Espanya té 33.237 estrangers amb permís de residència 'golden', o sigui, que viuen a Espanya gràcies a una inversió immobiliària (majoritàriament) o empresarial, en molts menys casos. Tan sols el 2023, es va donar permís a 14.732 d'extracomunitaris a canvi d'una inversió, màxim des de l'inici d'aquesta figura el 2013, comptant-ne 5.425 per comprar habitatges i 313 per invertir en empreses, a més dels permisos concedits a familiars. L'estadística no ofereix detalls de nacionalitats "per seguretat nacional", segons fonts del Ministeri, de manera que no es pot saber quants russos han obtingut aquests permisos des que es va iniciar la invasió de Rússia en Ucraïna.

Poc després que comencés la guerra, el ministre d'Exteriors José Manuel Albares va anunciar el final de la golden visa a ciutadans russos com una de les represàlies. Però si bé es van eliminar els visats en país d'origen, es van continuar concedint els permisos de residència a canvi d'inversió immobiliària a Espanya a ciutadans russos, tal com va publicar al seu dia ON ECONOMIA i va reconèixer després el Govern davant de la Unió Europea.

Font: Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va publicar aquesta estadística el passat 31 d'octubre a l'Observatori Permanent d'Immigració, per primera vegada des que el 2013 l'executiu de Mariano Rajoy va aprovar aquesta llei per atreure capital estranger. Les xifres no coincideixen amb les que va aportar el Ministeri d'Habitatge, que va dir que s'havien concedit 14.576 golden visa des de 2013 fins a l'abril de 2024, quan es va aprovar el pla per tombar aquesta via.

L'esmentada xifra podria referir-se als visats concedits en país d'origen (la diferència entre un visat i un permís de residència és que el primer es concedeix en país d'origen i el segon ja en destinació), però tampoc no coincideix amb les xifres publicades pel Ministeri d'Exteriors. Sobre les xifres del Ministeri de Seguretat Social i Migracions, que a través de la Unitat de Grans Empreses gestiona els permisos de residència, tampoc no encaixen amb altres xifres ofertes de manera oficial en anteriors ocasions.

Sumant els permisos de residència concedits a canvi d'inversions des que es va iniciar la llei i també els destinats a familiars dels titulars, s'han lliurat un total de 63.328, amb un ritme creixent des dels 420 que es van atorgar el primer any fins al màxim de 14.732 de concedits l'any passat.

Font: Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions

Dels 33.237 amb permís de residència 'golden', 12.723 són inversors (12.091 d'immobiliaris i la resta empresarials) i la resta són familiars. La informació oferta pel Ministeri sobre nacionalitats es refereix tan sols a aquests inversors amb permís en vigor i no compte als familiars. Fins a 5.299 dels inversors amb permís en vigor són d'Europa fora de la Unió Europea (majorment Regne Unit i Rússia), mentre que hi ha 4.082 inversors asiàtics, majoritàriament xinesos, 1.377 nord-americans, 1.052 centreamericans, 821 africans i 90 inversors d'Oceania.

Tampoc no es detalla en l'estadística publicada el repartiment territorial dels permisos en vigor, però sí que ho fa l'estadística anual, la que ofereix la dada sobre els permisos que es concedeixen any a any i no sobre els que estan en vigor. Dels 14.732 permisos 'golden' atorgats l'any passat a canvi d'inversions, 4.279 van anar a parar a Barcelona, o sigui, un 29% dels permisos van ser concedits a Barcelona, un de cada 3.

Sobre el total de 63.328 permisos de residència concedits a canvi d'inversions immobiliàries o empresarials des de 2013, 21.385 permisos han estat concedits a Barcelona, de nou un terç sobre el total. Seguint aquests patrons, uns 11.000 estrangers tindrien encara permís 'golden' en vigor. Per concedir aquests 21.385 permisos, s'han venut a la província de Barcelona 7.561 habitatges.

Els permisos 'golden' en vigor a Espanya representen el 34% dels permisos de residència en vigor atorgats per la Unitat de Grans Empreses. Els alts directius i professionals altament qualificats són el permís més habitual, amb 38.462 perfils d'aquestes característiques amb permís en vigor a Espanya, mentre que la nova figura del nòmada digital és ja el tercer estranger vip amb més permisos, 9.296, un 10% sobre el total. Per darrere se situen els investigadors, amb 7.069 permisos en vigor (un 7% del total), els 3.989 trasllats intraempresarials vigents (un 4%) i els 2.695 emprenedors (un 3%). També es van atorgar 258 permisos de residència per la Copa Amèrica de Vela.

La polèmica 'golden'

Més enllà del ball de xifres, la 'golden' visa i el permís de residència a canvi d'inversions immobiliàries genera un debat per diverses qüestions. En primer lloc, organitzacions com Transparència Internacional i institucions com el Tresor d'Espanya coincideixen a associar aquests permisos de residència a riscos de "blanqueig de capitals a la corrupció, l'elusió fiscal, el crim organitzat, l'elusió de sancions financeres internacionals o els moviments transfronterers de fons", segons un informe del Tresor.

Discrimina, a més, els ciutadans en funció de la seva classe social, ja que permet qui té diners obtenir un permís de residència d'una altra forma inviable, i finalment, el Govern el va associar en anunciar la seva cancel·lació a una pressió a l'alça sobre els preus de l'habitatge.

Segons va publicar recentment Europa Press, la 'golden' visa deixarà de ser possible a partir de l'1 de gener de l'any que ve, després d'una esmena pública que deixa sense contingut els articles 63, 64, 65, 66 i 67 de la Llei 14/2013, de suport als emprenedors, que són just els que estableixen les condicions per optar a la 'golden' visa. Això sí, es va introduir una disposició transitòria per respectar el visat per a aquells inversors o familiars d'inversors que ho haguessin sol·licitat anteriorment a la data d'entrada en vigor de la llei.