Europa es regira en contra de la política econòmica que està duent a terme els Estats Units (EUA). Primer Alemanya i després França, els dos pesos pesants de la Unió Europea han advertit a l'Administració de Joe Biden de les mesures que inclou la Llei per a la Reducció de la Inflació (IRA, en les seves sigles en anglès), que preveu inversions de prop de 400.000 milions de dòlars en tecnologies que ajudin a combatre el canvi climàtic i subvencions i alleujaments fiscals per a empreses que produeixin als EUA o utilitzin productes nord-americans. No estan en contra d'afavorir la lluita del canvi climàtic; sí que s'obstaculitzi la lliure competència.
El president francès, Emmanuel Macron, que acaba d'acabar una visita al país nord-americà, que considera un "èxit" perquè s'han escoltat les queixes europees al pla climàtic de Joe Biden, vol que Washington accepti "exempcions" per als productes de la UE davant del dispositiu de subvencions massives al "made in USA". "Volem tenir exempcions, com les tenen altres, perquè els nostres productes puguin ser triats," va explicar Macron en una entrevista gravada a Nova Orleans, última etapa del seu viatge als Estats Units, en una entrevista emesa aquest dissabte per la televisió francesa TF1.
Va fer notar que l'IRA pot provocar que inversions que estaven inicialment programades a la UE es desplacin als Estats Units per beneficiar-se d'aquests ajuts, i per això demanen exempcions, però també poder "examinar cas per cas aquestes subvencions". "Volem simplement que no hi hagi desequilibri, que la competència sigui justa," va explicar després d'haver reconegut que els europeus amb la crisi de la covid també han posat en marxa un paquet massiu d'inversions, però -va puntualitzar- "no tan ràpid" i això "crea diferències".
"No hi haurà canvis", diu la Casa Blanca
Al final de la trobada Macron-Biden de dijous, la Casa Blanca va deixar clar que no hi haurà canvis en l'IRA, encara que sí que intentarà "acomodar les preocupacions" que han manifestat França i Alemanya. Aquesta setmana, el ministre de Finances alemany, Christian Lindner, va qualificar de "proteccionista" la política econòmica de Washington i va expressar el seu temor que això porti a una "guerra comercial".
"EE. UU. és un aliat amb qui ens identifiquen els mateixos valors però la seva política econòmica és proteccionista. Per això el Govern alemany ha de defensar a Washington interessos alemanys i assenyalar les conseqüències negatives per a Alemanya", va dir Lindner al dominical "Welt am Sonntag".
Linder va recordar també que l'economia alemanya està molt lligada a l'economia nord-americana per la qual cosa, va dir, "Alemanya no pot tenir cap interès en una guerra comercial, sinó ha de recórrer a la diplomàcia". Més contundent es mostra el ministre d'Economia i vicecanceller alemany, Robert Habeck, qui ha anunciat una "resposta contundent" de la UE a la llei nord-americana.
En aquest sentit, Macron insisteix que les noves regles sobre la preferència nacional de l'IRA "ens estan fent molt mal" perquè empreses franceses i europees amb les quals parla li diuen que els plans d'inversió que tenien al Vell Continent no es faran allà, atesos els incentius nord-americans.
Sense anar més lluny, el conseller delegat d'Airbus, Guillaume Faury, ha dit aquesta setmana que, si bé la Llei per a la Reducció de la Inflació nordmaericana té elements positius perquè afavoreix la inversió en tecnologies netes, tem els desequilibris que pot generar en desviar inversions allí, en detriment d'Europa, i el seu caràcter injust. Considera que que cal discutir sobre el risc d'aquests desequilibris. Al seu parer, "tal vegada cal fer més per a atreure" inversions, quan fins ara s'ha dedicat sobretot a regular.
Un repte per millorar la competitivitat a Europa
Tanmateix, tant Alemanya com França coincideixen també a considerar l'IRA com una oportunitat. La Llei per a la Reducció de la Inflació ha de ser vista com un repte per millorar la competitivitat a Europa, pel que sembla de l'alemany Lindner, que assenyala que els alts preus de l'energia són una amenaça tan gran per a l'economia europea com les subvencions als EUA. Per la seva part, Macron, en la seva entrevista a la televisió francesa, va voler presentar també aquesta visita d'Estat com "un èxit" perquè al seu parer ha estat el primer europeu que ha dit clarament les coses que li preocupen del seu paquet climàtic i ha transmès el missatge que cal aconseguir que aquesta llei, que és "bona" per a Biden, "no sigui un mal text per a nosaltres".
Igualment, el president francès, més enllà de traslladar el disgust d'Europa, va posar èmfasi que ara els europeus "hem de ser més eficaços" per fer una cosa|mica equivalent, que significa "invertir més" i fer-ho "com|com a europeus". En concret, va insistir que cal produir més hidrogen com a energia per a la transició energètica, més bateries, més semiconductors o apostar-ne més per la intel·ligència artificial.