L'euríbor ha posat el fermall al que ha estat un dels mesos més inestables en l'apartat financer dels últims anys. La crisi bancària desencadenada als Estats Units, que ha extrapolat al Vell Continent, ha variat la marxa de tots els indicadors macroeconòmics clau d'Europa. Des de les pujades de tipus, fins a la sortida dels dipòsits dels bancs, passant per totes les batzegades que ha donat l'euríbor en els últims 30 dies. De base, l'indicador hipotecari referència per a la banca europea tenia unes projeccions de finalitzar el més sobre el 4%, i ho ha fet sobre el 3,65%.
Malgrat que l'euríbor ha tancat al seu quinzè mes consecutiu creixent, aquest ha experimentat una alça menor al que, en unes circumstàncies normals, s'hauria d'haver donat. I és que, el temor a un efecte contagi originat després de la fallida de Silicon Valley Bank als Estats Units també es va manifestar sobre l'indicador hipotecari de referència per a les entitats bancàries. N'hi ha prou amb donar un cop d'ull a la dinàmica que presentava l'euríbor fins al passat 10 de març (jornada en què cau el Silicon Valley Bank), amb la qual va mostrar després per entendre la incidència que ha tingut la crisi financera sobre l'indicador hipotecari per excel·lència.
L'euríbor va fregar el 4% a començaments de març
A començaments de mes, totes les projeccions indicaven que l'euríbor anava a escalar fins al 4% més aviat que tard. De fet, el passat 9 de març, un dia abans de l'esclat de la crisi bancària als Estats Units, l'indicador es movia sobre el 3,978%. Després d'això, i amb la caiguda de diverses entitats bancàries, la taxa referència per a les hipoteques va començar a cedir. De fet, el nivell en què es va mantenir l'indicador el passat 10 de març va ser d'un 3,95%, sent aquest la primera vegada en dotze sessions que l'euríbor decreixia. El canvi més brusc, i el que ha variat el nivell mitjà de l'euríbor en l'àmbit mensual, es va donar el passat 14 de març, quan va esclatar la crisi de Credit Suisse, germinant la por entre els inversors de l'eurozona. La caiguda de l'entitat bancària suïssa va fuetejar a tots els mercats financers d'Europa i, sobretot, a la banca cotitzada dels parquets borsaris.
El temor d'un efecte contagi es va plasmar sobre els valors bancaris, però també sobre l'euríbor, el qual va cedir fins al 3,50% durant aquella jornada. Després d'això, l'indicador referència per estimar el tipus d'interès de les hipoteques s'ha mogut en unes cotes similars, arribant a registrar descensos fins al 3,35%, inferior a la mitjana del febrer passat.
El BCE va elevar els tipus d'interès fins al 3,50%
Tot això, a més, en un lapse en el qual el BCE ha tornat a elevar els tipus d'interès uns altres 50 punts bàsics. Malgrat que parteix del mercat esperava a una rebaixa en el ritme de les alces, l'organisme amb seu a Frankfurt va complir el projectat al febrer i va tornar a endurir la política monetària amb un altre 0,50% més. Així, el Vell Continent ha tancat març amb els tipus sobre el 3,50%, el nivell més elevat des d'octubre de 2008.
La muntanya russa a la qual s'ha pujat l'euríbor al març ha tancat amb l'índex sobre el 3,65%, una cota elevada i que manté la perspectiva que aquest creixerà fins al 4% en els mesos vinents. Es pot destacar que aquest índex és un metrònom de la pròxima pujada de tipus d'interès del Banc Central Europeu. El fet que l'euríbor es mantingui en unes cotes altes i, sobretot, creixents respecte a la dels mesos anteriors, obliga el mercat a sobreentendre que el que està per venir és un enduriment monetari més gran per part de la institució liderada per Christine Lagarde.
La hipoteca mitjana a Espanya s'ha encarit un 49% en 12 mesos
La nova alça mensual de l'euríbor tornarà a tenir una afectació directa sobre els tipus d'interès de les hipoteques a tipus variable. Malgrat que aquestes van guanyar terreny a les de tipus fix en els primers compassos de l'anterior exercici, l'estadística va tornar a tombar-se davant de les estimacions de les pujades de tipus d'interès del BCE i, sobretot, per l'escalada que va protagonitzar, i que continua protagonitzant, l'euríbor.
Així, i amb l'indicador europeu tancant març sobre el 3,65%, la hipoteca mitjana a Espanya a tipus variable continua encarint-se. Segons l'INE, la hipoteca mitjana el 2022 va ser de 145.510 euros a 24 anys, amb un tipus diferencial de l'1% sobre l'euríbor i una revisió cada 12 mesos. Fent la vista enrere, l'indicador hipotecari de referència va tancar el març de 2022 en -0,237%. Amb aquestes dades, una hipoteca mitjana a Espanya a tipus variable ha passat de tenir una mensualitat de 552,88 euros a 826,62 euros en 12 mesos. És a dir, amb l'euríbor actual, el pagament d'una hipoteca mitjana s'ha encarit un 49% des de març de l'anterior exercici.
Delimitant els temps, i basant-nos a la mitjana de l'euríbor el gener (3,33%), la mensualitat d'una hipoteca mitjana a Espanya a tipus variable ha crescut més d'un 3% des de principi d'any.
L'escalada de l'euríbor continua estrenyent el pagament de les hipoteques. Des de Grocasa Hipotecas adverteixen que s'està veient un augment en els canvis d'hipoteques. Segons Benito Cerezo, director de formació de Grocasa Hipotecas, "els canvis ve derivats de la preocupació dels clients que tenen hipoteques variables i que veuran canviat el pagament de la seva quota per la pujada de l'euríbor".