El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ultima els detalls tècnics per tancar les mesures pendents de la reforma de pensions amb Brussel·les i poder culminar les negociacions a tres bandes dins del propi Govern, en el Congrés i en el diàleg social. Després de mesos d'intens treball, la reforma -que busca millorar els ingressos del sistema amb mesures com el destopall de les bases màximes- encara la seva recta final amb uns terminis cada vegada més ajustats en un any marcat per la doble cita electoral.
"Abans de Setmana Santa hi haurà un acord", assegurava aquesta setmana a Brussel·les el mateix Escrivá després de reunir-se amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, i reconèixer que se n'estava anant "detall per detall" en una reforma complexa de "molt de calat" que es vol portar el Consell de Ministres en les properes setmanes. Juntament amb l'eliminació progressiva del topall pel qual cotitzen els salaris més elevats, aquest denominat destopall, l'altra pota de la reforma passa per elevar el període d'anys que es tenen en compte per calcular la pensió, una pujada que anirà acompanyada d'altres mesures per fer, defensa Escrivá, el sistema més equitatiu.
Podem, en contra d'ampliar el període de còmput
En aquest plantejament, la Seguretat Social s'ha trobat amb el rebuig de Podemos, contrari a elevar aquest període, i dels sindicats, que consideraven que aquest element no havia d'haver entrat en el perímetre d'aquesta negociació. Escrivá ha mantingut durant aquesta setmana que ampliar el període de còmput segueix formant part del paquet de mesures de la reforma, encara que es desconeix si serà de la forma plantejada inicialment -passar progressivament dels 25 anys vigents a 30 anys, però computant només els 28 millors- o amb canvis per poder acabar d'encaixar la negociació.
En aquest context, l'objectiu del Ministeri és acabar de tancar tots els detalls amb Brussel·les com més aviat millor per tornar a asseure's amb els sindicats, la patronal i les forces parlamentàries abans de portar la norma al Consell de Ministres. És en aquest últim punt dels grups polítics on els terminis es tornen més ajustats, ja que les majories en què s'ha recolzat el Govern per tirar endavant les reformes més rellevants comencen a moure's en un període electoral d'autonòmiques i municipals.
L'ocorregut amb la reforma laboral, que malgrat comptar amb l'acord del diàleg social es va salvar de caure en el Congrés per un error del PP, ha sobrevolat en unes negociacions d'unes mesures amb què es busca garantir la sostenibilitat i suficiència del sistema de pensions.
Des dels sindicats UGT i CCOO han insistit aquesta setmana en què "no tenen novetats" de la reforma i han demanat el Ministeri d'Inclusió que es convoqui al Pacte de Toledo i a la taula de diàleg social, que no manté reunions formals des de finals de l'any passat.
A aquesta cita del diàleg social acudirà també la patronal CEOE que, no obstant això, s'ha desmarcat gairebé des de l'inici de l'acord atès el seu frontal rebuig al destopall de les bases màximes, una mesura que comporta un augment dels costos laborals per a les empreses. Juntament amb aquest element, també s'hauria estudiat incloure un recàrrec addicional per a les cotitzacions dels salaris més alts, una cosa que tampoc no agrada als empresaris, encara que no es tracta d'una mesura completament tancada, expliquen fonts de les negociacions.
Aquesta última fita de la reforma de les pensions estava planificada per complir al tancament de l'any passat, però des de la Seguretat Social insisteixen que es tracta de calendaris flexibles i que aquesta reforma no condicionarà el lliurament de fons.
UGT demana al Govern garanties de suport del Congrés
Per la seva part, el secretari general de UGT, Pepe Álvarez, ha citat aquest dissabte al Govern a assolir un acord de pensions amb la Unió Europea (UE) que es pugui plasmar en llei i que aquesta norma tingui prou "suports al Congrés dels Diputats abans que els sindicats tornin a la taula de negociació.
En declaracions als periodistes a Mieres (Astúries) abans de participar en l'homenatge a Manuel Llaneza, fundador del sindicat miner SOMA, Álvarez ha apuntat que des del punt de vista sindical "no hi ha notícia" sobre les negociacions sobre un nou acord de pensions entre UGT i CCOO amb el Govern.
"Fa dies que el diem i segurament costa creure-ho, però nosaltres hem arribat a un punt de negociació amb el Govern que li vam dir que per continuar negociant i acabar necessitàvem dues qüestions prèvies", ha subratllat. Per poder tornar a negociar, ha assenyalat el líder sindical, "primer el Govern ha de confirmar que senzillament té llum verda de la UE per legislar l'acord que s'ha negociat fins i tot moment i una majoria parlamentària per donar-li suport".
No obstant això, Álvarez ha indicat que aquest acord és "bastant més complex" que el firmat anteriorment, per la qual cosa no donarem la confirmació o el rebuig al mateix de "manera immediata". Per a això, ha puntualitzat, la proposta del Govern per a un nou acord de pensions "ha de comptar amb un suport àmpliament majoritari de l'organització".