L'euríbor a dotze mesos, el principal indicador per a les hipoteques variables, va trencar la barrera del 4% en taxa mitjana el mes de juny, la més alta dels últims 15 anys, i tanca juliol amb una taxa mitjana del 4,149%. D'aquesta manera, l'euríbor manté la tendència alcista, que els experts consideren que seguirà en els pròxims mesos, encara que podrien suavitzar-se els repunts. L'euríbor acaba l'últim dia del setè mes de l'any en el 4,064%, per sota del tancament de divendres, quan va marcar el 4,111% i a distància dels màxims assolits el mes (el 7 de juliol va arribar al 4,193%).

Pujada de tipus

El Banc Central Europeu (BCE) va augmentar els tipus d'interès un quart de punt en la seva última reunió del 27 de juliol fins al 4,25%, en la qual va ser la seva novena pujada consecutiva des que l'organisme presidit per Christine Lagarde decidís començar a incrementar-los per acabar amb l'elevada inflació. En aquesta última cita, Lagarde va posar sobre la taula la possibilitat que en les següents reunions l'organisme mantingués les pujades, però també que s'interrompessin aquests repunts, en funció de l'evolució d'indicadors com la inflació o el creixement econòmic; aquesta última possibilitat obre la porta, segons els experts, a un alentiment en els increments de l'euríbor en els pròxims mesos.

"El gran moviment (de l'euríbor) ja s'ha produït", ha explicat José Lizán, gestor de Magnum Sicav a Quadriga Funds, en una entrevista a EFE, en la qual ha assenyalat que preveuen que l'euríbor se situï en els pròxims mesos en un rang d'entre el 4% i el 4,20% o 4,25%, sense arribar als nivells màxims assolits el 2008 (el juliol de 2008 va tancar en el 5,39 %), tret que ocorri algun imprevist en les previsions econòmiques.

L'euríbor va tancar en el 0,992% el juliol de 2022, després d'haver entrat en positiu el març d'aquell any davant de la perspectiva de canvi de tendència del BCE. Amb el tancament de juliol, l'euríbor acumula ja 16 mesos en xifres positives després que les polítiques monetàries del BCE per tractar de dinamitzar l'economia de l'eurozona després de la crisi financera el portessin a entrar en terreny negatiu el febrer de 2016 (-0,008%), on va romandre fins al març de 2022 (-0,073%), l'últim mes que va acabar en negatiu.

La hipoteca mitjana a Espanya ascendia a 142.000 euros el maig, segons les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb el que la quota mensual a pagar, si es revisés el càlcul del préstec lligat a l'euríbor més un diferencial d'1% a partir de juliol, ascendiria a 842,49 euros, mentre que el mateix mes de l'any passat s'elevava a 601,32 euros.

Miquel Riera, analista hipotecari d'HelpMyCash, considera probable tant un escenari en el qual el BCE pugi els tipus d'interès fins al 4,5% abans de finals d'any, com el que es mantinguin els valors actuals. En ambdós, l'expert considera que l'euríbor tendirà a l'alça i que podria situar-se entorn del 4,5% o fins i tot per sobre quan acabi el 2023, tret que la inflació de l'eurozona experimenti un important descens.

El responsable d'Anàlisi Hipotecària d'Hipoo, Rafael Moral, assenyala que "és molt complicat que l'euríbor superi el 4,5% abans de setembre" i exposa que la seva expectativa és que durant l'agost es refermi en valors compresos entre el 4,25% i el 4,5%, amb una pujada gradual i no brusca.