Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han recolzat el full de ruta plantejat per Espanya per avançar en les negociacions per reformar les regles fiscals que limiten dèficit i deute amb l'objectiu d'aconseguir un acord sobre això a la tardor. "Hi va haver un acord unànime sobre l'enfocament de la presidència espanyola i els quatre pilars clau per aconseguir un acord a la tardor", ha assegurat la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, després de presidir per primera vegada la reunió de titulars europeus de Finances.

Madrid ha plantejat quatre pilars interconnectats, que són els paràmetres per garantir sengles de reducció de deute que portin a la sostenibilitat fiscal, però siguin compatibles amb el creixement; els mecanismes per garantir el compliment de les normes; la manera d'assegurar que el marc fiscal permet el finançament d'inversions necessàries i el paper que tindran les diferents institucions al nou marc. Calviño ha subratllat que el suport de la resta dels seus col·legues a aquest full de ruta dona a Espanya "un mandat molt clar" per prosseguir amb els treballs tècnics "en les pròximes setmanes", de manera que l'assumpte pugui tornar a la taula dels ministres a la tardor amb una proposta sobre la taula.

"Estem decidits a entrar en discussions a punt just després de l'estiu amb la intenció de tenir llestes les noves regles per a final d'any", ha afirmat la vicepresidenta espanyola. El document haurà de conciliar les postures més dures de països com Alemanya, que demanen metes numèriques de reducció de deute, i aquells més partidaris d'unes normes més relaxades per poder invertir en prioritats com la transició verda, defensa o la digitalització.

Per la seva part, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha agraït el "compromís" de la presidència espanyola per accelerar les negociacions i ha demanat "progressos ràpids" en les àrees en les quals hi ha més "convergència" entre els socis comunitaris a fi que aquests es puguin centrar en "qüestions polítiques" després de l'aturada. Fonts diplomàtiques han explicat que la discussió sobre el document presentat per Espanya ha estat "més focalitzada" que altres debats previs sobre la reforma i ha tingut un to "positiu" i "constructiu".

Una proposta, a l'octubre

"Fa la sensació que no som gaire lluny d'una zona d'aterratge", van apuntar les mateixes fonts, que es van mostrar "optimistes" sobre la possibilitat de presentar una primera proposta de compromís a l'octubre, com voldria la presidència espanyola. Quant a les salvaguardes per garantir la reducció de deute, un dels punts més controvertits fins al moment per les esmentades demandes de Berlín, els tècnics encara estan treballant en com plasmar aquestes metes numèriques per aconseguir una rebaixa suficient mentre es mantenen els incentius a la inversió.

"El pont es va construint, es van apropant posicions", afirmen fonts europees, que destaquen l'esforç de la Comissió Europea i alguns socis per proposar solucions que aproximin postures.

El primer Ecofin sota presidència espanyola també ha abordat la proposta de Brussel·les per revisar el Marc Financer Plurianual (MFP) fins a 2027 per incloure 50.000 milions d'euros d'ajuda a Ucraïna, així com 15.000 milions per a migració, 10.000 per a inversions en tecnologies netes i 19.000 per pagar costos del deute.

El debat públic sobre aquesta qüestió ha mostrat que existeix consens entre els Vint-i-set sobre la dotació d'ajuda a Kíev, però no per a la resta de partides, i per això molts socis han demanat de negociar ambdues coses de manera separada.

També s'ha abordat la proposta per crear noves fonts d'ingressos per al pressupost comunitari, com per exemple una nova aportació dels països en funció dels beneficis de les seves empreses, però la majoria de ministres ha expressat les seves reserves i ha apostat per no tractar aquest assumpte de manera urgent.