L'oficina comunitària d'estadística, Eurostat, ha publicat aquest dimecres les dades de l'IPC interanual. Segons recull l'organisme, la taxa d'inflació interanual de l'eurozona s'ha situat el gener en el 8,5%, la qual cosa implica una baixada de set dècimes davant el 9,2% de desembre. Per la seva part, Espanya manté, al costat de Luxemburg, la taxa més baixa d'inflació, sent els països on els preus van pujar amb menys intensitat, amb un 5,8%.
En aquest sentit, la inflació interanual de la zona euro s'ha moderat per tercer mes consecutiu i se situa en el seu nivell més baix des de maig de 2022, abans que el Banc Central Europeu (BCE), que es reuneix demà, comencés a pujar els tipus d'interès.
Tanmateix, l'oficina estadística europea ha advertit que la lectura preliminar d'inflació al gener no ha comptat amb les dades d'Alemanya, la principal economia de la regió i la que més pes té, ja que la informació corresponent a gener de 2023 no va estar disponible a temps per a la seva publicació "a causa de problemes tècnics de processament de dades a Alemanya". D'aquesta manera, la lectura preliminar de la inflació harmonitzada de gener per a la zona euro s'ha calculat utilitzant les estimacions de Eurostat per a Alemanya.
La inflació subjacent segueix en màxims
Al gener, l'alça dels preus de l'energia s'ha moderat al 17,2% des del 25,5% de desembre, mentre que l'encariment dels aliments frescos ha estat de l'11,6%, davant el 12% del mes passat. Així mateix, els serveis han pujat un 4,2% interanual, dues dècimes menys, que en desembre, i els béns industrials no energètics s'han encarit un 6,9% mig punt percentual més que el mes anterior.
En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la zona euro s'ha situat el gener en el 7,3%, una dècima per sobre de l'alça de desembre, mentre que en deixar fos també l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent s'ha mantingut en el màxim històric del 5,2%.
Entre els països de la zona euro amb dades disponibles, set economies van registrar taxes d'inflació interanual de doble dígit, concentrant-se els increments de preus més grans a Letònia (21,6%), Estònia (18,8%) i Lituània (18,4%). Per contra, les taxes d'inflació harmonitzada menys intenses al gener van correspondre a Espanya i Luxemburg (5,8% en ambdós), Malta (6,7%) i Xipre (6,8%). D'aquesta manera, el diferencial de preus favorable a Espanya respecte de l'eurozona s'ha reduït el gener a 2,7 punts percentuals des dels 3,7 punts del mes anterior.
La taxa d'atur a l'eurozona es va situar en el 6,6% al desembre
D'altra banda, Eurostat també ha publicat la taxa d'atur corresponent al mes de desembre. L'atur dels països de l'eurozona es va situar en el 6,6% l'últim mes de l'any, sense canvis respecte a novembre, mentre que en el conjunt de la Unió Europea (UE) també es va mantenir com l'onzè mes de 2022 i va tancar l'any en el 6,1 %, segons va informar aquest dimecres l'oficina d'estadística comunitària, Eurostat.
Davant les dades de novembre publicades el passat 9 de gener, Eurostat va revisar a l'alça la xifra dels Veintisiete (del 6 % al 6,1 %) i la dels països de l'euro (del 6,5 % al 6,6 %). La taxa del 6,5 % en l'àrea de l'euro era un mínim històric i l'oficina d'estadística comunitària havia informat en un primer moment que aquest era el percentatge anotat no només al novembre, sinó també a l'octubre.
Tanmateix, la dada s'ha corregit i elevat al 6,6 % per a novembre i octubre, pel que aquesta xifra suposa el nou mínim a l'eurozona. En termes interanuals, l'atur va caure 4 dècimes a l'eurozona, des del 7 % detectat el desembre de 2021, mentre que en tot el club comunitari la baixada va ser de tres dècimes, des del 6,4 %.
En el cas d'Espanya, la taxa d'atur va pujar una dècima entre novembre i desembre, fins al 13,1%. Si es realitza la comparació interanual, el percentatge es va reduir en dues dècimes. En qualsevol cas, Espanya continua sent el país de la UE amb una taxa d'atur més gran, per davant de Grècia (11,6 %). Després d'Espanya i Grècia, se situen Itàlia (7,8 %), Xipre (7,7 %), Suècia (7,3 %), França i Letònia (7,1 % en ambdós casos).
En contrast, les xifres més baixes es van detectar a Txèquia (2,3 %), Alemanya i Polònia (2,9 % en ambdós casos). Eurostat estima que 13,1 milions de persones no tenien treball el desembre a la UE, dels quals 11 milions es trobaven a l'eurozona. Davant novembre de 2022, l'atur es va incrementar en 28.000 persones en els Veintisiete i en 23.000 individus en l'espai de la moneda única.
Comparat amb desembre de 2021, l'atur va caure en 518.000 persones en el club comunitari i en 494.000 a l'eurozona. La taxa d'atur entre els menors de vint-i-cinc anys va romandre estable a l'eurozona entre novembre i desembre, en el 14,8 %, en tant que a la UE va avançar dues dècimes, fins al 15 %. En termes interanuals, l'atur juvenil va pujar tres dècimes a la zona de l'euro i sis dècimes en els Veintisiete. Amb un 29,6 %, Espanya va ser al desembre l'Estat membre de la Unió amb un percentatge d'atur més gran entre els menors de vint-i-cinc anys.
No obstant això, la taxa espanyola va disminuir en una dècima davant novembre i en 1,6 punts respecte a desembre de 2021. Molt a prop d'Espanya es va situar el desembre de l'any passat Grècia (28,9 %), seguida de Xipre (22,6 %) i Itàlia (22,1 %). D'acord amb Eurostat, el desembre 2,86 milions de menors de vint-i-cinc anys no tenien feina a la UE, dels que 2,3 milions residien a l'eurozona. Si es realitza la comparació amb novembre, l'atur juvenil va pujar en 30.000 persones en el club comunitari i en 3.000 en l'espai de la moneda comuna.
Davant desembre de 2021, la pujada va ser de 209.000 individus en els Veintisiete i de 156.000 a l'eurozona. Per sexes, l'atur entre les dones a la UE va romandre estable entre novembre i desembre de 2022, en el 6,4 %. Entre els homes tampoc no va variar i va seguir en el 5,8 %.
A l'eurozona, l'atur de les dones es va ubicar en el 7 % i el dels homes, en el 6,3 %, en ambdós casos sense canvis respecte a novembre. Pel que a Espanya es refereix, l'atur entre les dones va romandre invariable entre novembre i desembre, en el 14,8 %, mentre que entre els homes va avançar una dècima, fins a l'11,6 %.