Espanya incomplirà a partir del 2 d'agost la directiva europea de conciliació que obliga a retribuir almenys quatre setmanes de les vuit del permís parental fins als 8 anys, un assumpte que el govern espanyol abordarà en la negociació dels Pressupostos, per la qual cosa la seva aplicació es retardarà fins a 2025. La directiva de conciliació europea aprovada el 2019 recull, entre altres mínims de permisos per naixement o cures, el dret de cada treballador a un permís parental de quatre mesos abans que el fill compleixi els 8 anys.

D'aquest permís, dos mesos no poden ser transferits i han de retribuir-se, segons especifica la directiva que donava un marge addicional fins aquest mes d'agost per complir amb aquesta última part i que permet als Estats encaixar aquests requisits al seu marc legislatiu, és a dir, tenint en compte els permisos ja existents. La llei de famílies va recollir aquest dret al permís, però no com i quan s'anava a començar a retribuir, deixant a mitges el compliment de la directiva.

"La pilota és a la teulada del PSOE", apunten a EFE fonts del Ministeri de Drets Socials, que no renúncia que es remunerin com més aviat millor aquelles quatre setmanes, encara que no veuen que el soci de govern tingui pressa per fer-ho. Segons explica el diputat de Sumar Carlos Martín Uriza, la directiva obliga a assegurar almenys 22 setmanes de permisos retribuïts, 14 per naixement i 8 per cures abans que el menor compleixi 8 anys. Espanya compta actualment amb 19 setmanes, 16 setmanes per naixement i 3 setmanes més per l'acumulació del permís de lactància, un dret que, des del mes passat, correspon a tots els treballadors i no només als que el tenien en conveni.

"És una prioritat absoluta"

"Estrictament, faltarien per retribuir 3 setmanes més per complir amb Europa, però l'acord de govern PSOE-Sumar recull ampliar de 16 a 20 setmanes el permís de naixement i retribuir 4 de les 8 setmanes del permís parental", recorda Martín Uriza, encarregat de liderar les negociacions pressupostàries que arrenquen al setembre.

"És una prioritat absoluta", afegeix el diputat de Sumar que no té dubtes que el PSOE complirà els compromisos de l'acord de govern que recollia aquest compromís de garantir el pagament de 4 setmanes, una mesura el cost de la qual es pot acostar als 250 milions d'euros per setmana pagada. La multa diària per no traslladar a temps la directiva pot rondar els 53.600 euros, assenyala Carlos Martín. Des del Ministeri d'Hisenda no han entrat en detalls de la negociació pressupostària en aquest tema.

Incertesa entre els empleats

"La llei de famílies va recollir aquest dret al permís, però sense articular com s'anava a retribuir", explica la responsable de l'àrea de dret laboral del despatx d'advocats Vento, Catarina Capeáns, que veu clar l'incompliment i recorda que, a més de recollir-se en els Pressupostos, és necessari un desenvolupament reglamentari. "En quin percentatge del salari es retribuirà? Qui assumeix el cost?", es qüestiona Capeáns. "Estem incomplint amb Europa", lamenta Mamen Sánchez, assessora laboral a Adlanter, que creu que reconèixer el dret, però no concretar com i quan s'anava a remunerar, ha generat molta incertesa entre empreses i treballadors.

"Arriba l'estiu i és quan els pares poden necessitar més aquests permisos que no acabàvem de saber clarament si s'anaven a començar a pagar o no des del 2 d'agost", exposa Sánchez. "Fa mesos que tenim consultes de moltes empreses, s'han generat expectatives", afegeix. Que s'incloguin en els Pressupostos és "senyal" que serà la Seguretat Social, és a dir, l'Estat, qui es faci càrrec del pagament, però caldrà fer un desenvolupament reglamentari per habilitar-lo ja en tot cas per a 2025.