Espanya, malgrat millorar les dades d'ocupació en els últims mesos, continua sent a la cua d'Europa. Així el ratifiquen les últimes dades d'Eurostat, en els quals s'aprecia com el país ibèric manté una taxa d'atur del 12,8% al febrer, sent aquest el nivell més elevat d'entre els Veintisiete. La segueixen de prop altres països com Grècia, amb un 11,4%, i Itàlia, amb una taxa d'atur del 8%. Malgrat que les condicions laborals han millorat en els últims anys, amb una ocupabilitat més gran amb contractes fixos, la realitat és que a Espanya encara li queda molt per caminar per posar a l'altura d'altres països de l'eurozona com Alemanya, Polònia o la República Txeca, que manté taxes d'atur inferiors al 3%.
Espanya té la segona taxa més elevada d'atur juvenil de l'eurozona
Però, a més de mantenir la primera posició en el que a aturats es refereix, Espanya s'ubica en la segona posició d'atur juvenil de l'eurozona. El que ve sent un problema clàssic en l'estat espanyol torna a mostrar-se el febrer de 2023. El país ibèric, malgrat la millora de les condicions laborals i haver aconseguit reduir la taxa d'atur juvenil, es manté sobre el 29,3% en aturats menors de 25 anys, el segon nivell més elevat entre els Veintisiete. L'evolució en els últims 12 mesos ha estat mínima, ja que, per exemple, el maig de 2022, la taxa d'atur per als menors de 25 anys era d'un 29,6%, segons les dades d'Eurostat.
És a dir, hi ha hagut una evolució positiva mínima respecte als nivells que hi havia fa menys d'un any. En aquestes, i retornant a les xifres publicades aquest dijous per l'oficina d'estadística de la Unió Europea, Espanya acumula 493.000 persones menors de 25 anys aturades el febrer de 2023. Aquesta xifra es magnifica si la comparem amb la xifra total d'aturats que hi ha al país ibèric, la qual ascendeix fins als 3,3 milions de persones l'anterior mes. És a dir, el 15% de l'atur registrat a Espanya és de joves menors de 25 anys.
Es tracta d'un problema major que respon a diversos factors, com l'abandonament d'estudis, a la inexistència d'un nivell acadèmic mínim, però també a la falta d'oportunitats laborals per als més joves. El problema de l'atur juvenil a Espanya ve de lluny, i malgrat tots els avanços i millores, aquest continua sense mostrar una evolució veritablement positiva. Un altre dels factors que també poden afectar és l'estacionalitat dels llocs de treball, ja que els perfils joves solen ser utilitzats per a treballs que es desenvolupen en lapses curts. Al cap i a la fi, aquesta població té una disponibilitat més gran, una cosa que els negocis premien a l'hora de contractar.
Sigui com fos, Espanya segueix al podi dels països europeus amb més taxa d'atur juvenil. A l'estat espanyol només li supera Grècia, que registra uns nivells d'atur juvenil del 29,7%, a escàs 40 punts bàsics de la taxa d'Espanya. Itàlia és una altra de les nacions que, com el país ibèric i la nació hel·lena, registren unes cotes de joves aturats elevades. En el seu cas, la república italiana registra una taxa d'atur juvenil del 22,4%.
La UE registra una taxa d'atur del 6%, mínim històric
Els tres països repeteixen al podi dels Estats membre amb més taxa d'atur, i amb els registrats d'atur juvenil més elevats de la UE, en la qual l'atur es va mantenir estable, assentant-se sobre el 6%, sent aquest el mínim històric del Vell Continent. Tal com indiquen les dades d'Eurostat, la taxa d'atur de l'eurozona (6,6%) es va mantenir vuit dècimes per sota del nivell previ a la pandèmia, ja que, el febrer de 2020, l'atur era del 7,4%.
Europa registra els nivells d'atur més baixos de la sèrie històrica en un moment en què la incertesa i la inestabilitat macroeconòmica continuen minvant al Vell Continent. Sembla que els dubtes empresarials no han arribat fins al mercat laboral europeu, el qual continua millorant respecte a l'anterior mes.