Espanya proposarà aquest dijous a la resta de països de la Unió Europea una reforma de les regles fiscals que inclou salvaguardes per garantir una reducció mínima anual del deute d'aquells països els passius dels quals superin el 60% del PIB i que ha estat una de les peticions recurrents de països com Alemanya des de l'inici de les negociacions.

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, al seu paper de presidència rotatòria del Consell, tractarà aquesta nit de tancar l'acord de les normes que tornaran a limitar el deute i el dèficit després de quatre anys congelades per la pandèmia, en un sopar informal previ a la reunió de ministres d'Economia i Finances.

La proposta, a què ha tingut accés Europa Press, exigeix una reducció anual de l'1% del PIB per als països amb un deute per sobre del 90%, com és el cas d'Espanya, mentre que planteja un ajustament del 0,5% anual per als Estats membre amb un deute entre el 60% i el 90%.

També introdueix un 'matalàs fiscal' per als països amb baix dèficit, però un alt deute, als que demanarà reduir el dèficit per tenir un 1,5% de marge per sota del límit del 3% per tenir espai fiscal i poder respondre a possibles 'xocs' econòmics.

França reclama més flexibilitat

D'altra banda, es demanarà als països que superin el valor de referència del 3% de dèficit, als que s'obrirà un procediment de dèficit excessiu (EDP, per les seves sigles en anglès) un camí de despesa neta correctora "coherent" amb un ajustament anual mínim d'almenys el 0,5% del PIB.

Tanmateix, fonts diplomàtiques han assenyalat que el debat ara és si aquest ajustament inclourà o no els interessos, mentre que França reclama "flexibilitats" sobre aquesta xifra, que demana de rebaixar al 0,3% per deixar més marge per a reformes i inversions i asseguren que és "l'únic punt que falta per a acord" després d'una negociació "intensa" entre París i Berlín, protagonistes dels principals xocs.

Fonts comunitàries també asseguren que els ministres són conscients de la "urgència" d'acordar la seva posició abans que acabi l'any, ja que les noves regles fiscals hauran de continuar el seu tràmit parlamentari abans de les pròximes eleccions europees. Les mateixes fonts han assenyalat que només es contempla el "pla A", que és tancar l'acord entre dijous a la nit i divendres al matí ja que, altrament, seria una "vergonya" no aconseguir-ho, encara que afirmen estar ja "molt a prop".