El govern nord-americà de Donald Trump ha suspès la inversió pública dedicada al desenvolupament de l'alta velocitat entre Dallas i Houston, a Texas, un projecte en què Renfe participava a través de la seva divisió internacional i amb el que preveu ingressar fins a 5.000 milions d'euros fins a 2042. El departament de Transports dels Estats Units ha defensat en un comunicat la paralització de fons com a mesura per "estalviar als contribuents" uns fons que anava a sufragar la iniciativa privada, però l'augment de costos del projecte va motivar l'entrada de capital públic.
"Ara s'estima que el cost de capital del projecte superi els 40.000 milions de dòlars (35.241 milions d'euros), el que fa que la construcció sigui poc realista i una empresa arriscada per al contribuent", argumenta el departament dirigit per Sean P. Duffy.
El projecte seguirà endavant amb fons privats
L'objectiu de l'Administració Trump és ara centrar-se en les línies que ja estan operatives per millorar el servei, per la qual cosa els fons d'aquest projecte seran transferits ara a altres serveis ferroviaris, tot i que encara no en detalla quins. "Si el sector privat creu que aquest projecte és factible, hauria de portar endavant les obres prèvies a la construcció, en lloc de dependre d'Amtrak (l'operadora nacional de la xarxa ferroviària) i del contribuent nord-americà perquè els rescatin", ha assenyalat Duffy. En aquest sentit, els principals inversors del projecte han acollit la notícia i esperen continuar endavant amb la iniciativa exclusivament amb fons privats, segons recull la premsa local.
Sense afectacions a Renfe
Renfe es va adjudicar el 2019 el contracte per explotar aquesta línia d'alta velocitat, atesa la seva experiència tant a Espanya (que compta amb la segona xarxa d'alta velocitat més extensa del món només per darrere de la Xina) com en altres països com l'Aràbia Saudita.
Fonts de Renfe consultades per Europa Press expliquen que la inversió pública en el projecte es limitava a 63 milions de dòlars (uns 55 milions d'euros), destinada a actualitzar estudis d'impacte ambiental i de demanda, que es devia a l'entrada d'Amtrak en el projecte l'agost de 2023.
Aquesta decisió del Govern dels Estats Units no té impacte real en l'activitat de Renfe, ja que en aquest moment l'empresa espanyola no estava desenvolupant tasques activament per a Texas Central, per trobar-se el projecte en espera del tancament del finançament necessari per a la seva execució, segons apunten des de Renfe.
Texas Central, promotor principal del projecte i el que va contractar Renfe com a consultor tècnic, ja ha informat Renfe Proyectos Internacionales i la resta d'empreses contractades que aquesta subvenció pública no es produirà i que es reprèn la línia de feina d'iniciativa privada al 100%.