L'oferta d'habitatge de lloguer a Espanya va tancar l'any per sota de l'1%, el seu nivell més baix des de maig de 2020, en plena pandèmia de coronavirus. La caiguda de l'oferta disponible al país ha anat acompanyada d'increments de les rendes de lloguer, especialment significatius a Barcelona i Madrid, fins a assolir valors màxims.
Segons un estudi elaborat pel portal immobiliari Idealista, l'agost de 2020 es va produir un repunt de l'oferta de pisos al mercat, que va arribar a superar l'1,3% del parc d'habitatges estatal durant pràcticament un any, entre aquell mes i agost de 2021 i va aconseguir reduir el preu mitjà del lloguer a Espanya dels 11,5 euros als 10,5 euros el metre quadrat al mes.
Falta d'estoc a Espanya
Tanmateix, des de gener de l'any passat, l'oferta de pisos de lloguer a Espanya va caure per sota de l'1% durant tot el 2022, i els preus no van parar de pujar. Dels 10,6 euros el metre quadrat el gener als 11,4 euros el metre quadrat el desembre de 2022, confirmant un nou màxim de la sèrie històrica amb la dada de gener (11,6 euros el metre quadrat al mes), el que suposa un increment del 9,1% l'últim any.
L'oferta d'habitatge a Barcelona, sota mínims
Segons Idealista, que compta amb més d'1,5 milions d'anuncis d'actius en venda o lloguer, a la província de Barcelona la pèrdua d'estoc "comença a ser preocupant", especialment a la capital catalana, ja que durant el 2022 no va arribar a superar l'1,2% dels habitatges. En concret, l'oferta d'habitatges es va reduir el desembre a l'1,1%, lluny del pic assolit a l'estiu de 2020 (3,15%) en plena postpandèmia, i el preu del lloguer va tancar el 2022 en 16,5 euros el metre quadrat al mes, un 16,2% més que un any abans.
Abans de l'esclat de la pandèmia, la mitjana de l'estoc de lloguer a la província catalana es trobava en l'1,93% el 2019, ja per sota de les necessitats de la demanda a tota la província per la imposició del topall als lloguers a Catalunya.
La caiguda de l'oferta d'habitatges a la província de Madrid va ser més suau que a la de Barcelona. L'estoc de pisos de lloguer davant el total d'habitatges a la província madrilenya va assolir les seves cotes més baixes en els últims mesos de 2022, amb tot just l'1,51% al desembre. La caiguda està suposant que els preus dels arrendaments a la regió tornin a ser per sobre dels 15 euros el metre quadrat. Segons l'última dada publicada, al gener el preu va registrar 15,1 euros el metre quadrat, un 10,6% més que fa un any, i només un 1,4% per sota del màxim.
Perfil del llogater a Espanya
Quin és el perfil del llogater a Espanya? El 57,5% de la gent que lloga al país són parelles joves sense fills i el 40% són unitats familiars, mentre que les persones soles són el grup "per al que és més complicat trobar habitatge", segons la Radiografia de l'inquilí a Espanya duta a terme per Arag. La franja d'edat més habitual per viure de lloguer al país se situa, fonamentalment, entre els 25 anys i els 40 anys, grup a què pertany el 92,5% de llogaters.
Què busca la persona que lloga? El 47,5% prioritza que sigui un habitatge econòmic, mentre que la resta de les preferències dels ciutadans estan "a bastant distància del preu" com una bona zona, l'amplitud de l'actiu, el nombre d'habitacions i si està o no reformat. La preocupació econòmica més gran és la quantitat de renda mensual (85%), seguida dels mesos de fiança reclamats pel propietari i les despeses extra que pugui implicar l'operació. El que motiva més dubtes al llogater és la necessitat d'obres de conservació, substituir els electrodomèstics que acaben la seva vida útil i l'acabament anticipat del contracte (per la venda de l'habitatge, presumptes incompliments del mateix inquilí o altres raons).
Respecte als propietaris, el 90% prefereix que el seu llogater treballi per compte d'altri, seguits d'aquells que tinguin una pensió. Sobre si hi ha avaladors al contracte o no, el 40% de propietaris no té inconvenient que n'hi hagi; el 37,5% l'accepta, però prefereix que no faci falta; el 15% exigeix a més altres garanties, i el 7,5% s'oposa.