L'euríbor respon a l'última pujada de tipus d'interès amb alces. El Banc Central Europeu (BCE) va encarir el preu dels diners un altre 0,25% aquest dijous (fins al 4%) amb l'objectiu de combatre la inflació i baixar-la al 2%, de manera que aquest divendres, l'índex al qual hi ha referenciades la majoria d'hipoteques variables també pujava, fins a assolir (en taxa diària) el 4,020%, un nivell no vist des de novembre de 2008.

No es descarta que l'euríbor continuï escalant, com ja es preveu que facin els tipus d'interès, ja que la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ja va avançar que era "probable" una nova pujada de tipus en la reunió de juliol, quan es compleixi un any des de la primera. Des de juliol de 2022 i fins aquest mes de juny de 2023, s'han dut a terme vuit pujades de tipus per corbar la inflació, que continua sent molt per sobre de la xifra objectiu.

El director d'hipoteques de iAhorro, Simone Colombelli, creu que l'euríbor a 12 mesos podria mantenir-se i tancar el mes de juny en el 4%, una cosa que no ocorre també des de novembre de 2008, quan es va situar en el 4,350%, segons recull Europa Press. El mes de maig passat, aquest índex va tancar en el 3,862% i l'abril en el 3,757%, segons les dades del Banc d'Espanya.

L'euríbor porta 18 mesos a l'alça, va començar a pujar fins i tot abans que els tipus, anticipant ja que el preu dels diners deixaria de ser en negatiu. Cal recordar que l'euríbor va estar més de 6 anys en negatiu, concretament des de febrer de 2016 i fins a l'abril de 2022. E canvi de tendència es va produir l'abril de 2022 coincidint amb la invasió d'Ucraïna i els amb primeres dades de dues xifres de la inflació. Des que es va tornar a positiu, el seu impacte més important ha estat la pujada de les quotes hipotecàries variables i també mixtes.

Una família pot pagar 2.700 euros més cada any

"L'arribada de l'euríbor al 4% en taxa diària és una cosa que portàvem esperant bastant temps (al març, abans de la fallida bancària del Silicon Valley Bank i Credit Suisse, va arribar a tocar el 3,978%) i sembla que, per fi, s'ha materialitzat després de la pujada de tipus del BCE", recorden des de Kelisto. El comparador financer espera també que l'euríbor tanqui juny en el 4% i el superi al juliol.

En l'àmbit pràctic, si al juliol tanca, per exemple, en el 4,1%, "la quota augmentaria gairebé un 40%" per a una hipoteca mitjana, que segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) seria un préstec demanat el 2022 i signat a 25 anys per un import de 142.663 euros. Amb l'euríbor per sobre del 4% "ja sí que veuríem com la quota dels hipotecats, que ja van notar una pujada molt important l'any passat, en tornen a patir un altre aquest estiu", indiquen.

En concret, aquesta pujada seria d'uns 228 euros més al mes, segons Kelisto, cosa que es tradueix en 2.746 euros més a l'any del que es paga ara.

Quantes pujades de tipus queden?

"Christine Lagarde va aclarir immediatament qualsevol ambigüitat sobre la decisió que es prendrà el 27 de juliol. Els tipus pujaran uns altres 25 punts bàsics, en línia amb les expectatives del mercat," recorden des de Natixis IM Solutions.

"No hi ha pausa en l'horitzó i el full de ruta del BCE segueix centrada en la lluita contra la inflació, amb el focus posat en mercat laboral i, en particular, en els salaris", afegeixen des d'Union Bancaire Privée. "Així doncs, els tipus haurien de tornar a pujar al juliol i el biaix probablement continuarà sent restrictiu al setembre. De fet, és poc probable que les dades econòmiques publicades d'aquí a setembre canviïn dràsticament el panorama inflació-salaris".

Des de DWS destaquen que la previsió d'inflació per a 2025 s'ha elevat del 2,1% al 2,2%, la qual cosa dona ales al BCE per continuar apujant els tipus. "El BCE el preocupa sobretot l'evolució de la inflació subjacent, que continuarà sent elevada degut principalment a la fortalesa del mercat laboral i al fort augment dels salaris i dels costos laborals unitaris."

Els economistes de Generali Investments, per la seva part, creuen que s'apropa el final del cicle de pujades. "Considerem que les perspectives de creixement del BCE són massa optimistes i que l'actualització de les previsions macroeconòmiques de setembre advocarà més aviat per una pausa. Però com el to de la conferència de premsa ha estat més aviat de falcó, reconeixem el risc d'una nova pujada de tipus al setembre, que temem implicaria un enduriment excessiu i el risc d'un baix creixement durant més temps".

Els experts, per tant, anticipen dues noves pujades més (una al juliol i una altra al setembre) encara que no tenen clar què passarà més endavant. L'euríbor, per la seva part, aniran anticipant aquestes noves pujades i hi ha qui preveu que tanqui l'any a prop del 4,5%.