El Parlament Europeu (PE) ha donat llum verda aquest dimarts a una normativa per reduir els nivells d'exposició a l'amiant amb l'objectiu de protegir els treballadors de la Unió Europea (UE) dels efectes nocius que té aquest mineral en la salut i de millorar la seva detecció precoç. Aquesta directiva, ja acordada entre els estats membres i el Parlament el mes de juny passat, ha estat adoptada formalment pels eurodiputats en la sessió plenària d'aquest dimarts per una majoria gairebé absoluta amb 614 vots a favor, dos vots en contra i quatre abstencions.

Una vegada que la llei entri en vigor, els estats membres hauran d'assegurar que el límit d'exposició dels treballadors a les fibres d'amiant és deu vegades inferior a l'actual (de 0,1 a 0,01 fibres d'asbest per cm³). A més, en un termini màxim de sis anys, els països de la Unió Europea hauran d'incorporar una tecnologia "més moderna i sensible" que permeti detectar les fibres a través de la microscòpia electrònica.

Protecció per als treballadors

Les noves normes aprovades pel Parlament Europeu també inclouen requisits per protegir els treballadors de forma més sòlida: serà obligatori que els empleats portin equips de protecció individual i respiratòria, la roba dels treballadors haurà de rentar-se de forma segura, hi haurà un procediment de descontaminació i formació d'alta qualitat per als treballadors, entre altres mesures.

L'eurodiputat liberal de Renovar Europa i president de la comissió d'Ocupació i Assumptes Socials del PE, Dragos Pislaru, ha explicat després de l'aprovació de la llei que aquesta normativa redueix "dràsticament" el nivell d'amiant a què estan exposats els treballadors, "protegint-los d'aquest perillós carcinogen".

"Com no hi ha cap nivell segur d'exposició a l'amiant, les noves normes també protegeixen els treballadors proporcionant-los roba de protecció i equips respiratoris, protegint als que estan en primera línia de l'onada de renovació d'edificis," ha afegit Dragos Pislaru. En aquest sentit, el president del comitè també ha indicat que "hem fet el primer pas per a un futur lliure d'amiant".

Relació de l'amiant amb el càncer

Segons ha recordat l'Eurocambra en un comunicat, l'amiant és la principal causa de càncer relacionat amb la feina, ja que es calcula que el 78% dels càncers desenvolupats per motius laborals reconeguts a la Unió Europea estan relacionats amb l'exposició a l'amiant.

Encara que totes les formes d'amiant estan prohibides en el club comunitari des de l'any 2005, les fibres d'amiant continuen presents en milions d'edificis i infraestructures de tot el món, provocant la mort de més de 70.000 persones a l'any a Europa. Ara, els estats membres de la UE hauran d'adoptar formalment el text i les seves mesures. Després, la mesura es publicarà al Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor.