L'euríbor ha frenat el ritme de pujades en línia amb la pausa de tipus del Banc Central Europeu (BCE). No obstant això, els hipotecats continuaran patint l'elevat nivell a què es troba l'indicador que referencia la majoria de les hipoteques variables a Espanya. A l'octubre, l'euríbor es troba proper al 4,17% en la taxa mensual, lleugerament per sobre de la registrada a finals del mes passat (4,149%), però havent frenat el seu creixement respecte als mesos anteriors, on fins i tot va arribar a superar el 4,2%, nivell no vist des del 2008.
L'estratègia del BCE per controlar la inflació i portar-la de nou al nivell del 2% a l'eurozona ha provocat, entre altres coses, l'encariment de les hipoteques. El comportament de l'euríbor està estretament lligat a les decisions de política monetària que pren el banc central. És per això que, després de la reunió del passat 26 d'octubre, en la que va decidir mantenir els tipus d'interès sense canvis (4,5%) després de deu pujades consecutives, l'euríbor ha posat fre també.
"L'euríbor s'està resistint a sobrepassar la barrera del 4,2% més de l'esperat. Ja porta cinc mesos en el 4% i el creixement acumulat no supera les dues dècimes. Aquesta és una bona notícia perquè, si fem la vista només uns mesos enrere, veiem que aquestes dues dècimes eren fàcils de superar entre un mes i altre i que ara no ho faci evidència que està estabilitzant-se i que el cim, si el Banc Central Europeu s'ho permet, podria ser a prop", assenyala el director d'Hipoteques de iAhorro, Simone Colombelli.
La quota mensual puja 130 euros, 350 des del 2021
Si bé la decisió del BCE alleuja una mica la situació, aquells hipotecats a tipus variable als quals els toqui revisió veuran com la seva quota es continua encarint, ja que l'euríbor continua estant a nivells molt superiors als de fa un any. "Que l'euríbor estigui disminuint el seu creixement, fins i tot estabilitzant-se, és una bona notícia per als hipotecats a tipus variable, tot i que encara continuem veient increments d'entre 130 i 300 euros al mes en les revisions".
Aquest encariment es deu al fet que en la revisió anual de la quota la seva quota els interessos a pagar al banc hauran passat d'un diferencial del 2,629% l'octubre a un de proper al 4,17% el mateix mes d'aquest any. La diferència és més gran en cas que el préstec hipotecari estigués contractat anteriorment, quan l'euríbor se situava en nivells negatius. D'aquesta manera, si l'octubre de 2021 l'índex es trobava en el -0,477%, per a una hipoteca a 30 anys de 150.000 euros amb un diferencial del 0,99% la quota era de 449,64 euros.
Després de la revisió anual de 2022 i la d'aquest octubre, la quota serà superior als 800 euros. Així, l'encariment anual seria proper als 130 euros al mes o d'alguna cosa més de 1.500 euros a l'any. Tanmateix, l'encariment acumulat des de fa dos anys ja supera els 350 euros mensuals o els 4.200 euros anuals. En aquest sentit, perquè es donés un descens en la quota per als hipotecats que revisin el seu préstec el novembre o el desembre, l'euríbor hauria de baixar per sota del 3% i les previsions no apunten a aquest escenari a curt termini.
No s'esperen grans canvis fins al 2025
Malgrat la petita treva que puguin donar el BCE i l'euríbor, no s'esperen rebaixes significatives fins i tot finals del pròxim any i fins i tot 2025. El principal motiu? Els tipus d'interès seguiran en nivells elevats, almenys fins a la primera meitat de 2024 en el millor dels casos, segons han deixat caure des de l'entitat que presideix Christine Lagarde en diferents ocasions i les estimacions dels analistes.
"Si la inflació evoluciona en línia amb les previsions del BCE i les nostres, és probable que la pujada de tipus d'octubre de 2023 sigui l'última: les taxes d'inflació continuaran baixant, a causa dels efectes de base i a factors subjacents. I el BCE també es veurà pressionat, des del punt de vista econòmic, pels indicadors de confiança, les condicions per a la concessió de crèdits i una disminució dels préstecs que apunten a un debilitament significatiu de la demanda interna", assenyala l'economista de DWS Ulrike Kastens.
"L'enfocament dependent de dades de les decisions del banc central continua i Lagarde reitera que mantindran els tipus en nivells prou restrictius durant el temps que sigui necessari. A més, insisteix que és massa aviat per parlar de retallades futures en els tipus", expliquen des del departament d'anàlisi de Bankinter.
Encara queda una reunió del BCE abans que finalitzi l'any, el pròxim 14 de desembre, en la que decidiran si la pausa és definitiva o encara queda espai per a una més i córrer el risc de portar l'economia a una recessió. Així mateix, el més probable que el canvi de tendència succeeixi de forma progressiva, per la qual cosa encara queda molt per tornar a passar del 4,5% actual fins a situar-se per sota del 3%. Pel que es pot esperar que un gran canvi en les quotes dels hipotecats no es donarà fins a 2025.
En aquest sentit, des de la DWS tampoc no esperen que els tipus comencin a baixar fins ben entrat el pròxim any. "A mitjà termini, això obrirà la porta a ajustaments dels tipus d'interès. Continuem esperant una primera baixada de tipus a finals del segon trimestre de 2024", destaquen. Però n'hi ha fins i tot més pessimistes, com en la firma d'inversió Berenberg, on creuen que no es donarà una baixada important dels tipus fins al 2025.