El ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, considera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fet una interpretació "molt extensiva" en la seva sentència sobre els empleats públics interins a Espanya, una cosa que segons el seu parer no està justificada. Així ho ha indicat el ministre durant la seva participació en el Fòrum de Nova Economia, celebrat aquest divendres a Madrid i després que aquest dijous el TJUE dictés una sentència que insta a Espanya a convertir en fixos als interins de llarga durada que no han obtingut encara la seva plaça, els denominats indefinits no fixos.

Escrivá subratlla que la sentència "es refereix a uns casos concrets i a un àmbit concret", i per això ha apuntat que cal "veure com els tribunals espanyols van interpretant el que els suggereix el TJUE". Actualment, a Espanya hi pot haver uns 800.000 empleats públics en aquesta situació, segons el despatx Navas & Cusí, que va presentar una queixa davant de la Comissió Europea el juliol de 2021 en nom d'Empleats Públics en Abús (EPA).

Debat de més calat

Aquest debat ha de ser "de molt més calat" i incloure "el repte de l'excessiva temporalitat que hi ha hagut a Espanya i que encara continua existint", ha sentenciat el ministre, mentre ha recordat que afecta a tot al mercat laboral, tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. Segons el seu parer, a Espanya s'ha entès de forma errònia la flexibilitat en l'àmbit de les relacions laborals i per això a Europa, tant en aquesta sentència com en altres informes i debats "ens entenen malament", ha dit Escrivá, que ha insistit que això és una cosa que s'ha intentat abordar amb la reforma laboral.

Per fer front a aquesta situació, en Govern va aprovar el 2021 la llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública després d'un acord amb els principals sindicats de funció pública amb l'objectiu d'aturar l'elevada taxa de temporalitat. L'objectiu és deixar aquesta taxa, que ronda el 30% fonamentalment pel pes de temporals comunitats i ajuntaments, en el 8%.

CCAA i ajuntaments

El ministre ha reconegut que totes les administracions públiques han de continuar treballant, ja que aquesta situació afecta l'Administració General d'Estat però "fins i tot en gran manera" a les comunitats autònomes en els àmbits de la sanitat i l'educació. En aquest sentit, ha apostat per treballar en la planificació dels recursos humans i ha recordat que l'any que ve deixarà de funcionar la taxa de reposició, "una de les perversions més grans" perquè el que fa és "perpetuar l'estructura persistent sense plantejar-te les noves necessitats" de les administracions.

Per a això, ha remarcat que la secretària de l'estat de Funció Pública està dedicant "moltíssima energia" que tinguem un marc de referència per "definir perfectament quin tipus de treballadors públics fan falta i amb quins perfils". A més, hi ha un altre element "molt important" i és el problema que els processos de les convocatòries d'accés de funcionaris públics s'eternitzen. "Hem de retallar moltíssim els terminis d'accés", ha reconegut.

També s'ha referit a la sentència del TJUE la secretària d'Acció Sindical d'UGT Serveis Públics, Isabel Araque, qui assegura que no posa en qüestió els processos d'estabilització que s'estan desenvolupant i pels quals s'estabilitzaran més de 532.000 places ofertes en el dia d'avui. Per la seva part, l'Àrea Pública de CCOO valora la sentència del TJUE que considera "un nou revés a les polítiques de contractació dutes a terme per les administracions públiques", mentre confia que serveixi per donar una solució d'estabilitat en l'ocupació posant a posar fi al frau i abús en la contractació.