La reforma laboral ha permès reduir l'atur juvenil (menors de 25 anys) a Espanya, com remarquen des del Govern, i es constata en les dades. Així, segons les dades donades a conèixer avui per l'OCDE, ha rebaixat del 35% el 2021 (abans de la reforma) al 27,7% del segon trimestre d'aquest any. Fins i tot, mes a mes descendeix, ja que en major era un 27,9%, al juny un 27,1% i al juliol un 27%. Tanmateix, el descens, per prometedor que sigui, ha estat netament insuficient si es compara amb els països de l'OCDE i fins i tot de la Unió Europea. En el context dels 38 països que pertanyen a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament, l'atur juvenil mitjà és del 10,2%, gairebé el triple que a Espanya. Les diferències s'escurcen, encara que poc, si es compara amb la mitjana de la Unió Europea, l'atur juvenil de la qual és del 13,9%, la meitat que a Espanya, segons les dades de l'OCDE.

Espanya segueix, doncs, al capdavant com el país amb una taxa d'atur més gran dels membres de l'OCDE, però no només en el cas dels més joves, sinó del conjunt de la població. Segons l'informe donat a conèixer aquest dimecres per l'Organització multilateral, l'atur s'ha col·locat a Espanya en un 11,9% de mitjana en el segon trimestre, davant el 4,8% de l'OCDE i del 5,9% de la Unió Europea.

En el segment dels joves, pocs països de l'OCDE superen el 20%, encara que tots es queden per sota del 27,7% d'Espanya en el segon trimestre. Costa Rica és el que més s'apropa, amb un 27,1/, encara que el seu descens ha estat més gran, ja que partia del 39,4% el 2021. Grècia és el segon, amb un atur juvenil del 25,9%, Itàlia un 22,3% i Suècia un 21,1%. Tots ells, molt lluny del 3,9% del Japó; el 5,3% de Corea del Sud, el 5,4% d'Israel; 5,8% d'Alemanya o el 5,9% de Mèxic.

Atur global

Espanya s'ha convertit, així, en l'únic país de l'OCDE al costat de Grècia (11,3%) en el qual la taxa d'atur supera la barrera de l'11% en el conjunt del segon trimestre, malgrat que al juliol es va reduir una dècima, de l'11,7% a l'11,6% de la població activa. No obstant això, si ens centrem al juliol, Grècia va aconseguir trencar és límit i col·locar la seva taxa d'atur en l'1,8%, davant l'11,6% d'Espanya. En el conjunt de l'OCDE, la taxa d'atur va pujar una dècima el juliol al 4,8%, és a dir, molt poc per sobre del 4,7% de juny, que és el mínim de la sèrie històrica, que comença el 2001. En la zona euro, es va mantenir estable en el 6,4%, que és el punt més baix d'aquesta mateixa sèrie històric.

Espanya, per la seva part, és el país que més se separa del seu mínim de la sèrie, que es va donar el maig de 2007 amb un 7,9 % d'aturats, la qual cosa suposa un diferencial de 3,7 punts percentuals (pp). A Grècia aquest diferencial és de 3,3 punts respecte al seu mínim de maig de 2008, amb un 7,5%. Luxemburg manté igualment un diferencial important, de 3,4 punts percentuals, però en el seu cas el mínim va ser de l'1,8% de taxa d'atur el maig de 2001, quan el juliol d'aquest any era del 5,2%, com el mes precedent. En la zona euro, en el seu conjunt, la taxa d'atur de juliol, del 6,4%, va ser la menor de la sèrie històrica i el mateix ocorre amb la de la Unió Europea, amb un 5,9%.

A part d'Espanya i de Grècia, no hi ha cap altre país de l'organització que tingui un atur de dos dígits. Els únics que s'apropen són Colòmbia, amb un 9,3% al juliol (una dècima menys que al juny); Costa Rica, amb un 9,6% el juny (última dada disponible), Turquia, amb un 9,4% al juliol, i Xile, amb un 8,4% el juny (també l'última estadística publicada).

En termes absoluts, el país amb un major nombre d'aturats és els Estats Units (5,8 milions al juliol), però amb una taxa del 3,5% de la població activa, seguit de Turquia (3,29 milions), Espanya (2,77), Colòmbia (2,4) i França (2,27 milions).