La Justícia dels Estats Units ha fallat novament contra Espanya en el marc de les disputes legals derivades de la retirada retroactiva de les primes a les renovables i ha reconegut un deute pendent de pagament de 34 milions d'euros, en el marc del cas de la japonesa JGC Corporation. En concret, el Tribunal del Districte de Colúmbia, a través del jutge Rudolph Contreras, ha ordenat el compliment del laude arbitral emès pel Centre Internacional d'Arranjament de Diferències relatives a Inversions (Ciadi), organisme dependent del Banc Mundial, en favor de JGC Corporation, consolidant aquesta obligació de pagament de 36,1 milions de dòlars (uns 34 milions d'euros), van indicar a Europa Press en fonts jurídiques.
"Per les raons publicades en la sentència d'aquest mateix Tribunal emès el 26 de setembre de 2024, s'ordena que el laude arbitral emès el 9 de novembre de 2021 pel Ciadi, en el marc del cas ARB/15/27 (JGC Corporation vs Reino d'Espanya) es compleixi en els tribunals nord-americans de la mateixa manera que si estiguéssim parlant d'una sentència final emesa per qualsevol magistratura del nostre país", assenyala en la seva decisió.
JGC Corporation és una gran corporació japonesa amb centenars d'empreses filials i cotitzada en borsa. La seva reclamació contra Espanya va arrencar el 2015 i ascendia a 93,5 milions d'euros. El Ciadi va publicar el laude final el novembre de 2021 i va reconèixer JGC una indemnització de 23,5 milions d'euros. Espanya va intentar anul·lar el laude sense èxit, en un procés que va arrencar el 14 de març de 2022 i va concloure definitivament amb una nova derrota per a Espanya el 6 de febrer de 2024. JGC va articular la seva acció legal davant de la justícia dels Estats Units a través de Blaskett Renewable Investments.
País deutor
Les mateixes fonts van precisar que la fallada permet que els litigants puguin buscar l'execució del laude als Estats Units, "atorgant-los eines legals addicionals davant la negativa d'Espanya a pagar i als retards en el compliment de les seves obligacions internacionales".Así, van subratllar que, des d'ara, "Espanya no és només un país deutor davant dels ulls de la justícia d'Austràlia, Bèlgica o el Regne Unit, sinó també dels Estats Units.
A més, van precisar que la quantitat reconeguda inclou interessos de demora que han augmentat el deute inicial en un 53,6%. A més, des d'ara endavant, els interessos es calcularan al 4% anual. D'aquesta manera, la suma total pendent de pagament d'aquests 34 milions d'euros s'ha disparat en 10,724 milions d'euros. Igualment, van estimar que, en la mesura que Espanya no satisfaci el pagament d'aquesta sentència, els seus béns i actius establerts al mercat nord-americà quedaran subjectes a possibles embargaments i confiscacions, com les que ja han autoritzat anteriorment els tribunals d'Austràlia, Bèlgica i el Regne Unit.
Deute de 1.800 milions
La fallada s'emmarca en una sèrie de més de 50 litigis internacionals d'arbitratge iniciats per inversors que van confiar en els incentius oferts per Espanya per desenvolupar energies renovables, durant els Governs de Mariano Rajoy. Fins ara s'han emès entorn de 25 laudes que condemnen Espanya a indemnitzar a les empreses afectades amb 1.562 milions d'euros. A aquesta xifra cal sumar-li 326 milions en concepte de sobrecostos judicials i financers, xifra que inclou les condemnes en costes, els interessos de demora o la contractació de consultors i advocats per part de l'Advocacia de l'Estat.
D'altra banda, les mateixes fonts van destacar que el dany per a l'economia espanyola derivat de la inseguretat jurídica que estan provocant els impagaments s'estima entorn dels 7.340 milions d'euros per al període 2023-2024.