La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va fer recentment un escombratge sobre l'actualitat energètica nacional i internacional en La Sexta. Ribera va ressaltar la posició d'Espanya com a líders de la transició ecològica i va remarcar la importància de les renovables sobre el mercat energètic espanyol. Alhora, la ministra va parlar sobre els projectes, els quals podrien ser crucials per a l'emmagatzemament d'energia neta, com el corredor d'hidrogen verd H2Med.

Malgrat això, i allunyant-nos del que està per venir, Teresa Ribera va incidir al paper que té la Xina sobre el mercat energètic global. Els ulls dels governs internacionals estan posats en la reactivació econòmica del país asiàtic i, sobretot, en la més que possible influència que podria generar sobre el mercat energètic. I no és per a menys, ja que la Xina, que ha estat 'aturada' a causa de l'assot de la covid-19, és el segon màxim consumidor de petroli en l'àmbit global, segons Enerdata, i el tercer màxim consumidor de gas natural a tot el món, segons les xifres de Statista. Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, comenta que "durant 2022 i per primera vegada en gairebé tres dècades, es va produir un descens del consum del cru per part de la Xina".

Espanya clissa la reactivació econòmica xinesa

Ara, amb la reactivació de l'economia xinesa, el mercat es fa a la idea que la nació asiàtica tornarà a posar la seva maquinària a punt, el que implica un augment de la demanda. Que el gegant adormit torni a despertar és una bona notícia, ja que "la seva reactivació és clau per sortir de la temuda recessió global que molts veuen en l'horitzó", comenta Juan Carlos Higueras, professor d'EAE Business School. Malgrat això, Teresa Ribera no va dubtar a apuntar la Xina com "el factor individual més important" sobre la hipotètica tensió dels preus energètics.

El país "ha obert les seves fronteres, està recuperant la seva activitat econòmica, està recuperant els viatges, i tot això és un element enormement consumidor d'energia, així que no ens podem descuidar", va comentar la vicepresidenta tercera. Juan Carlos Higueras creu que l'obertura de la Xina podria disturbar els preus energètics. De fet, els auguris de la recuperació de la demanda del país amb capital a Pequín s'han deixat sentir sobre el preu del cru, el qual ha emergit.

El professor explica que "quan aquest país actiu la maquinària de producció, i a més creix, es torna més dependent de l'energia que ha de comprar a l'exterior perquè necessita més volum energètic, i per això recorre al mercat, com la resta de nacions." El quid de la qüestió rau que, en aquest cas, torna al mercat la nació que demanda més el 25% de l'energia total del planeta.

"Hi pot haver tensió en els preus si despunta la demanda"

Davant d'això, Ribera va comentar que "no podem llançar les campanes al vol per com pot afectar-nos la reobertura de la Xina, no només en la seguretat del subministrament, sinó en les tensions que hi pugui haver sobre els preus energètics." Des del Govern asseguren que les reserva estan en nivells òptims, i que hi ha prou quantitat d'energia per a passar un hivern escalfi.

Malgrat això, i atenent la situació actual del mercat energètic, dir que hi haurà subministraments de cara al pròxim hivern pot ser una apreciació arriscada. La reobertura de la Xina és un condiment que, gairebé amb seguretat, estrenyerà el preu del gas i del cru. Alhora, la demanda de GNL, el qual ha estat clau perquè Europa estigui coberta durant aquest hivern, mirarà cap a Àsia, on la Xina tornarà a consumir energia. "És veritat que hi pot haver tensions entorn del preu de l'energia si de sobte es dispara la demanda mundial", va concretar la ministra.

Sumat a això, Higueras recalca "la continuïtat de la guerra d'Ucraïna, que hi hagi una escalada bèl·lica en el conflicte o que es reformi el sistema de fixació de preus a l'engròs que utilitzem a Europa" com a factors que també podrien incidir sobre els preus energètics.

Europa ha invertit en futur

El professor creu que, malgrat que el pes de la Xina podria fer variar els preus de l'energia, aquesta no rebutjarà tots els avanços fets per Europa. El Vell Continent, davant d'una situació de crisi energètica, ha diversificat el subministrament energètic. S'ha jugat més per l'energia renovable, i pels projectes, entre els quals destaca que corredor d'hidrogen verd, en el qual participen Espanya, Portugal, França i Alemanya.

Els moviments d'Europa, a més de complir les exigències actuals de la ciutadania, semblen com a apostes de futur, en les quals l'objectiu de les nacions és ser menys dependents d'altres països, i que la influència dels països més demandants d'energia no afecti greument als preus de l'energia.

Malgrat que la situació energètica s'ha anat neutralitzant a poc a poc des de finals d'estiu, la realitat és que els preus continuen elevats. El gas, encara que ha anat cedint a poc a poc, compta amb estimacions que l'ubiquen en nivells superiors als de l'inici de la crisi energètica per a 2024 i 2025. Juan Carlos Higueras creu que "el mercat no és tranquil, hi ha moltes incerteses i nuvolots en l'horitzó", i sembla que el més pròxim és Xina.