Espanya redueix en un any una mica més de mig punt -sis dècimes- la diferència entre la seva taxa d'atur i la mitjana de la Unió Europea. Des de començament d'any s'han creat poc més de 650.000 llocs de treball fins a col·locar l'atur el mes d'octubre en el 12,5% de la població activa, quan un any abans era el 13,7%, amb una baixada d'1,2 punts percentuals, segons les dades d'Eurostat fetes públiques aquest dijous. En el cas de la Unió Europea, la taxa d'atur de l'octubre d'aquest any és de 6% davant el 6,6% de dotze mesos enrere. Per tant, la seva reducció és de només sis dècimes, la qual cosa ha permès a Espanya retallar la bretxa en 0,6 punts percentuals.
Tanmateix, en termes absoluts Espanya continua al capdavant de l'atur, el més alt a tota la Unió Europea, només proper a la taxa de Grècia que a l'octubre va ser de l'11,6%, i doblant la taxa amb escreix. A més, les coses li han anat millor al país hel·lènic en aquests dotze mesos, ja que han pogut reduir la seva taxa d'atur 2,1 punts percentuals, gairebé per sobre d'Espanya, i per això ha reduït la bretxa amb la mitjana comunitària. Entre els cinc països més grans, Itàlia va anotar un atur del 7,8% a l'octubre, França el 7,1%, Alemanya el 3% i Polònia un 3%.
Aturada del 6,5% a l'Eurozona
El millor comportament en les dades d'atur de certs països aliens a l'euro, explica que la taxa de desocupació sigui més alta a l'eurozona que en el conjunt de la UE. Respecte a la primera, va caure una dècima l'octubre respecte al mes de setembre, fins al 6,5%, marcant un mínim des de la creació de la moneda única.
En el conjunt de la Unió Europea, la taxa d'atur va registrar un descens idèntic, per passar del 6,1% de setembre fins al 6% a l'octubre. D'aquesta forma, el desè mes de l'any hi havia 12,9 milions de persones aturades a la UE, i d'elles, 10,9 milions es trobaven als països de la zona euro. Dels quals 2,9 milions resideixen a Espanya.
Ambdues zones, la UE i l'eurozona, continuen instal·lades en xifres mai vistes: abans de la crisi financera de la dècada passada cap de les dues no va aconseguir baixar l'atur del 7%, mentre que abans de la pandèmia el menor valor va ser del 7,2% en la zona euro i del 6,5% a tot el bloc, informa Efe. El comportament de l'ocupació confirma així la seva resistència amb una tendència positiva que manté malgrat la desacceleració econòmica i la possible recessió tècnica que molts departaments d'anàlisi econòmica auguren per al transcurs dels mesos vinents.
Un escenari així és el previst fins i tot per la Comissió Europea, que en les seves últimes previsions augura una contracció del PIB durant l'últim trimestre d'aquest any, i una altra en el primer de 2023. Tanmateix, les noves dades d'Eurostat apunten que la creació d'ocupació va continuar el mes d'octubre. Quant a la taxa d'atur en funció de sexe, les dones van registrar un nivell de desocupació del 6,4% a la UE i del 7% a l'eurozona, mentre que l'atur en els homes va ser del 5,7% en els Vint-i-set i del 6,1% en la zona euro.
Atur juvenil
D'altra banda, la taxa d'atur entre els joves europeus (aquells amb menys de 25 anys) va descendir una i dues dècimes, respectivament, a la UE i l'eurozona, fins al 15,1% i el 15%. Això suposa que 2,9 milions de joves es trobaven sense ocupació el desè mes de l'any. Malgrat aquest retrocés mensual, l'atur juvenil ha crescut en termes absoluts en 102.000 persones a la UE i en 81.000 persones a l'eurozona, si la comparació es fa amb octubre de 2021.
L'atur per països
L'anàlisi de l'atur per països mostra que Espanya continua sent el soci comunitari amb una taxa d'atur més gran, un 12,5% a l'octubre, que, malgrat que és dues dècimes inferior a la del mes anterior, dobla la mitjana de la zona euro i del conjunt del bloc. Només Grècia acompanya a Espanya com a Estats membres amb un atur superior al 10%. En concret, la taxa d'atur hel·lena es va situar a l'octubre en l'11,6% després de contreure's quatre dècimes respecte a la de setembre.
Després d'Espanya i Grècia, els socis comunitaris amb més atur van ser Xipre (8 %), Itàlia (7,8%), Suècia (7,3%), França i Letònia (7,1%), Finlàndia (6,8%), Croàcia (6,5%), Lituània i Portugal (6,1%). Ja per sota de la mitjana europea es troben Eslovàquia (5,9%), Romania (5,5%), Bèlgica (5,4%) i Estònia (5,2%), Luxemburg i Àustria (4,6%), Dinamarca (4,5%), Irlanda (4,4%), Eslovènia (5,9%), Bulgària (4%), Països Baixos (3,7%), Hongria (3,6%) i Malta (3,1%).
Finalment, els països de la Unió Europea amb menor taxa d'atur el mes d'octubre van ser Alemanya i Polònia (3%) i República Txeca (2,1%).