El mercat del petroli s'ha tensat després que alguns dels països de l'OPEP+ decidissin acordar una retallada "voluntària" de la producció diària. L'esmentada mesura s'ha convertit en l'últim catalitzador a l'alça del preu del Brent i del WTI i, alhora, és l'últim motiu per l'el que el mercat petrolier viurà una situació tensa fins a finals d'any, segons apunta l'Agència Internacional d'Energia aquest divendres. L'AIE creu que els Estats Units i el Brasil poden tenir un paper rellevant en aquesta història. I és que, ambdós països, els quals no pertanyen a l'OPEP+, són productors de petroli. Des de l'Agència creuen que, si ambdues nacions eleven la producció diària, es podria contrarestar la mancança generada per les nacions de l'OPEP subscrites a l'acord "voluntari", el qual entrarà en vigor a partir de maig.
El petroli, a l'alça després de l'acord "voluntari"
La retallada de producció diària establerta pels països de l'organització de productors de petroli és d'1,66 milions de barrils. Aquest s'uneix a l'acord assolit el setembre passat, quan els membres de l'OPEP+ van decidir rebaixar la producció en 2,5 milions de barrils diaris. L'última mesura "voluntària" impulsada per l'Aràbia Saudita, i a què s'han unit uns altres sis països, té per objecte rebaixar l'oferta per elevar el preu del cru. Rússia i el país d'Orient Mitjà són els dos productors que rebaixaran la seva producció en gran manera (500.000 barrils diaris). Malgrat que l'acord va ser criticat pels Estats Units, considerant que arriba en un moment complex, la Xina va aclarir que, si era necessari, bastirien ponts amb l'OPEP+. En línia amb la possibilitat que hi pugui haver més retallades, Rússia va anunciar la possibilitat que més nacions de l'organització s'unissin a l'acord voluntari.
Sigui com fos, l'AIE ha advertit que el mercat petrolier es tensarà per al que resta d'any després que l'OPEP+ assolís aquest acord a començaments de mes. L'Agència Internacional d'Energia entén que el que està per venir són noves alces del preu del Brent i del WTI, els quals, malgrat haver frenat el seu ral·li alcista en els últims dies, mantenen una tendència positiva l'últim mes i mig. L'esquist de qualitat Brent, referència a l'eurozona, es manté per sobre dels 86 dòlars per barril, registrant una alça intradiaria del 0,20%. Per la seva part, el WTI, petroli de referència al mercat nord-americà, es manté sobre els 82 dòlars per barril.
Els Estats Units i el Brasil podrien elevar la producció diària en 1,2 milions de barrils
L'AIE creu que la decisió de l'OPEP+ "apunta a crear més tensió en l'equilibri del mercat petrolier mundial". És per això per la qual cosa l'agència assenyala els Estats Units i el Brasil com dos possibles 'salvadors' d'aquesta situació. Encara que ambdós països elevessin la producció diària, aquesta no seria suficient per a cobrir la retallada proposada per l'OPEP+. Entre el país sud-americà i l'estat nord-americà podria produir diàriament 1,2 milions de barrils més, la qual cosa deixaria el dèficit de producció a 400.000 barrils diaris. Malgrat que no compensaria completament la retallada de l'OPEP+, sí que ajudaria a frenar l'escalada dels preus del petroli. Malgrat això, la situació podria agreujar-se si altres membres de l'organització de productors de petroli opten per subscriure's al pacte "voluntari", tal com va expressar Rússia.
Atenent les últimes xifres ofertes aquest divendres per l'AIE, la producció mundial el 2023 serà d'una mitjana de 101,1 milions de barrils diaris, davant una demanda que creixerà en 2 milions barrils diaris, fins als 101,9 milions, rècord.
La reactivació de la Xina, clau en la demanda més gran
Es pot destacar que la Xina té gran part de la culpa que la demanda vagi a ser superior a la del passat exercici. La reactivació econòmica del país asiàtic és un altre dels factors que pot catalitzar les alces del preu del petroli, tal com va informar ON ECONOMIA. I és que la Xina és al podi de les nacions més consumidores d'aquesta matèria primera. El fet que la nació amb capital a Pequín torni a reactivar la seva maquinària econòmica implica que la demanda de petroli vagi a ser superior.
En la demanda, l'AIE apunta que hi ha una "creixent disparitat entre regions", ja que els països que no formen part de l'OCDE suposaran el 90% d'aquest creixement, el qual estarà encapçalat per la Xina. Tal com indiquen des de l'Agència Internacional d'Energia, la demanda del país asiàtic pujarà aquest any en 1,2 milions de barrils diaris, podent superar els 16,2 milions de barrils al llarg de 2023.
Sigui com fos, l'AIE anticipa un any complex al mercat petrolier, el qual comptarà amb la pressió de les retallades dutes a terme per l'OPEP+. Les previsions de diverses firmes d'inversió com Goldman Sachs posen el preu del cru en l'entorn dels 90 dòlars més aviat que tard. Cal veure si el valor de l'esquist emergeix fins aquestes cotes o, s'estanca. Tot dependrà de la producció diària, de la possible pujada de la mateixa per part dels Estats Units o el Brasil, de les retallades que pugui fer Rússia, i, sobretot, de l'entrada d'altres nacions de l'OPEP+ a l'acord "voluntari".