Espanya i Portugal defensaran davant de Brussel·les una agenda comuna per fer front a la sequera. Els ministres d'agricultura de cada país han instat la Comissió Europea a prendre mesures en relació amb la situació que travessa el camp, amb la guerra d'Ucraïna de fons, per poder garantir l'autonomia alimentària europea davant d'una producció que està "amenaçada".
El titular espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, i la seva homòloga lusitana, Maria do Céu Antunes, van insistir que la gestió de l'aigua en aquesta situació de sequera "extraordinària" ha de ser tractada tant al Parlament Europeu com en la Comissió i el Consell a escala estructural i van apuntar que serà un tema que presentaran en el Consell d'Agricultura i Pesca de dimarts vinent a Brussel·les.
"Estem defensant una agenda comuna a la Unió Europea", va dir el ministre espanyol, que va explicar que, tal com Espanya i Portugal van avançar amb el mecanisme d'energia, "ara ho farem en la solució ibèrica entorn de l'aigua, i això significa que necessitem un suport més gran a la UE amb la sequera".
Demanen d'activar el fons de reserva de crisi
Per això, ambdós ministres van defensar que la Comissió Europea ha d'activar el fons de reserva de crisi, que han assegurat que ja explica amb suport d'altres països. "La reserva agrícola és un instrument extraordinari per a situacions extraordinàries i la sequera és una situació extraordinària. Per això, Portugal i Espanya estem demanant la mobilització de la reserva de crisi", va resumir Planes en roda de premsa conjunta amb la seva homòloga lusitana.
Maria do Céu Antunes va recordar que la Comissió Europea planeja mobilitzar la reserva per ajudar als estats fronterers amb Ucraïna quan, "desgraciadament, aquest no és l'únic problema que afecta la UE". "La sequera, clarament amb una dimensió diferent, però igualment greu, condiciona l'activitat agrícola", va afegir.
Els ministres, que van destacar les "magnífiques" relacions que existeixen entre ambdós països, van tractar també sobre la presidència temporal del Consell de la Unió Europea que assumirà Espanya aquest estiu i l'agenda marcada de Madrid per als mesos vinents.
L'impacte de la guerra a Ucraïna, la sequera, la sobirania alimentària, les indicacions geogràfiques protegides, els fitosanitaris i les normatives de l'etiquetatge seran alguns dels temes que marcaran l'agenda espanyola durant la seva presidència a Brussel·les, a més de la implementació de la política agrícola comuna, que comença a aplicar-se aquest any, i acords amb països tercers.