Les empreses privades espanyoles han perdut competitivitat en els mesos d'estiu per l'increment dels costos laborals per hora treballada en termes nominals a Espanya per sobre de les mitjanes comunitàries, segons les últimes dades de la comparativa realitzada per Eurostat del tercer trimestre. Entre juliol i setembre, el cost del treball ha pujat un 5,2% al sector empresarial privat espanyol, mentre que en el conjunt dels 27 països de la UE ha pujat un 5% i en els estats que comparteixen l'euro com a divisa, el 4,6%. En ambdós casos, per sota d'Espanya.

Aquest mateix dimarts s'ha conegut l'evolució del cost laboral a Espanya, publicat per l'INE. Però a diferència de les dades d'Eurostat d'aquest dilluns, les xifres conegudes aquest dimarts no es refereixen al cost laboral per hora treballada, sinó el cost laboral de les empreses, tant en termes relatius com a absoluts. Així, ha augmentat un 4,4% en el tercer trimestre respecte al mateix període de 2023, |fins i tot 3.020 euros per treballador i mes, encadenant 15 trimestres a l'alça. Cal matisar que l'INE no estableix el poder adquisitiu, ja que es tracten xifres nominals, sense deflactar l'impacte de la inflació en tots aquests trimestres. Segons l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral (ETCL) publicada aquest dimarts, el cost salarial va pujar un 4,1%, fins a 2.205 euros, i els altres costos, un 5,2% fins als 815 euros. Les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social, principal component dels altres costos, van créixer un 4,5 %

A la part del cost laboral relatiu als salaris, la pujada a Espanya, del 4,8%, és una dècima inferior a la del conjunt dels països de la UE, que s'incrementa un 4,9%, però molt superior a la zona euro, on els salaris han pujat un 4,3%, mig punt menys que a Espanya. La bretxa s'amplia a la part dels costos laborals diferents dels salaris -cotitzacions socials, hores extra i altres components-, que s'han elevat el tercer trimestre d'aquest any un 6,5% a Espanya, davant el 5,6% del conjunt dels 27 i el 5,4% dels països que comparteixen l'euro.

Les mitjanes comptabilitzades per Eurostat llancen que els costos laborals han crescut especialment en les economies menys poderoses, amb pujades del 15,8% (Romania), 13,4% (Letònia), 13,3% (Bulgària), 12,9% (Sèrbia i Hongria), 11,3% (Croàcia) o 10,1 (Polònia). De les economies més occidentals, els costos laborals han crescut per sobre d'Espanya a Àustria, Portugal, els Països Baixos i Irlanda. Tanmateix, les altres quatre grans economies comunitàries -i de la zona euro-, i els grans competidors de les empreses espanyoles, han tingut creixements més mesurats en els seus costos laborals que el 5,2% d'Espanya: Itàlia (5%), Alemanya (4,3%) i França (3,1%). Bèlgica, amb un 2,6%, fins i tot Grècia, amb un 0,9%, han tingut pujades inferiors. Encara que el país mediterrani registre un ascens de l'11,6% en els seus costos laborals el segon trimestre.

Segon trimestre

Un increment que trenca amb la moderació registrada el trimestre anterior, entre abril i juny d'aquest any, quan els costos laborals van pujar a Espanya un 4,9%, per sota del 5,4% del conjunt de la Unió Europea i al mateix nivell que el conjunt dels països d'euro. Desagregat per components, els salaris es van incrementar en el segon trimestre el 4,9%, davant el 5,3% de la mitjana comunitària, però dues dècimes més que en el conjunt de l'eurozona i, en els altres costos laborals, les empreses espanyoles van tenir un creixement del 4,8%, per sota tant de la UE (5,7%) i de l'eurozona (5,5%).

I que també augmenta les diferències si es compara amb les pujades registrades per Eurostat en el mateix trimestre de l'any 2023. Així, en els mesos d'estiu els costos laborals espanyoles van augmentar un 5,4% per la forta estrebada d'"altres costos laborals", que es van incrementar un 7,5%, molt per sobre d'un 4,8% que van créixer els salaris. Espanya es va quedar per sota de la mitjana dels 27, amb un augment del 5,8% del total dels costos salarials -5,9% salaris i 5,5% altres costos laborals- i alhora amb les grans economies de l'euro, els costos del qual van pujar igualment un 5,4%, amb el mateix percentatge tant en salaris com en costos socials.

Pujades per sectors

De 15 activitats analitzades segons les dades d'Eurostat, el cost laboral (salarial + altres costos) ha pujat més Espanya que a l'eurozona en 12 d'elles. Entre les que guanyen competitivitat en termes laborals, la construcció ha incrementat l'hora treballada en el tercer trimestre un 3,4% en relació amb el mateix període de 2023, mentre que a la mitjana de la zona euro puja un 5%. També s'han situat per sota els treballadors de la sanitat, amb un cost laboral un 3,8% més alt, quan els seus col·legues de l'eurozona han augmentat els seus costos un 4,9% i, finalment, els costos laborals dels assalariats de l'entreteniment i el lleure pugen un 5,9% a Espanya i un 6,1% en el conjunt de la zona euro.

Dels 12 sectors amb increments superiors a Espanya que a la mitjana dels 19 països que comparteixen l'euro, la bretxa més gran, de 3 punts percentuals (pp), s'han produït en les activitats immobiliàries: el cost laboral per hora s'incrementa un 6,7% a Espanya per un 3,7% en la zona euro. La diferència en les activitats científiques i professionals és de 2,9 pp, amb una pujada a Espanya del 6,9% i en restauració i hostaleria, 1,6 pp (puja a Espanya un 6,2%).

A continuació, amb una diferència de 0,9 pp estan la indústria (puja un 5,5%), els serveis (5,4% d'increment a Espanya); i les manufactures (5,6% de pujada). El cost per hora treballada al sector TIC puja 0,8 pp més a Espanya (5,5% en el tercer trimestre) que a la mitjana de la zona euros; 0,6 pp en l'Administració pública (4,6%) i l'Educació (4,9%); 0,4 pp de diferència en els serveis financer (el cost per hora puja el 4,7% a Espanya); 0,3 pp en Transport (4,9%) i 0,2 pp en Comerç (puja el cost laboral un 4,9% a Espanya en el tercer trimestre).