Espanya redueix la seva ràtio d'inversió en Investigació i Desenvolupament (R+D) a l'1,42% del producte interior brut (PIB) l'any passat, trencant una ratxa de creixements consecutius en els últims cinc anys. El passat 2022 hauria reduït una centèsima respecte a l'1,43% assolit l'any 2021, segons l'indicador avançat de Cotec que s'anticipa uns mesos a la dada oficial que l'INE donarà a conèixer al novembre. El que implica allunyar-se una mica més de l'objectiu establert pel Govern de col·locar la inversió en coneixement en el 2,12% del PIB el 2027, un objectiu que la Fundació Cotec per a la Innovació -màxim referent a Espanya de les anàlisis sobre la R+D a Espanya- ja considera "molt ambiciós i difícil d'aconseguir".

El model de predicció de Cotec d'inversió en R+D, sumant fons públics i privats -que compta amb la col·laboració del Centre de Predicció Econòmica (Ceprede) de la Universitat d'Alcalá de Henares- llança que el 2022 se'n van destinar a Espanya prop de 19.000 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 9% respecte a l'any anterior (que ja va registrar un increment del 9,4%), un dels més alts en el que va de segle, superat pel 10,2% de 2008. Tanmateix, sense bé és cert que els diners destinats a investigació van sobrepassar l'any passat per primera vegada els 18.000 milions d'euros (17.250 milions el 2021) impulsat pels fons Next Generation, no va ser suficient per compensar el fort creixement del 10,1% del PIB en termes nominals (5,5% en termes de volum) que ha generat que el percentatge de R+D sobre PIB s'hagi reduït respecte a l'any anterior.

Es tracta, en definitiva, d'una ràtio elaborada a partir d'un numerador (inversió en R+D) entre un denominador (PIB nominal) que es veu alterat, bé per l'increment dels diners destinats a investigació i desenvolupament, bé per una evolució a l'alça o a la baixa del productor interior brut. Una cosa que s'aprecia clarament en les dades de 2020, en plena pandèmia, quan malgrat que la inversió en R+D només va augmentar un 1,3% respecte a l'any anterior, el descens del 10,8% del PIB va provocar que la ràtio R+D entre PIB s'elevés a l'1,41%, davant l'1,25% de 2019. Un increment inèdit que des de Cotec, apunten, es va deure a un "efecte estadístic derivat del retrocés de l'economia".

Tanmateix, la recuperació del PIB precovid que ja s'ha assolit en el segon trimestre d'aquest any no suposarà que la ràtio d'inversió pateixi un descens cap als nivells d'abans de la pandèmia. Juan José Méndez, investigador de Ceprede, explica a ON ECONOMIA que la forta pujada de preus ja s'ha descomptat en l'augment del denominador del PIB, "per la qual cosa no s'hauria de considerar només una referència en termes reals preCovid". Segons l'opinió de l'investigador, la "preocupació a futur està més en com arribar a nivells majors de la ràtio amb polítiques que actuïn de manera veritable en el numerador, polítiques estables per als sectors implicats". O dit d'una altra forma, l'augment de la ràtio d'R+D dependrà de l'augment dels fons, públics i privats, en investigació i desenvolupament, segons remarca a aquest diari Eva Senra, coordinadora de l'Indicador avançat de Cotec.

Espanya: 1,43%; UE: 2,27%

L'actual Govern va establir com a objectiu en l'Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació assolir una inversió en R+D equivalent al 2,12% del PIB el 2027, un objectiu que, encara que es considera "molt ambiciós" i poc creïble, suposa quedar-se encara per sota de la mitjana dels competidors europeus. El 2021, últimes dades disponibles, Espanya va destinar a R+D l'1,43% del PIB, mentre que la mitjana de la Unió Europea es va col·locar en el 2,27%, per sobre de l'objectiu espanyol del 2,12% per a d'aquí a cinc anys.

Encara que Espanya se situa per sota en termes absoluts tant en la inversió pública com en la privada, el retard més gran es deu als fons empresarials en R+D. Juan José Méndez explica que l'indicador avançat donat a conèixer per Cotec no desagrega la xifra d'inversió entre pública i privada i remet a les dades oficials de 2021. Així, aquell any, dels 17.249 milions d'euros invertits en Espanya en coneixement, 9.752 milions van procedir d'inversions privades (empreses i fundacions privades) el que suposa el 56,5% del total, deu punts inferior al 66,8% que aporta el sector privat a la inversió en R+D de mitjana a la Unió Europea. En positiu, es pot ressaltar que el 2021 la inversió privada va augmentar un 10,6%, gairebé tres punts percentuals per sobre de l'increment del 7,8% dels fons públics en R+D.

Duplicar els fons

Els investigadors de Ceprede-Cotec ressenyen que, malgrat el fort incremento de la inversió de l'any passat -1.500 milions més que en 2021- és totalment insuficient per enfilar-se al 2,12% del PIB a què aspira el Govern. Assenyalen que per assolir aquesta xifra el 2027, "seria necessari encadenar ja a partir d'aquest any 2023, cinc taxes de creixements d'inversió molt superiors al 9% d'aquest 2022," ja per si mateix, un creixement inusual a Espanya. En concret, Cotec-Ceprede estima que serien necessaris increments anuals mitjans propers al 18% que, en termes absoluts, suposaria duplicar l'actual volum d'inversió (proper als 19.000 milions). En concret, caldria arribar a una inversió en R+D el 2027 de 36.000 milions d'euros, 17.000 més que l'any passat.