbis" als blocs d'habitatges on es troben. "Creiem que és necessari posar límit a aquest problema". Escarrer indicava també que "en alguns casos, s'ha pres una decisió molt dràstica, però efectivament en totes les CCAA hi ha d'haver desig de limitar aquests habitatges, i de contenir aquest batibull que hi ha hagut".
Altrament, assegurava, "ens estem posant un tret al nostre propi peu", perquè la gent ja no interactua amb la localitat, no passeja per les zones turistes de més interès atès l'elevat nombre de turistes que hi ha. "Cal definir el model turístic que necessita aquest país".
En aquest sentit, assenyalava que "cal aconseguir l'empatia per part del ciutadà". Doncs qui és propietari d'un habitatge, moltes vegades ha de conviure "amb gent que ve a passar-ho bé" al seu mateix edifici. El que està generant "aquestes adversitats" al turisme. "És lògic que passi això". Per això apel·la que no es prenguin mesures puntuals, ja que no s'acaba "d'agafar el toro per les banyes" sinó a definir el model de turisme que volem com a país.
En aquesta trobada, on Excletur ha presentat la cinquena edició del seu informe 'Monitor de Competitivitat Turística relativa de les comunitats autònomes espanyoles', el vicepresident, Josep Lluís Zoreda comentava quines mesures com les suggerides per Rita Mestre a Madrid, "són improvisacions sobtades". Creu que "en cap cas", les taxes són dissuasòries, perquè una taxa per penalitzar un sector, "no és la millor" solució.
Escarrer se sumava a aquesta opinió."Al final, el que es posa de manifest és que no hi ha un full de ruta. Això passa molt sovint, les reaccions sempre són a posteriori. I són mesures que poden ajudar, però no solucionen el problema. L'ecotaxa no dissuadeix al turista". Recordava que això ja va passar a les Balears.
Per la seva banda, el director d'estudis d'Exceltur, Oscar Perelli, recordava que a Barcelona "abans de la primera regulació sobre els habitatges turístics" hi havia 90.000 places hoteleres a les quals es van sumar 90.000 places més en només set anys. I si l'Ajuntament redueix això ara, és perquè havia ficat a Barcelona "el doble de capacitat de què tenia".I segons ell, reduir això, "és tornar a una situació d'equilibri".