Les fintech porten novetats al món de l'estalvi espanyol que trenquen els esquemes de la banca i dels seus clàssics productes. Una d'elles és el sorteig setmanal d'interessos d'un compte retribuït al 5%. Es tracta, segons explica Pol Martín, CEO de la firma Rand, de "setmanalment esquivar entre el 25% dels clients els interessos que es generen a tall de premis amb diferents imports: hi ha un component d'aleatorietat i joc en aquesta retribució. L'altre 75% dels clients aquella setmana no percep res en no entrar en el sorteig". Productes, a més, molt lligats al món cripto en el qual es mouen i d'on obtenen els guanys que després reparteixen els seus clients.
Aquesta manera nova de premiar l'estalviador –oposada a la de la banca tradicional- "permet que persones amb volums d'estalvi petit puguin beneficiar-se de rendibilitats superiors a què li correspondria pel seu capital", explica Pol. Això sí, com més diners es tinguin són més grans les possibilitats d'entrar en el grup dels que participen en el sorteig.
Rand ha llançat per a aquesta iniciativa el compte Prize que entronca amb la gamificació que està vivint la inversió, sobretot dirigida als joves. La manera d'accedir és únicament a través de l'App del mòbil de la firma i ja és present a 24 països, encara que el centre operatiu és Espanya. Segons indica Pol aquestes fórmules d'estalvi són més habituals en països com els Estats Units, el Regne Unit o Sud-àfrica, però fins ara no havien arribat a Espanya. En un any d'operativa, la fintech Rand ha captat 3,5 milions d'euros sota gestió amb 8.000 clients i uns ritmes de creixement mensual del 19%. "El nostre objectiu és acabar l'any amb 7 milions d'euros i prop de 46.000 usuaris", explica el creador de la fintech. Espanya, Polònia i Alemanya són les places que han mostrat més interès per aquests productes.
Rand també ofereix el compte Earn que genera una taxa de rendiment anual fix del 5% i que no està sotmès a l'aleatorietat per rebre els interessos com passa amb la Prize.
Fora del FGD
Per poder operar la fintech Rand està vigilada pel Banc d'Espanya i entra en la categoria de custodis o exchanges d'actius digitals. Els seus comptes no són els tradicionals, emparades pel Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) que cobreix un màxim de 100.000 euros per persona si l'entitat fa fallida. Aquests comptes que ofereix Rand s'apropen més al que es podria considerar un compte d'inversió, sense cap respatller del FGD. Així, estem davant d'un producte no comparable amb un compte corrent o dipòsit bancari tradicional.
Així, per oferir aquesta generosa rendibilitat del 5%, els diners dels dipositants, es converteix en crèdits per als mercats i plataformes de criptomonedes. Actualment, segons comenta Pol Martin aquests préstecs que es fan a les plataformes digitals ofereixen un rendiment entre el 7% i el 10% anual, i aquesta diferència davant el guany que donen als seus clients és el benefici de la fintech. "Operem amb plataformes auditades i regulades, cobrim també el risc de divisa i reduïm el risc general de les nostres inversions amb una elevada diversificació dels nostres préstecs i un seguiment constant dels nostres deutors", explica Martín. També es recolzen en noves eines de gestió: "Utilitzem tecnologia Web3 i IA per implementar estratègies neutrals al mercat, com préstecs, creació de mercat i operacions d'arbitratge. Aquestes es gestionen sota una estricta política de gestió de riscos per protegir els fons de qualsevol risc sistemàtic o volatilitat del mercat".
Rand va aixecar el mes d'abril passat una ronda de 3 milions d'euros. L'operació ha estat liderada per Stratminds VC i participada per Wayra, Farside, JME Ventures, Inveready, DFG i Primal Capital. El nou capital es destinarà a la implementació de la fase inicial de creixement del primer semestre de 2023 així com per habilitar l'ANAVEN personal de cada usuari i el llançament del compte Earn, que permet als seus usuaris generar un 5,00% en els seus estalvis en criptoactius.