Els preus dels hotels es van incrementar el maig passat el 8,1% i van reprendre la senda de pujades, que més que dobla el 3,6 % de la inflació general, després que a l'abril haguessin mostrat certa contenció. Les pujades de preus es produeixen amb la demanda disparada, ja que les pernoctacions en hotels van superar al maig els 35,7 milions, la millor xifra de la història per a un mes de maig. Segons les xifres publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus dels allotjaments hotelers han mostrat alces molt significatives des de juny de 2021, després de la pandèmia, i van tocar pics propers al 30 % l'abril de 2022, encara que l'abril passat havien registrat la menor pujada en aquest període, del 4 %.

Les alces de preus es van disparar a la Comunitat de Madrid, amb un avanç del 17,1%; al País Basc (14%) i a la Comunitat Valenciana (10,6%). A més de Llevant, entre les comunitats més turístiques, els preus van pujar a Andalusia, el 8,3%; a les Balears, el 7,7%; a Catalunya, el 5,7% i a les Canàries, el 5%. Van ser més moderades, i per sota de la mitjana nacional, a Navarra (2,8 %), Extremadura (2,9 %), La Rioja (3,1 %) i Astúries (4,4 %).

111 euros de mitjana

Per categories, els preus van pujar més als hostals d'una estrella (10%) i als hotels de cinc i dues estrelles (més del 9% en ambdós casos), i van ser més moderades que la mitjana als hostals de dues i tres estrelles (4,8%) i als hotels de quatre estrelles (7,5%). La tarifa mitjana per habitació ocupada (ADR) va assolir els 111,6 euros, un 9,2% d'augment, i la tarifa mitjana per habitació disponible (RevPAR, lligada a l'ocupació i que aproxima millor la rendibilitat del sector) es va situar en 78,7 euros, el 15,6% més que un any abans.

El RevPAR puja fins als 119 euros a Madrid (el 25,7% més); i s'eleva també per sobre de la mitjana nacional a l'Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-La Mancha, Comunitat Valenciana, Galícia i Múrcia. Només va baixar a Ceuta (gairebé un 10%) i La Rioja (1,3%). Catalunya creix per sota de la mitjana d'Espanya, amb un preu mitjà de 91,8 euros, un 11,7% d'increment.

Més viatgers

Les nits consumides en hotels van pujar un 11,1% sobre el mateix mes de 2023, fins a 35,7 milions, rècord per a aquell mes, amb més empenta entre les de no residents (que van créixer el 12,3%) que entre els nacionals (una pujada del 8,1%). Durant els cinc primers mesos de 2024, les pernoctacions es van incrementar un 8,2% respecte al mateix període de l'any anterior, amb alces del 12,2% entre els no residents i de l'1,1% en els residents.

Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana van ser les destinacions principals dels viatgers residents en Espanya el maig, amb gairebé el 50% entre les tres. Mentrestant, els no residents van elegir sobretot les Balears, Catalunya i Canàries, amb a prop del 70 % del total. Per zones turístiques, Mallorca va registrar el nombre més gran de pernoctacions, amb més de 6,3 milions. Els punts turístics amb més nits d'hotel registrades van ser Barcelona, Madrid i Calvià, a Mallorca. Els viatgers procedents del Regne Unit i Alemanya en van concentrar més del 45% del total de pernoctacions de no residents al maig.