El preu del lloguer de vacances a Espanya va créixer un 11% en el primer trimestre de l'any respecte al mateix període de 2022, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), recollides per Tinsa. Aquesta evolució reflecteix un tensionament més gran al mercat que és conforme amb la recuperació del turisme estranger observada l'últim any. L'oferta d'habitatges destinats al lloguer turístic s'estima en més de 305.100 unitats a tot el territori nacional. El 85% d'elles se situa en províncies amb línia de costa, 80% si s'exclou Barcelona, que aglutina un alt volum de turisme urbà i no exclusivament de platja, segons Europa Press.

La concentració geogràfica dels habitatges de lloguer turístic és alta. Entorn del 45% es reparteix entre els arxipèlags (22% cada un), Màlaga concentra un altre 12% i Alacant un 11%. Segons Tinsa, el nombre d'habitatges de lloguer va registrar una contracció a partir de 2020 i encara no s'han recuperat els nivells previs a la pandèmia, degut principalment a la reducció de l'oferta a Catalunya, Comunitat Valenciana i les Balears, que contraresta l'increment experimentat a la Costa Nord, les Illes Canàries i algunes províncies d'Andalusia.

Per a la consultora sènior del Servei d'Estudis de Tinsa, Andrea de la Hoz, "el lloguer turístic permet obtenir rendibilitats superiors a les del lloguer tradicional, la qual cosa es reflecteix en els preus de compravenda, independentment que els esmentats immobles vacacionals es destinin a ús propi o a lloguer turístic." D'altra banda, la demanda d'habitatge de vacances de lloguer és 40% nacional i 60% estrangera. La demanda estrangera és en un 80% d'origen europeu.

L'evolució del nombre de viatgers que recorren a apartaments de lloguer ha assolit els màxims de 2019, encara que amb diferents dinàmiques entre residents a Espanya i residents a l'estranger. A més, els residents a Espanya van assolir un màxim històric a l'estiu de 2021, mentre que els residents a l'estranger van necessitar un any més fins i tot registrar l'impuls més marcat a l'estiu de 2022, sense superar encara els nivells de 2019.