Les primeres reaccions després de l'anunci de l'Aràbia Saudita i d'altres membres de l'OPEP d'una reducció "voluntària" de la producció del petroli no s'han fet esperar. Els EUA han estat una de les primeres nacions a mostrar el seu descontentament davant d'una decisió que es dona en un moment dominat pels dubtes i la incertesa als mercats. El país americà ha eludit als vaivens que s'estan veient en els últims dies als mercats tradicionals com la justificació de per què aquesta decisió arriba en un moment incorrecte. "Creiem que aquestes retallades no són recomanables en aquest moment atesa la incertesa del mercat i l'hem deixat clar", ha expressat un portaveu del Consell de Seguretat de la Casa Blanca a l'Agència Efe aquest dilluns.
La decisió adoptada ahir per l'Aràbia Saudita, Kuwait, l'Iraq i Oman de reduir la producció diària en almenys mig milió de barrils diaris ha fuetejat les valoracions del Brent i del WTI, esquistos de referència a l'eurozona i als Estats Units, respectivament. No és per a menys, ja que aquesta reducció "voluntària", que entrarà en vigor a partir deaquest maig, s'uneix a l'anunciada l'octubre passat, la qual comptabilitza dos milions de barrils menys diàriament.
Els Estats Units han carregat contra els països que han adoptat aquesta decisió en entendre que el moment actual no és propici per dur a terme una reducció com aquesta. Malgrat que una menor oferta de l'esquist aixeca el seu preu al mercat (la qual cosa també beneficia els Estats Units), l'estat presidit per Joe Biden, que és un dels més sacsejats per la crisi financera que encara es deixa sentir als mercats, creu que una reducció de la producció de petroli no és el que necessita l'economia global.
L'Iraq i la resta de les nacions creuen que s'ha de donar "estabilitat al mercat petrolier"
Per la seva part, les nacions productores que han decidit dur a terme la reducció de la producció cataloguen l'esmentat tràmit com una "mesura cautelar", la qual té per objectiu "donar suport a l'estabilitat del mercat petrolier". Sent més precís, el Ministeri de Petroli de l'Iraq, va indicar durant la jornada d'ahir que la reducció val per a "fer davant els desafiaments a què s'enfronta el mercat mundial del petroli i aconseguir un equilibri entre l'oferta i la demanda". A més d'això, des de l'òrgan estatal van recalcar que aquesta decisió no contradiu la presa l'octubre de reduir la producció en dos milions de barrils diaris.
De cara als Estats Units, la mesura no s'ajusta al que demanda el moment actual. Des de la Casa Blanca expressen a Efe que continuaran treballant amb "tots els productors i consumidors" perquè els mercats energètics donin suport al creixement econòmic.
El Brent i el WTI despunten un 5%
L'anunci de la reducció de la producció del petroli ja està tenint efecte sobre el preu del Brent i del WTI. Dit d'una altra manera, l'anunci d'alguns membres de l'OPEP ja està assortint l'efecte desitjat per aquests sobre el preu de l'esquist. El que es busca és revalorar la matèria primera en un moment en què la demanda continua sent elevada i en què, malgrat els avanços en matèria energètica de diversos països, el petroli continua sent necessari. Així, i després de l'anunci d'alguns membres de l'OPEP, el Brent reflecteix una alça superior al 5% en les últimes hores, ubicant-se sobre els 84,25 dòlars per barril.
El WTI manté una dinàmica similar. Així, en les últimes hores, els contractes a futur de l'esquist de referència al mercat nord-americà mostren una alça del 5%, apropant-se fins als 80 dòlars per barril.
Rússia també s'uneix a les retallades
Es pot destacar que aquest anunci, al qual una mica més tard es va unir Rússia anunciant una retallada de la producció de mig milió de barrils diaris, es dona en les vigílies del comitè de l'aliança petroliera OPEP+, la qual està liderada per l'estat rus i l'Aràbia Saudita, dos dels instigadors de la reducció diària "voluntària" de la reducció de petroli.
Cal veure com evoluciona el preu de l'esquist en els dies vinents i l'efecte que pugui tenir sobre el preu final dels carburants. Malgrat que tant el dièsel com la gasolina venien amb la fletxa per a baix en els últims dies, aquesta decisió pot motivar noves alces, la qual cosa repercuteix directament sobre els consumidors. Al cap i a la fi, la intenció d'aquests països no és una altra que provocar una alça dels preus i aprofitar-se de què la demanda petroliera continua elevada, i més amb la Xina en plena reactivació econòmica. Amb la reducció plantejada dels països aràbics, el mercat descomptarà a partir de maig uns 500.000 barrils de petroli diaris. Veurem fins a quin nivell arriba el preu de l''or negre'.