El ministre en funcions d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat aquest dilluns que la bonificació dels carburants als transportistes, que ha baixat de 10 a 5 cèntims per litre en plena escalada del dièsel, es revisarà quan es constitueixi un nou govern a Espanya, la qual cosa podria ocórrer a finals d'any si Pedro Sánchez aconsegueix la investidura.
Davant de la petició dels transportistes perquè l'Executiu recuperi la bonificació original de 20 cèntims per al dièsel, Escrivá ha recordat que ara hi ha un govern en funcions i que els ajuts actuals són vigents fins al 31 de desembre. "Esperem que hi hagi un nou govern que avaluï la situació, quan s'apropi el final d'any serà el moment d'avaluar-la", ha apuntat Escrivá, que ha defensat que en aquest procés caldrà tenir en compte als sectors "més afectats" i "calibrar bé les compensacions".
"Crec que és un tema pendent, és alguna cosa que haurà d'avaluar-se en els pròxims mesos, però qualsevol modificació haurà de fer-se per un govern ple", ha subratllat. Precisament, respecte a la formació d'un nou Executiu després de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo, el ministre en funcions ha desitjat que el procés que ara s'obre, amb Sánchez com probable nou candidat, aconsegueixi "amplitud de mires per intentar formar govern com més aviat millor".
Taxa d'atur
Escrivá, que aquest dilluns ha participat en diversos actes i reunions a Màlaga, ha valorat també les últimes dades d'Eurostat, que assenyalen que la taxa d'atur de l'eurozona va descendir una dècima l'agost respecte a juliol i es va situar en el 6,4% el vuitè mes de 2023, que suposa el mínim històric.
No obstant això, Espanya va continuar sent l'estat membre del club comunitari amb una taxa d'atur més gran, per davant de Grècia (10,9%), Estònia i Suècia (7,6 % en ambdós casos), França i Itàlia (7,3% en ambdós països) i Finlàndia (7,2%). El ministre en funcions ha recordat que Espanya té històricament una taxa estructural d'atur "molt gran a causa de causes variades i complexes", per la qual cosa l'important en aquests casos és "veure l'evolució en el temps".
"I el que s'ha produït en aquest període és una millora molt gran de la taxa d'atur, que estic segur que seguirà en els pròxims anys amb les diferents polítiques posades en marxa," ha indicat Escrivá, que ha recordat que amb la pandèmia i la guerra d'Ucraïna els experts van pronosticar que l'atur anava a disparar-se fins i tot per sobre del 20%, però "ha ocorregut el contrari".
"És la primera vegada que davant de pertorbacions econòmiques tan intenses la taxa d'atur no només no ha pujat, sinó que ha continuat baixant del 16 el 12% en els últims anys. Això ens dona raons per pensar que les coses s'estan fent bé", ha postil·lat.