El president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe, va assegurar aquest dilluns que "no hi ha exposició directa" dels bancs europeus al nord-americà Sillicon Valley Bank (SVB), que va trencar divendres passat. L'efecte contagi ara per ara només s'ha vist reflectit als mercats, on les pèrdues entre les firmes de la banca espanyola i europea han tenyit de vermell els principals índexs aquest dilluns.
En aquest sentit, encara que Donohoe ha volgut tranquil·litzar, també ha assegurat que els ministres continuaran "monitorant acuradament" la situació. En la roda de premsa després de la reunió de titulars d'Economia i Finances de la moneda única a Brussel·les, Donohoe va assenyalar que els problemes de SVB van sorgir pel seu "específic model de negoci" i que la situació a Europa "és molt diferent".
"Els nostres bancs estan en general en bona forma, els hem reforçat enormement en els últims anys i estan sota l'estreta supervisió de les autoritats nacionals i europees; i el marc de Basilea III s'aplica a tots els bancs europeus", va afirmar amb referència a les normes internacionals aprovades després de la crisi financera per reforçar les entitats davant de possibles crisis.
Va concloure que, per tant, "no hi ha exposició directa al SVB", però la seva fallida "és un recordatori que els 'xocs' en el sistema bancari poden ocórrer en qualsevol moment" per la qual cosa és "important" assegurar la resiliència del sistema i seguir amb els esforços per reforçar la unió bancària europea. En la mateixa línia, el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, va considerar que el col·lapse del banc nord-americà és "un recordatori clar" que l'economia europea "no està fora de perill i la incertesa continua sent molt alta".
"Encara que a nivell de la UE hi ha una presència molt limitada d'aquest banc, molt molt limitada, i per això no veiem conseqüències directes, per descomptat estem seguint de prop els esdeveniments i hem pres nota de la decisiva reacció de les autoritats nord-americanes", va dir el comissari, reiterant el missatge que l'Executiu comunitari ha enviat al llarg del dia.
El BCE continuarà pujant els tipus d'interès
Les fallides han suscitat qüestions sobre el paper que ha pogut jugar en el col·lapse l'important augment dels tipus d'interès en els últims mesos, que als EUA va començar abans que a l'eurozona. Però preguntats per les possibles implicacions de la situació per a la política monetària del Banc Central Europeu, que ha avançat que continuarà pujant els tipus en els propers mesos després d'haver aplicat la pujada més abrupta de la seva història en els últims mesos (2,5 punts des de juny), tant Gentiloni com Donohoe van assenyalar que "donen totalment suport a l'autonomia del BCE.
Van recordar a més que en els últims mesos s'han donat altres episodis de volatilitat, com el generat al Regne Unit arran de l'anunci del pla econòmic del Govern de la ja ex primera ministra Liz Truss. "Aquest tipus de volatilitat és una cosa que hem experimentat per raons molt diferents en els últims anys", va dir Donohoe, qui va destacar que el BCE prendrà les seves decisions "reunió a reunió" i basant-se "en proves, que és la manera adequada de gestionar els riscos que existeixen."
Encara que no formava part de l'agenda original de la reunió, els ministres de l'eurozona van abordar la fallida de SVB, la més gran als Estats Units des de 2008, que ha estat seguit pel col·lapse d'una altra entitat, Signature Bank, i portat a la Reserva Federal i el Departament del Tresor nord-americans a intervenir per evitar un contagi a altres entitats del país. La por d'un contagi ha enfonsat la cotització de la banca europea, arrossegant a les borses del continent, que han registrat les caigudes més grans des de començament d'any, així com un descens dels rendiments del deute sobirà als països de l'eurozona.