Es tracta d’un dels productes més cotitzats durant l’any, però quan arriben les festes de Nadal, no falta a pràcticament cap llar. Podria ser el marisc, alguna fruita exòtica o algun alcohol especial, però en aquest cas parlem del pernil. Segons dades recopilades pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya, una persona consumeix de mitjana 1,5 kilograms de pernil cada any a Espanya i, pel que fa a les comunitats autònomes, Andalusia encapçala la llista de territoris que més consumeix aquest producte, seguit de Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana. Dins la categoria de pernils, existeix el pernil ibèric, el serrà, el de gla o el de Jabugo, entre altres, i, segons el primer baròmetre sobre hàbits de consum i coneixement del pernil ibèric a Espanya, el 32% dels espanyols consumeix pernil ibèric almenys un dia a la setmana.
Avantatges de comprar el pernil sencer o tallat
Comprar una pota sencera de pernil implica tenir les eines adequades i prou coneixements per saber-lo tallar, a banda de tenir la paciència i la traça per fer-ho i, evidentment, l’espai adient per emmagatzemar-lo. Cal recordar que els pernils sencers han de conservar-se en un lloc fresc i sec, com un celler o un rebost ben ventilat. El principal avantatge a l'hora de comprar la pota sencera de pernil és que la persona que el talla pot decidir la grossor de cada tall i, a més, la seva conservació si no s’enceta és bastant llarga, més que un pernil filetejat.
En cas de comprar-lo tallat, el principal avantatge és que no cal estar-se estona fent esforços tallant-lo, sinó que els talls els farà un professional i es mantindran en perfecte estat en tot moment i durant mesos, ja que se solen vendre tancats en paquets individuals i envasats al buit. A més, guardar-lo és molt més senzill que una pota sencera de pernil perquè amb la pota cal tenir en compte una sèrie de criteris com la llum, la temperatura i la humitat o els esmentats més amunt.
Què és més barat?
Més enllà de la seva conservació, emmagatzematge i beneficis de comprar la pota sencera o tallada també cal tenir en compte el seu preu. És millor tallat? O comprar la pota sencera? Aquí entren diferents factors, ja que no és el mateix un pernil de 500 euros que un de 70 euros. Respecte a la qualitat, cal tenir en compte les diferents tipologies de pernil. Per pernil salat s'entén el pernil de porc blanc, aquell que procedeix de qualsevol raça del porc. El pernil ibèric, per la seva part, s’elabora a partir de porcs de raça ibèrica. Així i tot, la qualitat més gran l'ofereix el pernil de gla, ja que prové de porcs ibèrics criats a les Deveses i que han estat alimentats en el període de montanera (la fase d’engreixar els animals que va de novembre a març) exclusivament de glans i pastos.
Per tant, tot i que comprar el pernil tallat pot tenir més avantatges, sobretot si el consumidor té moltes ganes de menjar pernil ibèric, al moment, sense fer grans esforços i desat a la nevera, el seu preu sol ser més elevat. Comprant un lot de pernil ja tallat el desemborsament sempre serà més gran, perquè els esforços per consumir-lo seran menors que si es compra una pota sencera, a banda que la quantitat de carn sempre serà inferior que amb una pota sencera. D'aquesta manera, comprar un pernil sencer sempre serà més barat que comprar-lo tallat, però per donar-se un capritx, es pot comprar pernil tallat i combinar-lo amb altres ibèrics com el llom o el xoriç.