Després d'uns titubejos en Wall Street, les borses mundials han reaccionat a l'alça amb la retallada de tipus d'interès de mig punt practicat per la Reserva Federal (Fed). L'espanyol Ibex 35 es va anotar una pujada de l'1,85% i, curiosament, es va basaren valors que en teoria estarien afectats negativament per menors tipus: els bancs. BBVA va guanyar el 5,2%, mentre Sabadell i Santander van aconseguir ascensos superiors al 3% en la setmana. Els temors que una retallada de mig punt en el preu dels diners indiqués una economia més debilitada del que mostren les xifres, es van dissipar. I la lectura va ser positiva, esperant que aquest gir en la política monetària impulsi les economies i permeti aquest anhelat aterratge suau.

Una bona mostra és l'ocorregut amb el preu del petroli, que es va recuperar després d'una llarga seqüència de descensos que va portar el preu del cru Brent per sota dels 70 dòlars el barril. La debilitat del bitllet verd i la tornada del gust pels actius de risc impulsat per la baixada de tipus de la Fed han permès al petroli despuntar amb força aquesta setmana. La prova és que el Brent i el WTI han pujat prop d'un 4%, fins a 74,30 i 70,70 dòlars respectivament. Les friccions geopolítiques també tornen a ser al candeler, amb els atacs aeris d'Israel contra Beirut i el sud del Líban.

L'optimisme dels mercats financers tradicionals ha ajudat al bitcoin aquesta setmana. El criptoactivo ha pujat gairebé un 7%, i ara cotitza entorn dels 63.000 dòlars, segons recullen els analistes de MarketScreener. Aquest repunt es va deure en gran manera a les entrades netes positives de més de 300 milions de dòlars en ETF de Bitcoin Spot a l'altre costat de l'Atlàntic. La setmana també va estar marcada per les declaracions públiques a favor de les criptomonedes de Donald Trump, candidat a les eleccions presidencials nord-americanes. Aquesta setmana es va anunciar a X el llançament d'una plataforma de criptomoneda, anomenada World Liberty Financial, per part dels fills de Trump i amics de l'expresident nord-americà, sense que es revelessin molts detalls.

PMI de l'Eurozona

El començament de setmana destacarà per la publicació de la dada preliminar del PMI compost de l'Eurozona. "Una nova caiguda a aquests índexs podria reforçar la idea que el BCE acceleri el ritme de les retallades de tipus abans del previst. També es publicaran els PMI del Regne Unit i els EUA. Encara que ambdós països han mostrat un millor acompliment econòmic que la zona euro, aquestes dades també tindran gran rellevància, ja que els mercats busquen mesurar el ritme de les retallades de tipus per part dels bancs centrals", explica Sean Shepley, economista sènior d'Allianz Global Investors.

L'endemà, coneixerem l'enquesta Ifo d'Alemanya del mes de setembre, clau per determinar les perspectives d'activitat de la principal economia de l'Eurozona en els propers mesos. En l'equador de la setmana, el dimecres 25, l'atenció dels inversors se centrarà a l'índex de preus de producció del nostre país del mes d'agost. Posteriorment, es coneixerà la confiança del consumidor GFK del mes d'octubre, registrant al setembre un deteriorament del clima de consum fins a -22,0 punts (vs. -18,6 punts a l'agost). Addicionalment, destacarà la publicació de les vendes minoristes d'Espanya corresponents al mes d'agost.

El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació de nombroses referències macroeconòmiques. Coneixerem la lectura preliminar de l'IPC d'Espanya i França de setembre que, juntament amb la de la resta de les principals economies de la zona monetària europea, seran clau per determinar les pròximes decisions del BCE. En una jornada, en la qual també destacarà la lectura final del PIB del nostre país del segon trimestre de l'any. També es farà públic, l'índex de preus de producció de França i Itàlia. Per finalitzar, es coneixerà la tendència de la taxa d'atur a Alemanya durant el mes de setembre, després mantenir-se estable des del mes de juny en un 6,0% de la població activa. En l'àmbit empresarial, destacaran els resultats d'Accenture, H&M, EXOR entre d'altres.

La primera potència mundial començarà la setmana amb la publicació de la dada preliminar del PMI compost del mes de setembre. L'endemà, es donarà a conèixer la lectura final de l'índex de la confiança del consumidor del Conference Board corresponent al mes de setembre. El dimecres 25, com cada setmana coneixerem les sol·licituds setmanals d'hipoteques, així com la venda d'habitatges nous. Dijous vindrà protagonitzat per la publicació de nombroses dades macroeconòmiques. L'atenció se centrarà en la lectura final del PIB dels EUA en el segon trimestre de 2024 i de l'índex deflactor del PIB que utilitza la Fed per mesurar la inflació i s'espera que passi del 2,5% al 2,3%.

També serà rellevant l'evolució de l'índex de consum personal. Addicionalment, es publicaran 3 referències més com són les comandes de béns duradors, les sol·licituds setmanals de prestacions d'atur.

Per finalitzar la setmana, l'atenció se centrarà en la lectura final de l'índex de confiança de la Universitat de Michigan del mes de setembre, clau per determinar el sentiment econòmic de les llars nord-americanes, i les seves perspectives de consum en els propers mesos per determinar el grau de resiliència de l'economia nord-americana en l'última part d'aquest any i la seva confiança sobre l'evolució de la situació política del país. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com Micron Technologies, CostCo i CarMax.