L'atur de l'eurozona es va mantenir en mínims històrics el novembre, amb una taxa del 6,5%, la mateixa que el mes anterior, segons les dades preliminars de l'oficina comunitària d'estadística Eurostat. Espanya continua sent el país de l'eurozona amb la taxa més elevada d'atur, que arriba fins al 12,4%, malgrat haver rebaixat en una dècima la dada l'últim mes.
La taxa d'atur va romandre sense canvis en el conjunt de la Unió Europea l'onzè mes del 2022 i va seguir en un 6%. És també la dada més baixa en la història del bloc comunitari. D'aquesta manera, Eurostat estima que al novembre hi havia gairebé 13 milions de persones sense ocupació a la Unió Europea, de les quals 10,8 milions dels europeus aturats es trobaven en països de l'eurozona.
D'aquesta manera, l'evolució de l'atur en la zona euro i el bloc sembla estancar-se en línia amb les previsions econòmiques de molts organismes, entre ells la mateixa Comissió Europea, que en les seves últimes projeccions de creixement va augurar un alentiment en l'últim trimestre del 2021 que podria conduir a una recessió tècnica a l'inici d'aquest any. Malgrat la conjuntura, ambdues zones continuen instal·lades en xifres sense precedents, ja que abans de la crisi financera de la dècada passada ni l'eurozona ni la UE no van aconseguir fer baixar el seu atur del 7%.
Una situació que contrasta amb les xifres registrades abans de la pandèmia de coronavirus, quan el valor més petit va ser del 7,2% a l'eurozona i del 6,5% a tot el bloc. En aquest sentit, en termes interanuals, l'eurozona va registrar al novembre una caiguda de l'atur de sis dècimes (davant el 7,1% del mateix mes de l'any anterior), mentre que el descens a la UE va ser de cinc dècimes (davant el 6,5% de novembre del 2021).
Respecte a la taxa d'atur en funció del sexe, el penúltim mes de l'any passat, les dones van registrar un atur del 6,4% a la UE i del 7% a l'eurozona, mentre que l'atur en els homes va ser del 5,7% als Vint-i-set i del 6,1% a la zona euro. Es tracta exactament de les mateixes quatre taxes observades a l'octubre.
Espanya també lidera en atur juvenil
Quant a la taxa d'atur entre els joves europeus (aquells amb menys de 25 anys), aquesta va augmentar una dècima tant a la UE i l'eurozona, fins al 15,1% en ambdós casos. Les xifres reflecteixen un total de gairebé 2,9 milions de joves que es trobaven sense ocupació el novembre de l'any passat. En aquest sentit, l'atur juvenil ha crescut en termes absoluts en 180.000 persones a l'UE i en 157.000 persones a l'eurozona, en comparació amb les dades publicades el novembre del 2021.
Quant a les xifres desglossades per països, Espanya continua liderant en aturats el novembre com el soci comunitari amb una taxa d'atur més gran, un 12,4%, malgrat el descens d'una dècima respecte a la dada del mes anterior, amb la qual cosa gairebé dobla la mitjana dels països de la moneda comuna. La taxa d'atur juvenil d'Espanya també va ser la més alta entre els Vint-i-set, amb un 32,3%, per davant del 31,3% de Grècia i del 23% d'Itàlia. En total, es van comptabilitzar 2,893 milions de persones sense ocupació, de les quals 535.000 eren menors de 25 anys.
Després d'Espanya, Grècia és l'altre país del bloc l'atur del qual supera els dos dígits (11,4%) i després de tots dos se situen Itàlia (7,8%), Xipre (7,5%), Letònia i Suècia (7,2%), França (7%) i Finlàndia (6,6%). La taxa d'atur de Croàcia és la mateixa que la mitjana dels Vint-i-set (6,5%) i per sota de la mitjana es troben Portugal (6,4%), Eslovàquia i Lituània (5,9%), Àustria (5,6%), Bèlgica i Estònia (5,5%), Romania (5,4%), Dinamarca (4,7%), Luxemburg (4,6%), Irlanda (4,4%), Eslovènia (4,2%) i Hongria (4,1%).
Finalment, els estats membres amb el percentatge més petit de població sense ocupació al novembre van ser Bulgària (4%), els Països Baixos (3,6%), Malta (3,2%), Alemanya i Polònia (3%) i la República Txeca (2,7%).