El nou governador de Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, ha mantingut una actitud molt ferma respecte a l'opa del BBVA sobre el Sabadell, com ja el seu predecessor en el càrrec, Pablo Hernández de Cos. L'exministre assenyala que no ha d'opinar sobre l'oferta, simplement analitzar la solvència. I el seu dictamen ja va ser enviat al Banc Central Europeu (BCE), que va mostrar la seva no oposició a l'opa el mes de setembre passat.
Així ho ha expressat aquest dijous durant una entrevista en Onda Cero, on el governador ha explicat que no pot ni ha de pronunciar-se sobre altres qüestions diferents de la solvència perquè "hi ha una altra institució que és la que té l'experiència i les competències per parlar d'això", amb referència a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). "Cada un està en el seu àmbit de responsabilitats", ha emfatitzat.
La CNMC porta més de quatre mesos analitzant l'operació i recentment va avançar que encara estava en una fase molt preliminar perquè havia requerit informació al Sabadell. I cada vegada que demana informació a un o un altre banc, el rellotge es per a, pel que el termini per donar una resposta no caduca. En qualsevol cas, la presidenta de la CNMC va assenyalar que l'anàlisi de l'operació requereix el seu temps.
De tornada al Banc d'Espanya, ja el mes de maig, quan el BBVA va llançar l'opa al Sabadell, el llavors governador De Cos va subratllar durant una compareixença en el Congrés que ni podia ni havia "de fer comentaris" sobre una potencial operació entre dues entitats significatives. Unes paraules molt alineades amb les d'Escrivá d'aquest dijous.
El que sí que ha fet Escrivá és recordar que el Banc d'Espanya va elaborar un informe, que s'ha integrat a l'elaborat pel Banc Central Europeu (BCE). La institució que presideix Christine Lagarde va aprovar l'opa sobre Sabadell el passat 5 de setembre en mostrar la seva "no oposició". Les següents autoritzacions claus són la CNMC i la CNMV.
"És molt important que quan hi ha diferents institucions independents involucrades, cada un parli del seu, del que és especialista", ha explicat Escrivá, recordant que l'opinió que ha d'emetre el regulador bancari se centra exclusivament en la solvència. "Les dues institucions ja són molt solvents i la que resulta també és molt solvent. Això és el que ha dit el Banc [d'Espanya] i el que ha dit el Banc Central Europeu", concloïa Escrivá.