Hisenda ha deixat d'ingressar en el primer semestre de l'any 963 milions d'euros per la reducció de l'IVA a 15 aliments bàsics a fi de reduir l'impacte dels preus d'aquests productes a la cistella de la compra; o dit d'una altra manera, els residents a Espanya s'han estalviat 963 milions d'euros en impostos a la seva cistella de la compra. En ambdós casos, suposa que el Govern s'ha desviat en 300 milions, gairebé un 50%, sobre el cost que va preveure en la posada en marxa de la mesura el desembre, quan va parlar de 660 milions. Una previsió que va repetir a finals de juny, quan va ampliar la mesura per sis mesos més fins a final d'any. L'impacte de la subvenció en la compra dels aliments ha passat factura a la recaptació de l'IVA, que puja en termes bruts un 2,1% entre gener i juliol, per sota de la recaptació total de l'Estat, que creix un 5,2%, segons l'informe de recaptació de l'Agència Tributària (AEAT) conegut aquest dilluns.
L'IVA, en descens
Hisenda reconeix a l'informe que "el descens del tipus mitjà (de l'IVA) és conseqüència de la rebaixa del tipus aplicat a determinats aliments que van entrar en vigor el gener d'aquest any, la reducció addicional en l'electricitat (inicialment del 21 al 10% i al 5% des de mitjans de 2022), i l'aplicada des d'octubre de l'any passat sobre el gas natural". Entre gener i juliol, l'Agència Tributària quantifica en 53.629 milions d'euros els ingressos generats per l'IVA, tot just 1.125 milions més que en el mateix període de l'any passat. Tanmateix, si se sumen els 963 milions que ha deixat d'ingressos en el semestre per les rebaixes impositives dels aliments, la recaptació hauria ascendit a 54.592 milions amb un creixement brut del 4%, més en línia amb el de la recaptació total.
Des de l'AEAT expliquen a ON ECONOMIA que les dades de recaptació que es recullen a l'informe de juliol corresponen a les declaracions fins al maig de grans empreses i en pimes fins al juny per la declaració del segon trimestre de l'any. Per tant, encara que l'informe és de juliol, les dades de l'IVA es refereixen bàsicament al primer semestre. El fet que la declaració de les pimes es comptabilitzi trimestralment explica les fortes diferències en l'evolució de l'impacte de la mesura a les arques de l'Agència Tributària: al gener i al febrer, com no hi va haver declaracions trimestrals de les pimes, ni les dades de les grans empreses, no es va comptabilitzar cap cost. Ja al març, amb les dades del primer trimestre, l'AEAT va valorar el cost en 244 milions d'euros; a l'abril l'acumulat va créixer en 10 milions; el maig en 224 milions, el juny en 148 milions i el juliol, quan s'incorporen les dades del segon trimestre, en 337 milions, fins a completar el global de 963 milions d'euros.
Pujades de preus
El va desviar entre el cost pronosticat per Hisenda de la mesura i l'impacte recaptatori final es deu, principalment, a la pujada del preu dels productes subvencionats. Segons l'INE, dels 15 aliments bàsics amb ajuda del Govern, han apujat els preus de 14 en el primer semestre si es descompta l'ajuda de la rebaixa de l'IVA. En el cas dels productes a què s'ha reduït un 4% l'IVA (se suprimeix l'impost superreduït), entre gener i juny, l'arròs ha pujat un 11,5%; les farines un 2%; el pa un 4,6%; la llet sencera un 3,9% i la desnatada un 3,4%; el formatge un 5,4%; els ous un 7,5%; les fruites fresques un 9,7%; els llegums i hortalisses fresques el 8,7%, les congelades un 3,9) i les seques el 7,7%. Les patates és de tots ells l'aliment que més s'ha encarit l'any, un 22%. En el cas dels tres aliments amb una reducció d'un 5% (tipus reduït del 10% que s'ha subvencionat al 5%), les pastes alimentació s'han encarit en el semestre un 1,2%, l'oli d'oliva un 15,3% (els mesos de juliol i agost ha tingut augments molt forts) i, el gira-sol, que es va encarir en els primers mesos de la guerra d'Ucraïna, ha descendit des de gener un 16,6%. En qualsevol cas, si es comptabilitza l'efecte de la reducció de l'IVA, els preus han registrat una menor pujada, segons les dades de l'INE.
Preus que apugen sobre uns productes que al gener ja estaven desbordats, la qual cosa suposa que el cost de l'IVA per a Hisenda es multiplica. Entre aquests 15 productes, l'oli d'oliva registra l'increment més gran, un 37% des de juny de l'any passat; les patates un 32%; l'arròs un 26,6%; la llet un 24%; els llegums congelats a prop del 20% i el formatge gairebé un 19%. Els únics que registren descensos respecte a juny de 2022 són l'oli de gira-sol, que baixa un 31% (encara que el preu a juny de 2022 era un 87% més gran que dotze mesos enrere).