Les famílies espanyoles han patit la caiguda més gran de la renda disponible entre els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) des del quart trimestre de 2019, l'últim complet abans de l'impacte de la pandèmia del coronavirus, i el tercer trimestre de 2022, segons les dades del think tank de les economies avançades. D'aquesta manera, la renda disponible dels espanyols ha caigut un 7,85% des del quart trimestre de 2019, llastada en gran part per la pitjor evolució del superàvit d'explotació brut i la renda mixta, que sol estar vinculat als ingressos dels autònoms.
Entre els 21 països de l'OCDE, les dades de la qual estan disponibles, a més d'Espanya, només registraven un nivell de renda disponible inferior al previ a la pandèmia, unes altres cinc economies: Portugal (-4,14%), Regne Unit (-3,94%), Finlàndia (-1,80%), Txèquia (-1,68%) i Dinamarca (-1,30%). En el conjunt de l'OCDE, la renda disponible en comparació amb la situació a finals de 2019 (just abans de l'esclat de la Covid-19) mostrava una millora de l'1,87%, amb Polònia (+7,16%) i Eslovènia (+6,53%) com a països amb més avenços, per davant d'Austràlia (+4,55%), Hongria (+4,26%) i el Canadà (+4,09%).
Espanya i Portugal, els més retardats respecte a l'evolució de la renda disponible
"L'ingrés familiar real per càpita va superar els nivells previs a la pandèmia de Covid-19 durant el tercer trimestre de 2022 a tots els països de l'OCDE, per als quals hi ha dades disponibles, excepte la República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, Portugal, Espanya i el Regne Unit", ha indicat l'organització. En el cas particular d'Espanya i Portugal, els dos països més retardats respecte de l'evolució de la renda disponible, l'OCDE ha assenyalat que el resultat pot explicar-se en part per "la lenta recuperació del superàvit d'explotació brut i la renda mixta de les llars des dels primers dies de la pandèmia".
"Aquest tipus d'ingressos sol estar associat a la feina per compte propi i, en la majoria dels països, aporta al voltant d'una cinquena part de la renda disponible de les llars", ha precisat la institució.
D'aquesta manera, ha recordat que Portugal i Espanya van registrar grans caigudes d'aquesta referència en la primera meitat de 2020 i es van recuperar lentament a partir de llavors, mentre que, en contrast, en la majoria dels països de l'OCDE es va observar un creixement sòlid després de la recessió inicial relacionada amb la pandèmia. En aquest sentit, Espanya és un dels pocs països de l'OCDE en el qual encara no s'ha tornat a assolir el nivell de producció previ a la crisi de la covid.
Respecte a l'evolució dels ingressos reals per cap en el tercer trimestre de 2022, mentre que a l'OCDE es va registrar un increment del 0,2%, el primer des dels tres primers mesos de 2021, a Espanya la dada va retrocedir un 2,76%, complint quatre trimestres consecutius en retrocés. Els ingressos reals disponibles per habitant representen el conjunt d'ingressos rebuts, una vegada descomptats impostos i contribucions socials i incloent prestacions socials monetàries com el cobrament de l'atur. La dada revela la quantitat màxima que una persona pot destinar a consumir sense reduir la seva riquesa neta.