L'autoconsum s'ha convertit en una de les alternatives energètiques preferides dels consumidors durant l'anterior curs. Com ja va informar ON ECONOMIA, aquesta tendència energètica ha duplicat la seva potència instal·lada a Espanya, sent l'opció preferida dels consumidors que volen desenganxar-se de les clàssiques fonts energètiques i que, a més, busquen abaratir la factura de la llum.
El 2022 va ser un any marcat per l'origen i transcurs de la guerra d'Ucraïna. El conflicte armat s'ha convertit en una font de problemes, entre els quals es troba l'alça dels costos energètics que ha derivat en una crisi que encara es pot sentir. Davant de l'encariment de l'energia, i amb unes previsions sobre el proveïment energètic gens falagueres, diversos consumidors han optat per afegir-se a l'autoconsum. L'autoproveïment és una tendència creixent i que, segons diversos experts, es farà més evident amb el pas dels anys.
Espanya compta amb 350.000 instal·lacions d'autoconsum
Aquest matí, l'Associació d'Empreses d'Energies Renovables (APPA) ha publicat el I Informe Anual d'Autoconsum Fotovoltaic, en el qual s'aprecien diversos punts que aclareixen la bona demarcació comercial que té aquesta font energètica i la posició creixent que ha pres durant 2022. De moment, la institució expressa al document que Espanya ha tancat el curs amb més de 350.000 instal·lacions d'autoconsum realitzades. De totes elles, 298.000 s'han portat a cap en llars. És a dir, a prop del 85% de les instal·lacions d'autoconsum que hi ha al país s'han realitzat en habitatges de particulars.
La resta, unes 54.000 instal·lacions, s'han fet en l'àmbit industrial. L'APPA explica aquest increment del número de les instal·lacions a què la societat ha anat prenent consciència de la importància de l'autoproveïment pels elevats preus de l'energia. En línia amb la conscienciació social, cada vegada són més les persones que entenen el pes de fer el salt a l'energia verda i, per tant, de desprendre's de les energies de combustió. L'autoconsum també s'ha vist afavorit de l'arribada de les subvencions europees, les quals han facilitat la proliferació d'aquesta font energètica en les llars i empreses espanyoles.
El 62% del total de les instal·lacions van ser en habitatges i es van donar el 2022
Segons l'Informe Anual de l'Autoconsum Fotovoltaic, el 2022, a Espanya es van instal·lar 2.649 megawatts (MW), dels quals 1.024 MW van ser en llars, mentre que 1.625 MW van ser en l'àmbit industrial. El document xifra a 217.248 noves instal·lacions als habitatges del país (el 62% del total de les instal·lacions que actualment estan en marxa a Espanya), mentre que hi va haver prop de 24.000 instal·lacions en l'àmbit empresarial. Malgrat que el nombre d'instal·lacions en l'àmbit domèstic va ser més gran, la potència mitjana instal·lada va ser de 4,6 KW als habitatges, mentre que en la indústria va ser de 70 KW.
Si es tenen en compte les dades acumulades des de 2015, Espanya té més de 5.200 MW instal·lats d'autoconsum, dels quals 3.048 MW procedeixen de l'àmbit empresarial mentre que 1.407 MW venen de les instal·lacions en llars.
En total, Espanya ha tancat l'exercici amb 298.000 habitatges amb instal·lacions d'autoconsum, mentre que hi ha 54.000 instal·lacions en l'entorn industrial. El país compta amb 352.000 instal·lacions realitzades.
L'APPA ha destacat que el 2022 l'autoconsum va generar 4.564 gigawatts hora (GWh) de producció efectiva, equivalent a l'1,8% de la demanda elèctrica nacional. L'Associació explica que gran part del generat va ser per a consum instantani, mentre que el restant es va acumular a la xarxa.
APPA creu que el 2024 serà el salt definitiu per a l'adopció de l'autoconsum
José María González, president d'APPA Renovables, ha expressat la seva preocupació perquè la demanda elèctrica nacional "està anant any a la baixa" després d'any, una tendència que els preocupa perquè no s'està electrificant el necessari perquè el país compleixi els objectius d'energia i clima per a 2030.
Malgrat això, des de l'Associació creuen que l'autoconsum continuarà creixent en el nou curs. Es pot destacar que els dos factors que han impulsat la generació de noves instal·lacions es mantindran el 2023. I és que, els Executius i els experts es fan comptes que els preus de l'energia es mantindran elevats, mentre que els ajuts continuaran arribant. Malgrat això, el president d'APPA creu que el salt definitiu a aquesta alternativa es veurà el 2024.
Es tracta d'una tecnologia nova, que encara està creixent i en la qual hi ha investigació pel mig. En els últims anys, ha experimentat una adopció ràpida, motivada pel canvi de la legislació, però, sobretot, per la crisi energètica que encara continua minvant el mercat. Des d'APPA creuen que encara hi ha molt per recórrer, de la mateixa manera que diversos analistes del mercat energètic el van confirmar a ON ECONOMIA. Malgrat que encara és aviat per vaticinar el que serà d'aquesta alternativa en els anys vinents, tot fa pensar que l'autoconsum continuarà creixent i trucant l'atenció de més persones.